1 Mayıs 2023 Pazartesi

Bayram Tatlısı (İstanbul Tatlısı) Tarifi

 

Bayram Tatlısı (İstanbul Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gram tereyağı/ margarin
  • 2 adet yumurta (1 sarısını ayırın)
  • Yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ
  • Yarım su bardağı hindistancevizi
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı süt
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay kaşığı kuru maya
  • 2,5 ,3 su bardağı un

Dolgusu için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağından biraz az irmik
  • 1 paket vanilya

Soğuduktan son çok kıvamlı olursa inceltmek için;

  • Biraz süt

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • Susam yada fındık

Şerbeti için

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu

    Bayram Tatlısı (İstanbul Tatlısı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti yapalım. Şerbet malzemelerini tencereye alıp ocağa bırakalım kaynamaya başlayınca orta ateşte 12 dakika boyunca kaynatıp soğumaya bırakalım.
  • Daha sonra dolgusunu yapalım. İrmik, sütü ve vanilyayı tencereye alalım ve ocağa bırakalım kaynamaya başlayana kadar çırpalım kaynayan irmikli dolgumuzu soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için; un dışında hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım kontrollü unu ekleyip yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp simit şekli verelim ve tepsiye dizelim.
  • Şekil verdiğimiz hamurları maya olduğu için 15 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp susam yada fındık serpelim.
  • Simit şekli verdiğimiz hamurların ortasına sıkma torbasına döktüğümüz dolguyu sıkalım.
  • Tatlı hamurlarını önceden ısıtılmış fırına atalım.
  • Üzerleri kızaran tatlıyı fırından çıkaralım.
  • Soğuk şerbeti fırından çıkan tatlıya dökelim.
  • Tatlıyı en az 3-4 saat dinlendirelim. Yine de bir gece dinlendirmenizi tavsiye ederim. Ertesi gün tüm şerbeti çekecektir.
  • Şerbeti çeken tatlıyı süsleyip servis edebilirsiniz bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz deneyeceklere şimdiden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder