22 Nisan 2022 Cuma

Yumuşacık Çok Pratik Nefis Bazlama Tarifi

 

Yumuşacık Çok Pratik Nefis Bazlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı ılıtılmış süt (toplamda 330 ml)
  • 1,5 su bardağı ılıtılmış su (toplamda 330 ml)
  • 1 adet yaş maya (yada yerine 1 paket instant maya)
  • 1 silme yemek kaşığı şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ (en son aşamada hamuru toparlamak için)
  • Bazlamaya sürmek için tereyağ

Su bardağı ölçüm 220 ml 

Yumuşacık Çok Pratik Nefis Bazlama Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Süt, su, şeker ve mayayı yoğurma kabında karıştırıp eritelim.
  2. Tuzunu ilave edip karıştıralım. Azar azar kontrollü şekilde un dökerek hamurumuzu yoğurmaya başlayalım.
  3. Hamurun son kıvamı (mutlaka ele yapışacak cıvıklıkta, yumuşacık olmalı) ve hamur çok iyice 5-6 dk yoğurulmalı.
  4. Yoğurulan hamur üzerine 1 kaşık yağ dökülüp hamur kabı içinde yağla alt üst toparlanıp sonrada üzeri iyice örtülüp ılık yerde 45 dk mayaya bırakalım.
  5. 2-3 katı kabaran hamuru un serpili tezgaha boşaltalım. Çok az olacak şekilde üstünede un serpeleyip 12 adet eşit bezeye bölelim.
  6. Top şeklinde yuvarlayıp alt tabanlarını tezgahta serpili una bulayıp bez üzerine yağlı kağıt serip bezeleri aralıkla dizelim.
  7. Üzerlerini örtüp 10 dk dinlendirelim. Sonra ilk bezeyi hafifçe un serpili tezgaha alıp elle üzerine basarak biraz büyütelim ardına merdane ile hamuru çok inceltmeden ve kalında yapmadan pasta tabağı boyutunda orta incelikte açalım.
  8. Altına bez örtüp açılmış hamurları üzerine dizip üstlerinide mutlaka örtelimki kabuk tutmasınlar ve 10 dk daha bekletelim.
  9. Sonra tavamızı ocağa alıp iyice ısıtalım. En yüksek ateşten biraz düşük ayarda (ocağım 9 da en yüksek ayar,, ben 8 de ısıtıp pişirdim).
  10. İlk açılan hamurdan başlayarak sırası ile hamuru tavaya koyalım sağa sola ileri geri itip etrafında çevirerek bekleyelim biraz kabarma oluşsun.
  11. Yüzeyde şişmeler görününce (bu durum yaklaşık 25 saniye felan sürüyordur) hamuru ters çevirelim.
  12. Yine aynı süreye yakın bekleyip kabarma oluşunca tekrar çevirelim ve bu çevirmeden sonrada bazlama iyice kabarıp şişecektir 1-2 kez daha çevirip yeterince pişince tavadan alıp altı üstü bezle örtülü bir tepsiye üst üste soğutmadan biriktirelim.
  13. Tümü hazır olunca üzerlerine hemen tereyağı sürüp üst üste dizelim ve hava aldırmadan örtü örtelim. İstediğimiz zaman servis edebiliriz. Artanları buzdolabı poşeti içinde saklayıp, sonrasında mikro dalga fırında ısıtıp içine tereyağ sürerek tüketebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder