2 Kasım 2021 Salı

Patlıcanlı Arnavut Böreği Tarifi

 

Patlıcanlı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke (orijinaline konulmaz ama benim gibi çıtır seviyorsanız tavsiye ederim)
  • Alabildiğince un( Yaklaşık 5 su bardağı, ele hafif yapışacak)

İç harcı için;

  • 4 adet patlıcan
  • 3 adet çarliston biber
  • 2-3 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı ucuyla kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 adet küp şeker
  • 1 tatlı kaşığı Tuz(istenilen miktarda da konulabilir)
  • 1 çay bardağı su

Hamur katlarına sürmek için:

  • 125g tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Patlıcanlı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Derin bir kaba suyumuzu, tuzumuzu arzuya göre sirkemizi ilave edip karıştıralım.
  • Ardından kontrollü şekilde yavaş yavaş unumuzu dökelim ve yoğuralım.  Dilerseniz 4 su bardağı unu kaba alıp sonrasında kalan 1 su bardağını kontrollü ekleyebilirsiniz. Hafif ele yapışan toparlanan bir hamur elde etmemiz lazım.
  • İstediğimiz kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp dinlendirmeye bir kenara alalım.
  • İç harcımızı hazırlayalım. Harcımız için soğanları küp küp doğrayıp 2 yemek kaşığı yağ döktüğümüz tenceremize dökelim.
  • Biber, domates ve patlıcanlarımızı da küp küp doğrayalım ayrı ayrı tabaklara alalım.
  • Sotelediğimiz soğanlarımızın üstüne biberleri atalım, hafif onu da soteleyip patlıcanlarımızı dökelim. Onu da hafif kavurup salçamızı koyalım .
  • Bir kez daha karıştırıp domateslerimizi baharatlarını ve 1 çay bardağı suyu ilave edip orta ateşte ara ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
  • Pişince soğuması için bir kaba alalım.
  • Tereyağımızı sıvı yağımızla birlikte sosluğumuza döküp eritelim.
  • Artık börek aşamamıza geçelim.
  • Hamurumuzu unladığımız tezgaha alalım ve mandalinadan biraz küçük bezeler koparalım. Toplam 20 beze elde etmemiz gerekiyor.
  • Alt hamuru için 8 beze, ara katı için 5 beze ve üst katı için 7 beze olmak üzere hamurumuzu parçalara ayıralım.
  • Kopardığımız bezeleri hafif unlayıp yuvarlayalım. Tekrar unladığımız tezgaha alt tabanı yapmak için bir bezeyi koyup merdane yada oklava yardımıyla hafif üzerine un serpip pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
  • Açtığımız bezemizi bir tepsinin üzerine koyup 1,5 yemek kaşığı yağımızdan döküp her yerini yağlayalım. Bu işlemi 7. bezeye kadar aynı şekilde yapalım.
  • 8. bezemizi de üzerini yağlamayalım ve 7. bezenin üzerine kapatalım.
  • Ara katı da aynı işlemden geçirelim.
  • Üst katını da aynı şekilde yapalım.
  • Son aşamada 8 beze açtığımız hamurumuzu tezgahın üstüne alıp elimizle kabımız büyüklüğünde açalım. Ben büyük borcam kullandım. Resimlerde aşamalarını gösterdim anlatımı kadar zahmetli işlem değil, ilk deneyecek olanlara yardım amaçlı uzun uzun yazdım😊
  • Açtığımız hamuru yağladığımız borcamımıza koyalım uç kısımları dışarda biraz kalması lazım .
  • Harcımızın yarısını  dökelim ve eşit yayalım. Ara kat hamurumuzu da elimizle açalım onu da üzerine kapatalım ve tekrar harcımızı  dökelim.
  • Böreğimizin son katını da açalım ve üzerine kapatalım böreğimizin işlemi bitti.
  • Uç kısımlarını içe doğru kıvıralım. Kalan yağımızdan hafif üzerine dökelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Benimki 30 dakikada oldu fırından fırına farklılık gösterebilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder