Zeytinli Hellimli Kıbrıs Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 5-6 su bardağı un
- 1 paket kuru maya (yaş maya da kullanabilirsiniz)
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağından biraz az zeytin yağı (ayçicek yağı da kullanabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 (yarım) (yarım bağ) golyandıro (taze kişniş, kıbrısta golyandıro deriz)
- 2-3 adet taze soğan
- Çeyrek bağ maydanoz
- Çeyrek bağ taze nane
- Az miktar dere otu (bi oran belirtmedim çünkü damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz)
- 1 paket hellim(Türkiye de hellim peyniri diyorlar büyük marketlerde var)
- 200-250 gr gemlik siyah zeytin
- 2 tutam kuru nane
- 1 küçük baş kuru soğan
Üzeri için;
- Susam
- Çörek otu (garacoco)
Zeytinli Hellimli Kıbrıs Ekmeği Tarifi Yapılışı
- Öncelikle unumuzu eleyerek rahat yoğura bileceğiniz bir kapta hamurumuzun hazırlığına başlayalım.
- Un, maya, süt, şu, tuz-şeker ve yağı karıştırıp yumuşak bir hamur oluncaya kadar güzelce yoğuralım. (benim hellimim ve zeytinim tuzlu olduğu için hamura tuzu çok az ekledim ama siz malzemelerinizin tuzuna göre miktarı ayarlarsınız.)
- Hamuru yarım saat dinlenmeye bırakalım.
İkinci adımda ise golyandıro(kişniş), taze soğan, maydanoz, taze naneyi iki parmak kalınlığına yakın genişlikte büyük büyük kesiyoruz. - Dere otu ve soğanı ince ince doğruyoruz. Hellimlerimizi kare kare doğrayıp, zeytinlerle birlikte tüm malzemeleri aynı kaba ekliyoruz .
- Üzerine kuru nane de serpip tüm malzemeleri karıştırıyoruz(salata gibi).
- Son adımda tüm malzemeleri tamamen karışıncaya kadar güzel ve nazikçe hamura yediriyoruz.
- Malzemeler hamura çok gibi görünebilir gözünüze hiç merak etmeyin her şey kıvamında .
- Şimdi yağlayıp unladığınız fırın tepsisine hamuru yerleştirin yağladığınız elinizle bastırarak hamura şekil verin ve üstüne susam-çörek otu ekleyin ve 2 kat olana kadar mayalanmaya bırakın.
- Ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. (benim evden çıkmam gerektiği için hiç vaktim yoktu malesef bekletemedim).
- Önceden işittiğiniz fırında 180 derece de üstü-altı kızarana ve bıçağa yapışmayıncaya kadar pişirin.
- Sıcaklığı iyice gidince gün içinde, çay saatinde, altın gününde, kahvaltıda, çorbada her o günde tüketebilirsiniz.
Not: zeytinler çekirdekli eklenir o yüzden yerken dişinize zarar vermemesi için dikkatli olun lütfen.
Afiyetler olsun lezzet dostlarımmmm .
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder