21 Temmuz 2023 Cuma

Ekşi Mayalı Yumurtasız Poğaça Tarifi

 

Ekşi Mayalı Yumurtasız Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı yoğurt
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvıyağ
  • 40 gram ekşi maya (yaklaşık 3 yemek kaşığı)
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 500 gr un (yaklaşık 4,5 bardak)

Üstü için;

  • 2 yemek kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ karışımı

İçi için;

  • Rendelenmiş kaşar peyniri

    Ekşi Mayalı Yumurtasız Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ben ekşi mayamı buzdolabında tutup haftada 1 kullanmadan önce besliyorum. Bu tarif için önce besledim 3-4 saat sonra kullandım. Mayanız son birkaç günde beslendiyse direkt buzdolabından çıkartıp da kullanabilirsiniz.
  • Un dışındaki tüm hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Ben sade yapacağım zaman 1 tatlı kaşığı ekstra tuz ilave ediyorum, yoksa çok tuzsuz oluyor.
  • Unu yavaş yavaş karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Ben ekmeklik yüksek proteinli un kullanıyorum. Un miktarı sizin ununuza göre değişebilir, dikkatli ekleyin.
  • Ben hamuru makinada uzun süre yoğurmayı tercih ediyorum elinizde de yoğurabilirsiniz.
  • Ağzı kapalı bir kaba alıp, her 15 dakikada 1 kez sündürüp katlayın. 3 kez tekrarlayın sonra mayalanmaya bırakın.
  • Hamur iki takına çıkana kadar bekletin. Ben gece yoğurup, 12 saat oda sıcaklığında beklettim.
  • Hamura şekil verip istediğiniz iç malzemelerinizi ekleyin. İkinci mayalanmaya bırakın.
  • Eşim ve çocuklarım içi dolu poğaça sevmiyorlar, bu sebeple ya sade yapıyorum ya da, iç malzemelerini humurun içine katıyorum. Resimlerde kaşarlı yaptığım poğaçaları görebilirsiniz.
  • Beyaz peynir, zeytin ne isterseniz ekleyebilirsiniz.
  • İkinci mayalanma süresi size kalmış ben en az 4 saat oda sıcaklığında bekletiyorum, 12 saatten daha çok bekleyecekse şekil vediğiniz poğaçaları buzdolabına koymanızı tavsiye ediyorum ki hamurunuz çürümesin.
  • Poaçaların üzerine yağ ve süt karışımı sürüp, dileğiniz gibi süsleyebilirsiniz.
  • Önceden alt üst ısıtılmış 190derece fırında 25 dakika üstü kızarak kadar pişiriyorum.
  • Hamurunda kurumaması için ben tüm ekmeklerimi biraz buhar ile pişririm. Bunun için poğaçaları fırına koyarken fırının içine 100ml kadar su boca ediyorum ve hemen kapağı kapatıyorum. Fırın zaten ısındığı için su hemen buhar oluyor. Eğer fırının içinde su lekesi olsun istemezseniz boş bir tepsi de koyabilirsiniz. Ama bence leke çok çabuk geçiyor, tepsiyle uğraşmıyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder