13 Mayıs 2021 Perşembe

Kazandibi Tarifi

 

Kazandibi Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 4 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı tozşeker
  • 2 çorba  kaşığı mısır nişastası
  • 2 çorba kaşığı buğday nişastası
  • 2 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 15 gr margarin
  • 1 çay bardağı file badem

Tepsi için

  • 15 gr margarin
  • 3 çorba kaşığı tozşeker

Kazandibi Nasıl Yapılır?

  • Mısır ve buğday nişastaları, pirinç unu ve vanilyayı bir kapta harmanlayın. 1.5 su bardağı süt ekleyip çırpma teli ile karıştırın.
  • Kalan süt ve tozşekeri tencereye alın. Kısık ateşte karıştırarak ısıtın. Pirinç unlu karışımı azar azar ekleyin.
  • Muhallebi kıvamını alınca  1 kaşık margarin ve file bademi ilave edin. İyice karıştırıp ocaktan alın.
  • Yuvarlak bir tepsiyi 1 kaşık margarinle yağlayıp 3 kaşık şekeri tepsinin dibini kaplayacak şekilde serpiştirin.
  • Hazırladığınız muhallebiyi tepsiye dökün. Tepsiyi sık sık çevirerek  orta ateşte  15 dakika pişirin. Soğuyunca servis tabağına ters çevirip kare  şeklinde dilimleyin. Servis yapın. Afiyet olsun.

Aromatik Pilav Tarifi

 

Aromatik Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • 3.5 su bardağı su
  • 225 gr mantar
  • 1.5 çay fincanı ayçiçek yağı
  • 1 çay kaşığı Karya kişniş
  • 1 çay kaşığı Karya toz tarçın
  • 8 diş Karya karanfil
  • 2 Karya defne yaprağı
  • 1 tutam Karya karabiber
  • Yeteri kadar tuz

Aromatik Pilav Nasıl Yapılır?

Pirinci bol suda bir kaç kez yıkayıp süzün. Tane tane olması için bir tepsiye yayarak kuruyuncaya kadar bekletin. Mantarları temizleyip ince ince dilimleyin.
Geniş bir tencerede yağı ısıtıp mantarları ilave edin. Hafif sote edip tüm baharatları ve defne yapraklarını ekleyin. Pirinç, 1 çay kaşığı tuz ve 3.5 su bardağı suyu ilave ederek tencereyi hızlı ateşe alın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve suyunu çekinceye kadar pişirin.
Tencereyi ocaktan alıp pilavın üzerini kağıt havluyla örtün ve kapağını kapatın. 10-15 dakika demlenmeye bırakın. Tahta kaşıkla harmanlayıp sıcak olarak servis yapın.

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi

 

Kremalı Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 25 gr tereyağı
  • Yarım havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1 kabak
  • 100 gr brokoli
  • 100 ml krema
  • Tuz

Kremalı Sebze Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Tereyağını eritip unu kavurun. Su, süt ve kremayı ekleyip iyice karıştırın. Gerekirse su ilavesi yapın.
  • Kaynamaya başlayınca rendelenmiş havuç, rendelenmiş kabak, küp doğranmış biber, brokoliyi ilave edip karıştırın.
  • Tuz ile tatlandırıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin.
  • Kremalı sebze çorbasını, etli güveç ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Peynirli Ve Taze Otlu Pide Tarifi

 

Peynirli Ve Taze Otlu Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 120 g beyaz peynir (Rendelenmiş)
  • 50 g taze ot karışımı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 5 g tereyağı

Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Peynirli Ve Taze Otlu Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca yumurta sarısını pidenin üzerine kırın ve 1 dakika daha fırında beklettikten sonra sıcak servis edin.

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Tarifi

     

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 100 g tahin helvası (Rendelenmiş)
    • 20 g krema
    • 1/4 adet lime suyu
    • 10 g Türk kahvesi
    • 25 g ceviz içi
    • 5 g tereyağı

    Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi

     

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 100 g somon (Küp doğranmış)
    • 50 g ıspanak
    • 1 adet chili biberi (İnce doğranmış)
    • 1/2adet kırmızı soğan (İnce doğranmış)
    • 5 g tereyağı

    Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

    Telbine Çorbası Tarifi

     

    Telbine Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

    • 6 su bardağı süt
    • 1 su bardağı arpa unu
    • Yarım çay bardağı bal (arzuya göre arttırabilir ya da azaltılabilir)
    • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 

    Tuzlu telbine çorbası için:

    • 1 litre su
    • 2-3 yemek kaşığı arpa unu
    • Yarım tatlı kaşığı kaya tuzu
    • 4 tane yeşil soğan 
    • Yarım demet dereotu
    • Yarım demet maydanoz
    • 2 diş sarımsak rendeleyin
    • Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
    • 1 tatlı kaşığı tane çörek otu
    • Tuz 
    • Karabiber 

    Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

    • Süt tencereye alınır ve içine arpa unu ve zencefil eklenir.
    • Aynı zamanda zeytinyağı da eklenerek bir çırpma teli yardımı ile topak kalmayıncaya kadar çırpılır ve tencerenin altı açılır.
    • Pişip biraz kıvam aldıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve altı kapatıldıktan sonra bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir. 
    • Dilerseniz unu yağ ile kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Leblebiden Humus Tarifi

     

    Leblebiden Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 500 ml su
    • Tuz
    • 150 gr leblebi
    • 2 diş sarımsak 
    • 60 gr tahin
    • 5 kaşık zeytinyağı
    • 1 limon suyu
    • 1 tatlı kaşığı toz biber 

    Leblebiden Humus Nasıl Yapılır?

    • Bir tencerede su ve tuzu kaynatıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde mutfak robotu içerisine leblebi, sarımsak çekilir ve içerisine su eklenir. Sıcak karışım soğutulur. 
    • Ardından içerisine tahin, ve yağ eklenir ve püre kıvamına gelinceye dek robottan çekmeye devam edilir.
    • Humus biraz daha soğuduktan sonra yarım limon suyu sıkılır ve tekrar karıştırılarak servis edilir. Afiyet olsun.

    Tahinsiz Humus Tarifi

     

    Tahinsiz Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 2 su bardağı nohut
    • 1 tatlı kaşığı karbonat 
    • 2 diş sarımsak
    • 1 adet limon
    • 50-60 gr kaymak 
    • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kimyon
    • 1,5 çay kaşığı tuz

    Üzeri için:

    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 yemek kaşığı nohut 

    Tahinsiz Humus Nasıl Yapılır?

    • Önceden ıslatılmış nohutlar bir tencerede haşlanır. Islatma suyuna karbonat atılarak haşlaması kolaylaştırılabilir.
    • Suyunun haşlama yapmadan önce iyice süzülmesi gerekmektedir. 
    • Ayrı bir kasede kaymak, yağ, kimyon ve tuz alalım, limonu da sıkıp iyice karıştıralım.
    • Bir robot yardımı ile nohutları ve kaymaklı karışımı pürüzsüz hale gelene kadar robottan çekelim. 
    • Hazır olan humusumuzu servis tabağına alalım ve ortasını çukurlaştıralım. Haşlandıktan sonra ayırdığımız nohutlardan üzerine serpiştirelim.
    • Son olarak üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edelim. Afiyet olsun.

    Tahinsiz Humus Tarifi

     

    Tahinsiz Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 2 su bardağı nohut
    • 1 tatlı kaşığı karbonat 
    • 2 diş sarımsak
    • 1 adet limon
    • 50-60 gr kaymak 
    • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kimyon
    • 1,5 çay kaşığı tuz

    Üzeri için:

    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 yemek kaşığı nohut 

    Tahinsiz Humus Nasıl Yapılır?

    • Önceden ıslatılmış nohutlar bir tencerede haşlanır. Islatma suyuna karbonat atılarak haşlaması kolaylaştırılabilir.
    • Suyunun haşlama yapmadan önce iyice süzülmesi gerekmektedir. 
    • Ayrı bir kasede kaymak, yağ, kimyon ve tuz alalım, limonu da sıkıp iyice karıştıralım.
    • Bir robot yardımı ile nohutları ve kaymaklı karışımı pürüzsüz hale gelene kadar robottan çekelim. 
    • Hazır olan humusumuzu servis tabağına alalım ve ortasını çukurlaştıralım. Haşlandıktan sonra ayırdığımız nohutlardan üzerine serpiştirelim.
    • Son olarak üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edelim. Afiyet olsun.

    Kalburabastı / Sivas Tarifi

     

    Kalburabastı / Sivas Tarifi İçin Malzemeler

    Malzemeler

    • 250 g Bizim Yağ
    • 1 yemek kaşığı yoğurt
    • 1 yumurta
    • 1 paket vanilya
    • 3 su bardağı un
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz

    Şerbeti için

    • 3 su bardağı su
    • 3 su bardağı toz şeker
    • 1/4 limonun suyu

    Kalburabastı / Sivas Nasıl Yapılır?

    • Şerbeti için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
    • 250 g Bizim Yağ, yoğurt, yumurta ve vanilyayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
    • Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamura cevizleri ilave edip tekrar yoğurun.
    • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Rendenin kalın tarafına bastırarak elips şekli verin. Kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Kızaran kalburabastıları bir servis tabağına alın.
    • Üzerine soğuyan şerbetten dökün. Kalburabastılar şerbeti tamamen çekince servis yapın.
      Daha fazlası için şerbetli tatlılara göz atabilir, Türk mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan hanım göbeği tatlısını deneyebilirsiniz.

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi

     

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi İçin Malzemeler

    • 4 adet yufka
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1/2 çay bardağı su
    • 1 adet yumurta akı
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1/2 kase peynir
    • 1 çay kaşığı nane
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı pul biber
    • 1/4 demet maydanoz (isteğe göre)
    • 1 yemek kaşığı susam
    • 1 yemek kaşığı çörek otu

    Hazır Yufkadan Börek Nasıl Yapılır?

    • Sosu için: Bir kabın içerisine süt, yağ, su ve yumurta beyazını alıp karıştırın.
    • Üzerine tuz, pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
    • İç harcı için: Maydanozları ince ince kıyın. Dilerseniz kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.
    • Kabın içerisine maydanoz ve peyniri ekleyerek elinizle harmanlayın.
    • Bir yufkayı mutfak tezgahında açın. Üzerine fırça veya kaşık yardımıyla sosu sürün.
    • Yufkayı ikiye katladıktan sonra tekrar sos sürün. Ardından iç harçtan ekleyin ve hafifçe yayın.
    • Kenarlarını kıvırarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu, bıçakla 4-5 parçaya bölün.
    • Her yufkayı aynı şekilde doldurup parçalara ayırın.
    • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin.
    • Börekleri aralıklı olarak dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün.
    • Çörek otu ve susam serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
    • Hazır yufkadan börekleri ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

    Karavu Şerbeti Tarifi

     

    Karavu Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

    • 1 kg kızılcık
    • 1 adet limon
    • 4 su bardağı su
    • 1.5 su bardağı toz şeker

    Karavu Şerbeti Nasıl Yapılır?

    • Kızılcıkları bol su ile yıkayın ve suyu süzün.
    • Yıkanan kızılcıkları tencerenin içerisine alın. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
    • Orta ateşte şerbet kaynayana kadar pişirin.
    • Ara sıra kızılcıkların yumuşaklığını kontrol edin. Ezilecek kıvama geldiğinde tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
    • Soğuyan kızılcıkları tülbentten veya süzgeçten geçirin.
    • Ardından tekrar tencereye alın. Üzerine limon ve şeker ekleyerek yarım saat daha kaynatın.
    • Kaynayan şerbeti soğutmadan cam kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.
    • Kavanozları ters çevirerek havasını alın. Şerbet oda sıcaklığına geldiğinde, buzdolabına kaldırın.
    • Karavu şerbetini buz ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.