Patlıcanlı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 2 su bardağı ılık su
- 1 tatlı kaşığı kadar tuz
- 1 yemek kaşığı sirke (orijinaline konulmaz ama benim gibi çıtır seviyorsanız tavsiye ederim)
- Alabildiğince un( Yaklaşık 5 su bardağı, ele hafif yapışacak)
İç harcı için;
- 4 adet patlıcan
- 3 adet çarliston biber
- 2-3 adet domates
- 2 adet soğan
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı ucuyla kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 adet küp şeker
- 1 tatlı kaşığı Tuz(istenilen miktarda da konulabilir)
- 1 çay bardağı su
Hamur katlarına sürmek için:
- 125g tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Patlıcanlı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle hamurumuzu hazırlayalım. Derin bir kaba suyumuzu, tuzumuzu arzuya göre sirkemizi ilave edip karıştıralım.
- Ardından kontrollü şekilde yavaş yavaş unumuzu dökelim ve yoğuralım. Dilerseniz 4 su bardağı unu kaba alıp sonrasında kalan 1 su bardağını kontrollü ekleyebilirsiniz. Hafif ele yapışan toparlanan bir hamur elde etmemiz lazım.
- İstediğimiz kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp dinlendirmeye bir kenara alalım.
- İç harcımızı hazırlayalım. Harcımız için soğanları küp küp doğrayıp 2 yemek kaşığı yağ döktüğümüz tenceremize dökelim.
- Biber, domates ve patlıcanlarımızı da küp küp doğrayalım ayrı ayrı tabaklara alalım.
- Sotelediğimiz soğanlarımızın üstüne biberleri atalım, hafif onu da soteleyip patlıcanlarımızı dökelim. Onu da hafif kavurup salçamızı koyalım .
- Bir kez daha karıştırıp domateslerimizi baharatlarını ve 1 çay bardağı suyu ilave edip orta ateşte ara ara karıştırarak pişmeye bırakalım.
- Pişince soğuması için bir kaba alalım.
- Tereyağımızı sıvı yağımızla birlikte sosluğumuza döküp eritelim.
- Artık börek aşamamıza geçelim.
- Hamurumuzu unladığımız tezgaha alalım ve mandalinadan biraz küçük bezeler koparalım. Toplam 20 beze elde etmemiz gerekiyor.
- Alt hamuru için 8 beze, ara katı için 5 beze ve üst katı için 7 beze olmak üzere hamurumuzu parçalara ayıralım.
- Kopardığımız bezeleri hafif unlayıp yuvarlayalım. Tekrar unladığımız tezgaha alt tabanı yapmak için bir bezeyi koyup merdane yada oklava yardımıyla hafif üzerine un serpip pasta tabağı büyüklüğünde açalım.
- Açtığımız bezemizi bir tepsinin üzerine koyup 1,5 yemek kaşığı yağımızdan döküp her yerini yağlayalım. Bu işlemi 7. bezeye kadar aynı şekilde yapalım.
- 8. bezemizi de üzerini yağlamayalım ve 7. bezenin üzerine kapatalım.
- Ara katı da aynı işlemden geçirelim.
- Üst katını da aynı şekilde yapalım.
- Son aşamada 8 beze açtığımız hamurumuzu tezgahın üstüne alıp elimizle kabımız büyüklüğünde açalım. Ben büyük borcam kullandım. Resimlerde aşamalarını gösterdim anlatımı kadar zahmetli işlem değil, ilk deneyecek olanlara yardım amaçlı uzun uzun yazdım😊
- Açtığımız hamuru yağladığımız borcamımıza koyalım uç kısımları dışarda biraz kalması lazım .
- Harcımızın yarısını dökelim ve eşit yayalım. Ara kat hamurumuzu da elimizle açalım onu da üzerine kapatalım ve tekrar harcımızı dökelim.
- Böreğimizin son katını da açalım ve üzerine kapatalım böreğimizin işlemi bitti.
- Uç kısımlarını içe doğru kıvıralım. Kalan yağımızdan hafif üzerine dökelim.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırınımızda üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Benimki 30 dakikada oldu fırından fırına farklılık gösterebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder