28 Ağustos 2020 Cuma

Zeytinli Hellimli Kıbrıs Ekmeği Tarifi

Zeytinli Hellimli Kıbrıs Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 su bardağı un
  • 1 paket kuru maya (yaş maya da kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağından biraz az zeytin yağı  (ayçicek yağı da kullanabilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) (yarım bağ) golyandıro (taze kişniş, kıbrısta golyandıro deriz)
  • 2-3 adet taze soğan
  • Çeyrek bağ maydanoz
  • Çeyrek bağ taze nane
  • Az miktar dere otu (bi oran belirtmedim çünkü damak zevkinize göre ekleyebilirsiniz)
  • 1 paket hellim(Türkiye de hellim peyniri diyorlar büyük marketlerde var)
  • 200-250 gr gemlik siyah zeytin
  • 2 tutam kuru nane
  • 1 küçük baş kuru soğan
Üzeri için;
  • Susam
  • Çörek otu (garacoco)

Zeytinli Hellimli Kıbrıs Ekmeği Tarifi Yapılışı


  1. Öncelikle unumuzu eleyerek rahat yoğura bileceğiniz bir kapta hamurumuzun hazırlığına başlayalım.
  2. Un, maya, süt, şu, tuz-şeker ve yağı karıştırıp yumuşak bir hamur oluncaya kadar güzelce yoğuralım. (benim hellimim ve zeytinim tuzlu olduğu için hamura tuzu çok az ekledim ama siz malzemelerinizin tuzuna göre miktarı ayarlarsınız.)
  3. Hamuru yarım saat dinlenmeye bırakalım.
    İkinci adımda ise golyandıro(kişniş), taze soğan, maydanoz, taze naneyi iki parmak kalınlığına yakın genişlikte büyük büyük kesiyoruz.
  4. Dere otu ve soğanı ince ince doğruyoruz. Hellimlerimizi kare kare doğrayıp, zeytinlerle birlikte tüm malzemeleri aynı kaba ekliyoruz .
  5. Üzerine kuru nane de serpip tüm malzemeleri karıştırıyoruz(salata gibi).
  6. Son adımda tüm malzemeleri tamamen karışıncaya kadar güzel ve nazikçe hamura yediriyoruz.
  7. Malzemeler hamura çok gibi görünebilir gözünüze hiç merak etmeyin her şey kıvamında .
  8. Şimdi yağlayıp unladığınız fırın tepsisine hamuru yerleştirin yağladığınız elinizle bastırarak hamura şekil verin ve üstüne susam-çörek otu ekleyin ve 2 kat olana kadar mayalanmaya bırakın.
  9. Ne kadar kabardığına inanamayacaksınız. (benim evden çıkmam gerektiği için hiç vaktim yoktu malesef bekletemedim).
  10. Önceden işittiğiniz fırında 180 derece de üstü-altı kızarana ve bıçağa yapışmayıncaya kadar pişirin.
  11. Sıcaklığı iyice gidince gün içinde, çay saatinde, altın gününde, kahvaltıda, çorbada her o günde tüketebilirsiniz.
Not: zeytinler çekirdekli eklenir o yüzden yerken dişinize zarar vermemesi için dikkatli olun lütfen.
Afiyetler olsun lezzet dostlarımmmm .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder