Baklava Tarifi İçin Malzemeler
Şerbeti için:
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- Çeyrek limon
Hamuru için:
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı sut
- Yarım çay bardağı yoğurt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 çay kaşığı limon suyu
- 1 fiske tuz
- Alabildiği kadar un (Yaklaşık 2 buçuk su bardağı)
Üzeri için:
- 100 gram tereyağ
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- Çeyrek su bardağı zeytinyağı
İçi için:
- Ceviz
- Mısır nişastası
Baklava Tarifi Yapılışı
- Şeker ve şu kaynatılır. Limon sıkılıp içine atılır. Altı kısılır ve yarım saat kaynatılır. İçinden limon alınır ve soğumaya bırakılır.
- Hamur için tüm malzemeler karıştırılır. Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yapılır.
- Hamur 40 bezeye ayrılır. Üstü kapalı 15 dk dinlendirilir.
- Bezeler nişastayla çay tabağı büyüklüğünde açılarak araları nişastalanıp üstüste dizilir. 14+14+12 şeklinde 3 tane kule yapılır. Az bekletilir. Üzeri örtülür.
- Baştaki yapılan kuleden başlanır. Elle hafif açılır.
- Arkalı önlü çevire çevire yavaşça merdaneyle açılır. Olabildiğince ince açılmalı.
- Büyük kare borcam üzerine konur ve ona göre bir kısmı kesilir. Tepsiye yerleştirilir ve yanda kalan parçalar da üzerine konur. Ceviz serpilir.
- Daha sonra diğer kule aynı şekilde açılır. Ceviz serpilir. En son kule aynı şekilde açılır. Düz olan kısım yukarı gelecek şekilde dizilir.
- Tereyağ kısık ateşte erilir.
- Tel süzgeçten süzülüp köpüğü alınır.
- Sıvı yağ ve zeytin yağla karıştırılır. Yavaşça baklavanın üzerine dökülür.
- Fırın 180 dereceye ayarlanır.
- Isınınca baklava konur. Yarım saat kadar böyle pişirilir( hafif kızaracak) daha sonra 160 dereceye düşürülür ve altın sarısı renge gelinceye kadar pişirilir.
- Baklava fırından çıktıktan yarım saat sonra ( ılık olacak) şerbeti kepçeyle yavaş yavaş dökülür. 2-3 saat bekletilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder