27 Nisan 2021 Salı

Laz Böreği (Baklavalık Yufkadan) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka (42 adet)
  • Sıvı yağ
  • 250g tereyağı

Muhallebisi İçin;

  • 2 adet yumurta
  • 4 su bardağı süt
  • 5  yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı karabiber

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

     Yapılışı

  • İlk olarak tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye şeker ve suyu alarak şeker eritene kadar karıştıralım. 15 dakika kadar şerbetimizi kaynamaya bırakalım.
  • Şerbetimiz kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıp şerbetimizi soğumaya bırakalım.
  • Muhallebisi için tenceremize yumurtalarımızı alarak tel çırpıcı ile karıştıralım, bir taraftan sütümüzü de yavaş yavaş ekleyelim
  • Un, nişasta, şeker, vanilya ve karabiberi ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştıralım
  • Koyulaşıp kıvam alan muhallebimizi ocaktan alalım ve daha hızlı soğuması için ayrı bir kaseye aktaralım. Kaseminizin üzerini, muhallebiye değecek şekilde streçleyelim.
  • Baklavalık yufkalarımızı tezgaha alalım ve kullanacağımız fırın kabı boyutunda keselim. Ben 27*40 cm boyutunda dikdörtgen borcam kullandım. Kestikten sonra baklavalık yufkaların üzerine nemli bir bez örtelim ki kurumasın.
  • Fırın kabımızı sıvı yağ ile hafifçe yağladıktan sonra 3 adet baklavalık yufkayı fırın kabımıza yerleştirelim ve üzerine erittiğimiz tereyağından sürelim. Bu şekilde 21 adet yufkayı her 3 yufkada arasına tereyağı sürerek yerleştirelim. Son yufkamızın üzerine tereyağı sürmeyelim.
  • Muhallebimizi yufkanın üzerine boşaltalım ve güzelce yayalım.
  • Üst kısma da tekrar 21 adet yufkayı her 3 yufkada 1 arasına tereyağı sürerek yerleştirelim.
  • En son kata da bolca yağ sürdükten sonra böreğimizi dilediğimiz boyutta keselim.
  • Ardından 180°C fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız ve ilk sıcağı çıkan böreğimizin üzerine soğuyan şerbeti gezdirelim ve en az 2 saat dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini güzelce çeken böreğimizi kestiğimiz yerlerden tekrar keserek servis edelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder