29 Nisan 2022 Cuma

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi

 

Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket margarin yada tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1,5 çay kaşığı karbonat
  • Bir kaç damla limon suyu (Karbonatın üzerine damlatmak için)
  • 3,5 su bardağı un (200 ml bardak)

Şerbeti için;

  • 2,5 bardak şeker
  • 2,5 bardak su
  • Bir kaç damla limon suyu

İçi için;

  • 1 kase iri dövülmüş ceviz

    Kalburabastı Tatlısı (Kıyır Kıyır) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tatlımızın ilk önce şerbetini hazırlayalım soğuması için. Şerbeti 15 dakika kadar önce orta ateşte, sonra kısık ateşte kaynatalım.
  • Bir kaç damla limon damlatıp, 2 dakika sonra ocağın altını kapatalım ve kenara alalım iyice soğumalı.
  • Oda ısısındaki katı yağımızı yoğurma kabına alalım. Üzerine un ve karbonat hariç tüm malzemeleri ilave edelim.
  • İyice bu malzemeleri karıştırdıktan sonra karbonatı kaşığa alıp üzerine limon damlatıp onuda ekleyelim.
  • Ununu kontrollü ekleyip aynı anda karıştıralım elimizle hamuru. Yumuşak bir hamur olacaktır.
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayalım, kalburabastı kalıbı olarak kullanılan (Nihale) üzerine alalım ve elimizle bastırıp, şekil almasını sağlayalım.
  • İçine iri doğranmış ceviz ekleyip uçlarını birleştirip, kapatalım ve tepsiye dizelim. Ben şerbetli tatlılarda yağlı kağıt kullanmıyorum çünkü şerbet dökülünce yapışma riski olmuyor.
  • Şekil verdiğimiz tatlıları 180 derece ısıtılmış fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim. Tatlı fırından çıktıktan 2-3 dakika sonra soğuyan şerbeti gezdirelim. 1 gece dinlenen tatlı daha iyi şerbetini çekecektir. Afiyet olsun! 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder