15 Mayıs 2021 Cumartesi

Aydın Usulü Börülce Taratoru (Börülce Teltoru) Tarifi

 

Aydın Usulü Börülce Taratoru (Börülce Teltoru) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilogram taze börülce
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı
  • 1 kahve fincanı nar ekşisi (Ev yapımı)
  • Yarım su bardağından bir parmak fazla ceviz içi ( Dövülmüş olarak yarım bardak)
  • 6-7 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz (İsteğe göre artıp azaltılabilir)
  • 1,5 litre sıcak su

    Aydın Usulü Börülce Taratoru (Börülce Teltoru) Tarifi Yapılışı

  • Börülceleri ve domatesleri yıkıyoruz.
  • Börülceleri başlarından ve varsa kılçıklarından kurtarıp 5-6 cm uzunluğunda kesiyoruz.
  • Bir tencereye kesilmiş börülceleri ve bütün halde domatesleri yerleştiriyoruz.
  • Üzerine basacak kadar sıcak su ilave ediyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.
  • Suyu kaynayınca ateşi kısıp, börülceler sararıp yumuşayana kadar kaynatma işlemine devam ediyoruz. Bu süreçte domatesler kabuklarından ayrılıyor, börülceler kolay bölünebilir hal alıyor. Benim börülcelerim için 25 dk. Yeterli oldu. Ardından soğumaya bırakıyoruz.
  • Börülcelerimi kaynatma sürecinde bir yandan cevizleri robottan geçiriyoruz. Tamamen ezilmemeli, hafif dişe gelecek kıvamda olmalı.
  • Ardından sarımsakları, sarımsak ezeceği ile ezip ekliyoruz. (sarımsaklarımın diri kalmasını istemediğim, tamamen ezilsinler istediğim için robot tercih etmedim. ) bu karışıma nar ekşisi ve yağı da ekliyoruz.
  • Domateslerimiz soğuyunca kabuklarını soyuyoruz ve bıçak yardımıyla doğruyoruz.
  • Cevizli, nar eksili karışıma ekliyoruz.
  • Börülcelerimizin kaynamış suyunu dökmüyoruz.
  • Bir kaba süzüyoruz ve kepçe yardımıyla cevizli karışıma yeteri kadar ekliyoruz. (börülce suyunun hepsini eklemiyoruz, benim 2 su bardağı kadar arttı. ).
  • Tuzumuzu da bu sosa ilave diyoruz.
  • Börülcelerimizi; cevizli, nar ekşili. Yağlı, sarımsaklı, domatesli mükemmel sos ile buluşturuyoruz.
  • 3-4 saat kadar ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletiyoruz.
  • Sosun lezzetinin börülcelerimize geçmesi için bu bekleme işlemi gerekli. Hatta bir gün önceden yapıldığında mükemmel oluyor.Afiyet olsun :).

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder