21 Şubat 2021 Pazar

Yumuşacık Simit Poğaçalar (Püf Noktalarıyla) Tarifi

 

Yumuşacık Simit Poğaçalar (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı  ılık süt
  • 1 su bardağı  ılık su
  • Yarım paket(5 gr) kuru maya
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı  sıvı yağ
  • 1 dolu tatlı kaşığı  toz şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 5.5-6 su bardağı  tam buğday un

İç harcı için;

  • Yaklaşık 100gr sucuk
  • 5-6 dilim dana jambon
  • Yaklaşık 150gr kaşar peyniri

Üstü için;

  • 1 çay bardağı  su
  • 2 çorba kaşığı  pekmez
  • 1 çay bardağı  kavrulmuş susam

    Yumuşacık Simit Poğaçalar (Püf Noktalarıyla) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle su ve süt bir kaba alınarak ocakta biraz ısıtılır (serçe parmağımızın içerisinde 3sn kadar dayanabildiği sıcaklığa geldiğinde ocaktan alınır).
  • Daha sonra büyük bir karıştırma kabında süt, su, maya ve şeker iyice karıştırılır.
  • Maya eriyip aktive olduktan sonra içerisine sıvı yağ ve yumurta da eklenerek birbirine yedirilir.
  • İçine aşamalı olarak un ve tuz da eklenip, iyice yoğrulur (hamur ele yapışan ancak avuç içiyle bastırıldığında yapışmayan, oldukça yumuşak bir kıvamda olmalıdır).
  • Üzeri nemli bir bezle örtülerek sıcak bir yerde 1 saat kadar mayalandırılır (hava soğuksa fırını 50c’ye ısıtıp kapatıyorum ve hamuru kapalı fırının içerisinde mayalıyorum).
  • Bu sırada iç harcı için sucuk ve jambon küp küp doğranarak, rendelenen kaşar peyniri ile birleştirilir (iç harçta alternatif olarak istenen her malzeme kullanılabilir).
  • Üstleri için ise bir tabakta su ile pekmez karıştırılır. Başka bir tabağa susamlar konulur.
  • Mayalanan hamur 20 adet bezeye bölünür. Bezeler teker teker alınarak oval bir şekilde açılıp iç harç eklenerek kapatılır.
  • Üzerleri önce pekmezli suya, sonra susama batırılarak yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır.
  • Üzerlerine bıçak ile kesikler atılarak yaklaşık 20 dk tepside mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece  fırının orta rafına alınır (çok üstte ya da altta olursa, hamur pişene kadar pekmez ve susamlar yanabilir).
  • Üzerleri kızarana kadar pişirilir (benim fırınımda 35dkda piştiler, fırınlarda farklılık olacağı için kontrollü gidilmeli).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder