Apple’ın gizli bir e-postası ortaya çıktı, ortalık karıştı

Geliştiricilerden uygulamalar için komisyon ücreti alan Apple, App Store için belirlenen komisyon oranı yüzünden vakit kaybetmeye devam ediyor. Dün mahkemede ifade veren Tim Cook, bu uygulamayı savunmaya devam ediyor.

App Store komisyon oranı haksız rekabete sebep oluyor mu?

Haksız rekabetin ve tekelciliğin önüne geçmek isteyen ABD Meclis Yargı Komitesi; Apple, Amazon, Facebook ve Google ile mahkemede buluştu. Apple’ın bir numaralı ismi olan Cook, App Store’da bulunan birçok uygulamadan komisyon alınmadığını belirtti.
Jürilere Apple’ın yüzde 15 ve yüzde 30 olmak üzere iki farklı komisyon uygulamasından gelir kazandığını söyleyen CEO, hiçbir geliştiriciye ayrım yapılmadığını açıkladı. 59 yaşındaki yönetici, Apple’ın komisyonları yükseltmeyeceğini ve geliştiricilerin çıkarları için rekabet etmek zorunda olduğunu ifade etti.
Jüriler, Cook’un bu sözlerine karşılık olarak Amazon Prime projesinin video uygulaması için yapılan yazışmaları masaya koydu. Mahkeme, daha önce Apple’da çalışan geliştiricilerden Apple’ın kuralları her zaman kitabına göre uygulamadığına ve ayrımcılık yaptığına dair duyumlar aldığını da sözlerine ekledi.
App Store komisyon oranı
Cook, Apple’ın App Store’da bulunan uygulamaların yüzde 84’ünden herhangi bir komisyon ücreti almadığını söyleyerek şöyle bir açıklamaya imza attı: “Her geliştiriciye aynı şekilde davranıyoruz. Açık ve şeffaf kurallara sahibiz. Bu titiz bir mesele çünkü gizliliğe ve güvenliği çok önem veriyoruz. Her uygulamayı inceliyoruz ve bir uygulama ile çalışmadan önce gerekli kontrolleri yapıyoruz.”
Bunun üzerine 2011 yılında yapılan gizli bir yazışmayı öne süren mahkeme heyeti, Apple’ın 9 yıl önce abonelerden yüzde 40 oranında bir komisyon ücreti almayı düşündüğünü kanıtladı. Bilindiği üzere uygulama içi aboneliklerden ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl ve sonrası için yüzde 15 oranında komisyon ücreti alınıyor.
ABD Meclis Yargı Komitesi, Cook’a 4 yıl önce Kıdemli Başkan Yardımcısı Eddy Cue’nun Amazon’un bir numaralı ismi olan Jeff Bezos ile Amazon Prime projesi için yaptığı anlaşmayı gösterdi. 2016 yılının kasım ayında yapılan bu yazışmada Apple’ın Amazon’dan sadece yüzde 15’lik bir komisyon ücreti alacağı yazıyor.
Apple’ın kurallarına göre ilk yıl yüzde 30 oranında komisyon kesiliyor ancak bu e-postada Apple’ın Amazon’a özel bir kampanya hazırladığı görülüyor. Mahkemenin Apple’a ceza verip vermeyeceği henüz belli değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ev Yapımı Etli Pizza Tarifi

  Ev Yapımı Etli Pizza Tarifi İçin Malzemeler Hamuru için: 5 su bardağı un 1 paket instant maya veya 1/2 (yarım) paket yaş maya 1 yemek kaşı...