Cevizli Ev Baklavası Tarifi İçin Malzemeler
- 100 gr yumuşak margarin veya tereyağı
- 1 adet yumurta
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım çay bardağı süt
- 1 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 3 yemek kaşığı sirke (üzüm kullandım)
- Bir fiske tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un kullandım azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olucak
Bezeleri açmak için:
- Buğday nişastası kullandım
Katları yağlamak ve üzeri için:
- 250 gram margarin veya tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Arası için:
- 200-250 gram ceviz içi (yeterliydi tercihen arttırılabilir)
Şerbeti için:
- 4 su bardağı toz şeker
- 5 ,5 su bardağı su
- Minik bir parça limonun suyu
Cevizli Ev Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbeti hazırlayalım su ve şekeri uygun bir tencereye alalım karıştırıp şekerini eritelim
- Kaynamaya başlayınca altını kısalım minik bir parça limonun suyunu sıkalım.
- 20 dk kısık ateşte kaynatıp ocaktan alalım soğusun şerbeti soğuk kullanıcaz.
- Hamurumuz için yoğurma kabına un dışındaki malzemeleri ekleyip karıştıralım.
- Üzerine azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayalım.
- Hazırladığımız hamuru ikiye bölelim ve yine her iki parçayı da kendi içinde tekrar 10’ar eşit parçaya bölelim
- Toplamda 20 beze elde edelim.
- Elimizde yuvarlayalım ve her bezeyi bolca nişastaya bulayalım.
- Tezgah üzerinde yine altına üstüne nişasta serperek elimizle çay tabağı büyüklüğünde açalım.
- Nişasta serptiğimiz tepsiye dizelim.
- Üzerine buzdolabı poşeti serelim ve kalan bezeleri de üzerine aynı şekilde serip üzerine buzdolabı poşeti serelim.
- Kenarlarını hava almayacak şekilde kapatıp 1-1 buçuk saat dinlendirelim.
- Ardından yağı eritelim üstünde biriken köpükleri alalım.
- Üzerine sıvı yağını ekleyip karıştıralım hafif ılısın ceviz içi de hazırsa artık baklavamıza başlayalım.
- İlk bezeyi bolca nişastayla incecik açalım üzerine tepsiyi koyup tepsinin ölçüsünde keselim yufkayı tepsiye serdikten sonra kenar parçaları da kesip yufkanın üzerine orantılı serelim.
- Üzerine fırçayla hafifçe yağ serpelim bu şekilde toplamda 5 bezeyi incecik açıp aralarına kenar parçaları ekleyip üzerine yağ serperek üst üste serelim.
- Böylece ilk katı yapmış oluyoruz üzerine ceviz içini bolca serpelim.
- İkinci 5’li bezeyi de bu şekilde hazırlayıp üzerine ceviz içi serpelim.
- Ardından üçüncü 5’li bezeyi de yine aynı şekilde hazırlayıp üzerine kalan ceviz içini serpelim ve son 5’li bezeye geçelim.
- Aynı şekilde katlarını ince açıp seriyoruz parçalarını katlara orantılı serip yağ gezdirdikten sonra son yufkayı sermeden önce kenar parçalarını alta serip üzerine büyük yufkayı serelim.
- Tepsinin kenarlarından elimizle yada bıçağın ucuyla yufkayı yırtmadan düzeltelim ki açılmasın ardından istediğiniz gibi dilimleyip kalan yağı orantılı şekilde üzerine gezdirelim.
- 160_170 derece iyi ısınmış fırında içini çeke çeke güzel renk alana kadar pişirelim. Fırından aldıktan sonra 2 dakika bekleyip ilk sıcağını atan tatlımıza soğumuş şerbetini yavaş yavaş kepçeyle her yerine eşit olarak gezdirelim ve dinlendirelim şerbetini güzelce çeksin.
- Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder