Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket margarin yada tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1,5 çay kaşığı karbonat
- Bir kaç damla limon suyu (Karbonatın üzerine damlatmak için)
- 3,5 su bardağı un (200 ml bardak)
Şerbeti için;
- 2,5 bardak şeker
- 2,5 bardak su
- Bir kaç damla limon suyu
İçi için;
- 1 kase iri dövülmüş ceviz
Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tatlımızın ilk önce şerbetini hazırlayalım soğuması için. Şerbeti 15 dakika kadar önce orta ateşte, sonra kısık ateşte kaynatalım.
- Bir kaç damla limon damlatıp, 2 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve kenara alalım iyice soğumalı.
- Oda ısısındaki katı yağımızı yoğurma kabına alalım. Üzerine un ve karbonat hariç tüm malzemeleri ilave edelim.
- İyice bu malzemeleri karıştırdıktan sonra karbonatı kaşığa alıp üzerine limon damlatıp onuda ekleyelim.
- Ununu kontrollü ekleyip aynı anda karıştıralım elimizle hamuru. Yumuşak bir hamur olacaktır.
- Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım, kalburabastı kalıbı olarak kullanılan (Nihale) üzerine alalım ve elimizle bastırıp, şekil almasını sağlayalım.
- İçine iri doğranmış ceviz ekleyip uçlarını birleştirip, kapatalım ve tepsiye dizelim. Ben şerbetli tatlılarda yağlı kağıt kullanmıyorum çünkü şerbet dökülünce yapışma riski olmuyor.
- Şekil verdiğimiz tatlıları 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Tatlı fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra soğuyan şerbeti gezdirelim. 1 gece dinlenen tatlı daha iyi şerbetini çekecektir. Afiyet olsun!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder