18 Mayıs 2021 Salı

Asla Dağılmayan Fellah Köftesi Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı
  • 5-6 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 adet domates rendesi
  • Tuz
  • Maydanoz

     Yapılışı

  • Köfte harcımız için uygun bir kap içerisine bulgurumuzu alalım ve üzerine sıcak su ekleyerek üzerini streçleyelim, 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda şişen bulgurlarımızın üzerini açalım, tahta kaşık ile karıştıralım.
  • Üzerine irmik, un, domates salçası, biber salçası ve  tuzu da ekleyerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada ara ara sıcak su ekleyelim. Bu şekilde daha kolay yoğurabileceksiniz.
  • Malzemelerin güzelce karıştığından ve hamurun yeterince soğuduğundan emin olduktan sonra üzerine yumurtamızı ekleyelim.
  • Kimyonu da ekledikten sonra hamurumuzu son kez yoğuralım.
  • Sıra geldi köftelerimizi şekillendirmeye. Bunun için öncelikle yanımıza kase ile su alalım. Ardından parmak uçlarımızı su ile ıslatarak harcımızdan küçük parçalar kopartarak top şekline getirelim.
  • Serçe parmağımız ile hamurumuzun üzerine bastıralım ve unladığımız tepsimize alalım. Harcımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Köftelerimizi haşlamak için tencereye kaynayan suyu alalım, içerisine limon tuzu ve tuzu ekleyelim.
  • Ardından şekillendirdiğimiz köftelerimizi de tenceremize alarak ara ara karıştıralım, yaklaşık 5 dakika pişirelim.
  • Haşlanan köftelerimizi kevgir yardımı ile servis tabağımıza alalım.
  • Domates sosu için tavamıza zeytinyağını alalım, ince kıyılmış sarımsaklarımızı da ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Üzerine salçamızı da ilave ederek sarımsaklarla birlikte kavurmaya devam edelim.
  • Rendelediğimiz domateslerimizi de tavamıza alalım ve kavurmaya devam edelim.
  • Hazır olan sosumuzun altını kapatmadan önce tuz ekleyip karıştırarak ocağı kapatalım.
  • Son olarak ince kıyılmış maydanozları da ekleyelim ve karıştıralım.
  • Hazırladığımız fellah köftelerimizi de sosumuzun içerisine alalım ve sosa bulanması için karıştıralım.
  • Bol soslu fellah köftem servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder