14 Mayıs 2021 Cuma

Perdeli Sütlaç (Zerdeli)Bayram Tatlısı Tarifi

 

Perdeli Sütlaç (Zerdeli)Bayram Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Zerdesi İçin

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 3 çay bardağı şeker
  • 13 çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı haspir
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı gül suyu

Sütlacı İçin

  • 1 çay bardağı pirinç
  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • Üzerini süslemek için badem antep fıstığı

    Perdeli Sütlaç (Zerdeli)Bayram Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Bir çay bardağı pirinci yıkayıp bir tencereye alalım üzerine 13 çay bardağı ölçülü suyu ekleyin pişmeye bırakın.
  • Bir kaseye bir çay kaşığı haspiri bırakın üzerine bir çay bardağı sıcak suyu bırakıp ıslayınız (Eğer haspir bulamazsanız limon kabuğu rendesi bu işi görüyor ama orjinali haspirdir)
  • Pirinç pişerken üzerindeki köpükleri kaşıkla ara ara alınız ki zerde berrak olsun.
  • Bu arada sütlacıda ocağa bırakalım onun için pirinci yıkayıp tencereye alalım ve üzerine bir bardak suyu bırakıp pirinci önce pişirelim ve suyunu çekince sütünü ekleyip altını kısalım ağır ağır pişmeye bırakalım ara sıra karıştıralım.
  • Şimdi tekrar zerdeye dönelim pirinçler pişmeye başlayınca bir bardak şekeri ekleyelim iki dakika karıştırıp şekeri eritip ikinci bardağı ekleyelim şekerleri aynı anda eklemiyoruz ara ara ekleniyor.
  • Şimdi haspiri süzelim ve tencereye pişen pirincin üzerine bırakalım rengi sapsarı olduğunu göreceksiniz ve son şekeride ekleyip iyice karıştırıp eritin ve bir iki damla gül suyunu da ekleyin ve artık zerdemiz pisti kapatalım.
  • Altını sütlaçta pişti sütlaca şeker eklemiyoruz zerdenin şekeri yeterli geliyor tatlılar ilk sıcaklığı geçince kaselere dökmeye geldi sıra.
  • Şimdi normal olarak sütlaç alta zerde üste bırakılır ve üzeri süslenip öyle ikram edilir fakat ben değişik bir yöntem buldum yan yana bıraktım.
  • Yoğurt kocasının şeffaf kapağını oval kesip kasenin ortasına yerleştirdim bir tarafına sütlaç bir tarafına zerde bıraktım soğuyup donunca ortadan çekip çıkardım ve fıstık ile süsledim.
  • Tercih sizin ister yan yana isterse perdeli şekilde sunum yapınız.

Yeşil Sarı Pilav Tarifi

 

Yeşil Sarı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı pirinç
  • 300 gr ıspanak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı safran
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber 

Süsleme için:

Jülyen doğranmış 1 havuç

Yeşil Sarı Pilav Nasıl Yapılır?

  • Ispanağı temizleyip bol suda yıkayın ve doğrayın. Maydanozu temizleyip kıyın. 1.5 kaşık margarini tencerede eritin.
  • Ispanak ve maydanozu ilave edip soteleyin. Tuz ve karabiber serpin. 
  • Pirinci ayıklayıp yıkayın ve iki ayrı kaba paylaştırın. Birine tuz, diğerine safran ve tuz ekleyip karıştırın. Her ikisini de ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Beyaz pirinci süzüp ıspanaklı karışıma ilave edin. 1 kaşık peynir serpip harmanlayın. Safranlı pirinci süzüp kalan margarin, kalan kaşar peyniri ve 1 tutam tuzla karıştırın. 
  • Ispanaklı pirinci fırın kalıbına döküp safranlı pirinci üzerine ekleyin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 5 dakika pişirip servis tabağına ters çevirin. Sote edilmiş havuçla süsleyin.

Domates Çorbası Tarifi

 

Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet domates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Domates çorbası üzeri için

  • Mozzarella peyniri
  • Fesleğen

Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak domatesleri rendeleyip geniş bir tencereye alın. Üzerine sıcak su ve zeytinyağını ilave edin.
  • Tuz ve baharatlarla tatlandırıp kaynatın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirin.
  • Üzerini dilimlediğiniz mozarella peyniri ve ince ince kıydığınız fesleğenle süsleyin.
  • Domates çorbasını, ana yemek olarak sunulan patlıcan kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sebzeli Kebap Tarifi

 

Sebzeli Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı et
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 soğan
  • 2 sivri biber
  • 3-4 domates
  • 3 patlıcan
  • 1 büyük patates
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Sebzeli Kebap Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyup iri küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın.
  • Patates, domates ve soğanların kabuklarını soyun. Soğan ve domatesleri küp küp kesin. Patates ve biberleri iri iri doğrayın.
  • Eti tencereye alıp suyunu salıncaya kadar pişirin. Yarım bardak sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
  • Sıvıyağı ekleyip soğan ve biberleri etle birlikte kavurun. Domatesi ekleyip karıştırın. Patates, patlıcan, tuz ve karabiber ekleyip kalan sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte pişirin.

Peynirli Ve Taze Otlu Pide Tarifi

 

Peynirli Ve Taze Otlu Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 120 g beyaz peynir (Rendelenmiş)
  • 50 g taze ot karışımı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 5 g tereyağı

Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Peynirli Ve Taze Otlu Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca yumurta sarısını pidenin üzerine kırın ve 1 dakika daha fırında beklettikten sonra sıcak servis edin.

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Tarifi

     

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 100 g tahin helvası (Rendelenmiş)
    • 20 g krema
    • 1/4 adet lime suyu
    • 10 g Türk kahvesi
    • 25 g ceviz içi
    • 5 g tereyağı

    Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi

     

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 100 g somon (Küp doğranmış)
    • 50 g ıspanak
    • 1 adet chili biberi (İnce doğranmış)
    • 1/2adet kırmızı soğan (İnce doğranmış)
    • 5 g tereyağı

    Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

    Leblebiden Humus Tarifi

     

    Leblebiden Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 500 ml su
    • Tuz
    • 150 gr leblebi
    • 2 diş sarımsak 
    • 60 gr tahin
    • 5 kaşık zeytinyağı
    • 1 limon suyu
    • 1 tatlı kaşığı toz biber 

    Leblebiden Humus Nasıl Yapılır?

    • Bir tencerede su ve tuzu kaynatıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde mutfak robotu içerisine leblebi, sarımsak çekilir ve içerisine su eklenir. Sıcak karışım soğutulur. 
    • Ardından içerisine tahin, ve yağ eklenir ve püre kıvamına gelinceye dek robottan çekmeye devam edilir.
    • Humus biraz daha soğuduktan sonra yarım limon suyu sıkılır ve tekrar karıştırılarak servis edilir. Afiyet olsun.

    Telbine Çorbası Tarifi

     

    Telbine Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

    • 6 su bardağı süt
    • 1 su bardağı arpa unu
    • Yarım çay bardağı bal (arzuya göre arttırabilir ya da azaltılabilir)
    • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 

    Tuzlu telbine çorbası için:

    • 1 litre su
    • 2-3 yemek kaşığı arpa unu
    • Yarım tatlı kaşığı kaya tuzu
    • 4 tane yeşil soğan 
    • Yarım demet dereotu
    • Yarım demet maydanoz
    • 2 diş sarımsak rendeleyin
    • Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
    • 1 tatlı kaşığı tane çörek otu
    • Tuz 
    • Karabiber 

    Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

    • Süt tencereye alınır ve içine arpa unu ve zencefil eklenir.
    • Aynı zamanda zeytinyağı da eklenerek bir çırpma teli yardımı ile topak kalmayıncaya kadar çırpılır ve tencerenin altı açılır.
    • Pişip biraz kıvam aldıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve altı kapatıldıktan sonra bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir. 
    • Dilerseniz unu yağ ile kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Tahinsiz Humus Tarifi

     

    Tahinsiz Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 2 su bardağı nohut
    • 1 tatlı kaşığı karbonat 
    • 2 diş sarımsak
    • 1 adet limon
    • 50-60 gr kaymak 
    • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kimyon
    • 1,5 çay kaşığı tuz

    Üzeri için:

    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 yemek kaşığı nohut 

    Tahinsiz Humus Nasıl Yapılır?

    • Önceden ıslatılmış nohutlar bir tencerede haşlanır. Islatma suyuna karbonat atılarak haşlaması kolaylaştırılabilir.
    • Suyunun haşlama yapmadan önce iyice süzülmesi gerekmektedir. 
    • Ayrı bir kasede kaymak, yağ, kimyon ve tuz alalım, limonu da sıkıp iyice karıştıralım.
    • Bir robot yardımı ile nohutları ve kaymaklı karışımı pürüzsüz hale gelene kadar robottan çekelim. 
    • Hazır olan humusumuzu servis tabağına alalım ve ortasını çukurlaştıralım. Haşlandıktan sonra ayırdığımız nohutlardan üzerine serpiştirelim.
    • Son olarak üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edelim. Afiyet olsun.

    Şam Tatlısı Tarifi

     

    Şam Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

    Malzemeler

    • 3 su bardağı irmik
    • 1 yumurta
    • Yarım su bardağı yoğurt
    • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
    • Yarım su bardağı toz şeker
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • Yarım su bardağı kabukları soyulmuş yer fıstığı

    Şerbeti için

    • 2.5 su bardağı su
    • 3 su bardağı toz şeker
    • Yarım limonun suyu

    Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

    • Derin bir kapta yumurta ve toz şekeri mikserle 2-3 dakika çırpın. Ayçiçeği yağı ve yoğurdu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
    • Son olarak irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip fazla çırpmadan karıştırın. 1 saat kadar bekletin. 24 cm’lik fırın kabını margarin ile yağlayın.
    • Hazırladığınız harcı kalıba aktarıp kaşığın tersi ile düzleştirin. Üzerini yer fıstıkları ile süsleyin. Fırını 150 dereceye ayarlayın.
    • Soğuk fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Şerbeti için su ile şekeri 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
    • Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Ilınması için bekletin.
    • Tatlı fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbetini çektikten sonra buzdolabına alıp 1 gece bekletin.
    • Şam tatlısını, tatlıların yanına çok yakışan kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Kalburabastı / Sivas Tarifi

     

    Kalburabastı / Sivas Tarifi İçin Malzemeler

    Malzemeler

    • 250 g Bizim Yağ
    • 1 yemek kaşığı yoğurt
    • 1 yumurta
    • 1 paket vanilya
    • 3 su bardağı un
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz

    Şerbeti için

    • 3 su bardağı su
    • 3 su bardağı toz şeker
    • 1/4 limonun suyu

    Kalburabastı / Sivas Nasıl Yapılır?

    • Şerbeti için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
    • 250 g Bizim Yağ, yoğurt, yumurta ve vanilyayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
    • Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamura cevizleri ilave edip tekrar yoğurun.
    • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Rendenin kalın tarafına bastırarak elips şekli verin. Kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Kızaran kalburabastıları bir servis tabağına alın.
    • Üzerine soğuyan şerbetten dökün. Kalburabastılar şerbeti tamamen çekince servis yapın.
      Daha fazlası için şerbetli tatlılara göz atabilir, Türk mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan hanım göbeği tatlısını deneyebilirsiniz.

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi

     

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi İçin Malzemeler

    • 4 adet yufka
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1/2 çay bardağı su
    • 1 adet yumurta akı
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1/2 kase peynir
    • 1 çay kaşığı nane
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı pul biber
    • 1/4 demet maydanoz (isteğe göre)
    • 1 yemek kaşığı susam
    • 1 yemek kaşığı çörek otu

    Hazır Yufkadan Börek Nasıl Yapılır?

    • Sosu için: Bir kabın içerisine süt, yağ, su ve yumurta beyazını alıp karıştırın.
    • Üzerine tuz, pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
    • İç harcı için: Maydanozları ince ince kıyın. Dilerseniz kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.
    • Kabın içerisine maydanoz ve peyniri ekleyerek elinizle harmanlayın.
    • Bir yufkayı mutfak tezgahında açın. Üzerine fırça veya kaşık yardımıyla sosu sürün.
    • Yufkayı ikiye katladıktan sonra tekrar sos sürün. Ardından iç harçtan ekleyin ve hafifçe yayın.
    • Kenarlarını kıvırarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu, bıçakla 4-5 parçaya bölün.
    • Her yufkayı aynı şekilde doldurup parçalara ayırın.
    • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin.
    • Börekleri aralıklı olarak dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün.
    • Çörek otu ve susam serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
    • Hazır yufkadan börekleri ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.