Bayram Tatlısı (İstanbul Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler
- 150 gram tereyağı/ margarin
- 2 adet yumurta (1 sarısını ayırın)
- Yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ
- Yarım su bardağı hindistancevizi
- 1 portakal kabuğu rendesi
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 yemek kaşığı süt
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 çay kaşığı kuru maya
- 2,5 ,3 su bardağı un
Dolgusu için;
- 2 su bardağı süt
- 1 çay bardağından biraz az irmik
- 1 paket vanilya
Soğuduktan son çok kıvamlı olursa inceltmek için;
- Biraz süt
Üzeri için
- Yumurta sarısı
- Susam yada fındık
Şerbeti için
- 3,5 su bardağı şeker
- 4 su bardağı su
- Bir kaç damla limon suyu
Bayram Tatlısı (İstanbul Tatlısı) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbeti yapalım. Şerbet malzemelerini tencereye alıp ocağa bırakalım kaynamaya başlayınca orta ateşte 12 dakika boyunca kaynatıp soğumaya bırakalım.
- Daha sonra dolgusunu yapalım. İrmik, sütü ve vanilyayı tencereye alalım ve ocağa bırakalım kaynamaya başlayana kadar çırpalım kaynayan irmikli dolgumuzu soğumaya bırakalım.
- Hamuru için; un dışında hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım kontrollü unu ekleyip yoğuralım ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayıp simit şekli verelim ve tepsiye dizelim.
- Şekil verdiğimiz hamurları maya olduğu için 15 dakika dinlendirelim.
- Dinlenen hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp susam yada fındık serpelim.
- Simit şekli verdiğimiz hamurların ortasına sıkma torbasına döktüğümüz dolguyu sıkalım.
- Tatlı hamurlarını önceden ısıtılmış fırına atalım.
- Üzerleri kızaran tatlıyı fırından çıkaralım.
- Soğuk şerbeti fırından çıkan tatlıya dökelim.
- Tatlıyı en az 3-4 saat dinlendirelim. Yine de bir gece dinlendirmenizi tavsiye ederim. Ertesi gün tüm şerbeti çekecektir.
- Şerbeti çeken tatlıyı süsleyip servis edebilirsiniz bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz deneyeceklere şimdiden
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder