20 Mayıs 2022 Cuma

Cevizli Ev Baklavası Tarifi


 

Cevizli Ev Baklavası Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gr yumuşak margarin veya tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı sirke (üzüm kullandım)
  • Bir fiske tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un kullandım azar azar ekleyin yumuşak bir hamur olucak

Bezeleri açmak için:

  • Buğday nişastası kullandım

Katları yağlamak ve üzeri için:

  • 250 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Arası için:

  • 200-250 gram ceviz içi (yeterliydi tercihen arttırılabilir)

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 5 ,5 su bardağı su
  • Minik bir parça limonun suyu

    Cevizli Ev Baklavası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbeti hazırlayalım su ve şekeri uygun bir tencereye alalım karıştırıp şekerini eritelim
  • Kaynamaya başlayınca altını kısalım minik bir parça limonun suyunu sıkalım.
  • 20 dk kısık ateşte kaynatıp ocaktan alalım soğusun şerbeti soğuk kullanıcaz.
  • Hamurumuz için yoğurma kabına un dışındaki malzemeleri ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine azar azar un ekleyip ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayalım.
  • Hazırladığımız hamuru ikiye bölelim ve yine her iki parçayı da kendi içinde tekrar 10’ar eşit parçaya bölelim
  • Toplamda 20 beze elde edelim.
  • Elimizde yuvarlayalım ve her bezeyi bolca nişastaya bulayalım.
  • Tezgah üzerinde yine altına üstüne nişasta serperek elimizle çay tabağı büyüklüğünde açalım.
  • Nişasta serptiğimiz tepsiye dizelim.
  • Üzerine buzdolabı poşeti serelim ve kalan bezeleri de üzerine aynı şekilde serip üzerine buzdolabı poşeti serelim.
  • Kenarlarını hava almayacak şekilde kapatıp 1-1 buçuk saat dinlendirelim.
  • Ardından yağı eritelim üstünde biriken köpükleri alalım.
  • Üzerine sıvı yağını ekleyip karıştıralım hafif ılısın ceviz içi de hazırsa artık baklavamıza başlayalım.
  • İlk bezeyi bolca nişastayla incecik açalım üzerine tepsiyi koyup tepsinin ölçüsünde keselim yufkayı tepsiye serdikten sonra kenar parçaları da kesip yufkanın üzerine orantılı serelim.
  • Üzerine fırçayla hafifçe yağ serpelim bu şekilde toplamda 5 bezeyi incecik açıp aralarına kenar parçaları ekleyip üzerine yağ serperek üst üste serelim.
  • Böylece ilk katı yapmış oluyoruz üzerine ceviz içini bolca serpelim.
  • İkinci 5’li bezeyi de bu şekilde hazırlayıp üzerine ceviz içi serpelim.
  • Ardından üçüncü 5’li bezeyi de yine aynı şekilde hazırlayıp üzerine kalan ceviz içini serpelim ve son 5’li bezeye geçelim.
  • Aynı şekilde katlarını ince açıp seriyoruz parçalarını katlara orantılı serip yağ gezdirdikten sonra son yufkayı sermeden önce kenar parçalarını alta serip üzerine büyük yufkayı serelim.
  • Tepsinin kenarlarından elimizle yada bıçağın ucuyla yufkayı yırtmadan düzeltelim ki açılmasın ardından istediğiniz gibi dilimleyip kalan yağı orantılı şekilde üzerine gezdirelim.
  • 160_170 derece iyi ısınmış fırında içini çeke çeke güzel renk alana kadar pişirelim. Fırından aldıktan sonra 2 dakika bekleyip ilk sıcağını atan tatlımıza soğumuş şerbetini yavaş yavaş kepçeyle her yerine eşit olarak gezdirelim ve dinlendirelim şerbetini güzelce çeksin.
  • Afiyet olsun 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder