Tepsi Mantısı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı su
- 2 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 1 adet yumurta
İç harcı için:
- 200 gr kıyma
- 2 orta boy kuru soğan
- Tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
Sosu için:
- 1 çorba kaşığı domates salçası
- 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
- 5 su bardağı su (et suyu ile karışık)
Üzeri için:
- Sarımsak
- Yoğurt
- Nane
- Toz kırmızı biber
Tepsi Mantısı Nasıl Yapılır?
- 👩🍳 Yumurta, su ve tuz karıştırılır. Un eklenerek çok katı olmayan, hafif yumuşak kıvamda bir hamur yoğurulur.
- Kıvama göre un veya su kontrollü şekilde eklenebilir. İç harcı için küçük doğranmış kuru soğanlar ile tüm malzemeler karıştırılır.
- Hamur ikiye bölünür ve unlanmış tezgahta 3mm kalınlığında açılır. Küçük dikdörtgenler halinde kesilir.
- İç harçtan yeterli miktarda ortalarına koyulur. Her bir parça iki kenarından birbirine tutturulur (sandal gibi).
- Hazırlanan mantılar birbirine yakın şekilde, yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derecede 20 dakika pişirilir.
- O sırada sos malzemeleri tencereye alınır ve kaynatılır. Fırında 20 dakika pişen mantılar fırından alınır ve sostan tepsiye aktarılır.
- Aktarılan miktar mantıların hizasında olmalıdır. Sosu aktarılan mantılar tekrar fırına alınır.
- 190 derecede 20-25 dakika daha, suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
- Kuru nane ve toz kırmızı biber serpilir.
- İlk pişim yapılıp alındığında tuz miktarını kontrol edebilir, az geldiyse sosa tuz eklenebilir. Bu ölçülerde yuvarlak borcamlarda iki tepsi çıkıyor.
- Mantıları katlarken elinize yapışıyorsa parmaklarınızı unlayabilirsiniz. Zemine yapışan mantı hamurlarınızı bıçak yardımı ile dikkatlice kaldırabilirsiniz. Aksi takdirde hamur kendini yayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder