18 Aralık 2020 Cuma

Tepsi Mantısı Tarifi

 

Tepsi Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su 
  • 2 çay kaşığı tuz 
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta

İç harcı için:

  • 200 gr kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber

Sosu için:

  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı tatlı biber salçası
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 5 su bardağı su (et suyu ile karışık)

Üzeri için:

  • Sarımsak
  • Yoğurt
  • Nane
  • Toz kırmızı biber

Tepsi Mantısı Nasıl Yapılır?

  • 👩‍🍳 Yumurta, su ve tuz karıştırılır. Un eklenerek çok katı olmayan, hafif yumuşak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Kıvama göre un veya su kontrollü şekilde eklenebilir. İç harcı için küçük doğranmış kuru soğanlar ile tüm malzemeler karıştırılır.
  • Hamur ikiye bölünür ve unlanmış tezgahta 3mm kalınlığında açılır. Küçük dikdörtgenler halinde kesilir.
  • İç harçtan yeterli miktarda ortalarına koyulur. Her bir parça iki kenarından birbirine tutturulur (sandal gibi).
  • Hazırlanan mantılar birbirine yakın şekilde, yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derecede 20 dakika pişirilir.
  • O sırada sos malzemeleri tencereye alınır ve kaynatılır. Fırında 20 dakika pişen mantılar fırından alınır ve sostan tepsiye aktarılır.
  • Aktarılan miktar mantıların hizasında olmalıdır. Sosu aktarılan mantılar tekrar fırına alınır.
  • 190 derecede 20-25 dakika daha, suyunu çekene kadar pişirilir. Pişen mantıların üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirilir.
  • Kuru nane ve toz kırmızı biber serpilir.
  • İlk pişim yapılıp alındığında tuz miktarını kontrol edebilir, az geldiyse sosa tuz eklenebilir. Bu ölçülerde yuvarlak borcamlarda iki tepsi çıkıyor.
  • Mantıları katlarken elinize yapışıyorsa parmaklarınızı unlayabilirsiniz. Zemine yapışan mantı hamurlarınızı bıçak yardımı ile dikkatlice kaldırabilirsiniz. Aksi takdirde hamur kendini yayabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder