Perdeli Sütlaç (Zerdeli)Bayram Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
Zerdesi İçin
- 1 çay bardağı pirinç
- 3 çay bardağı şeker
- 13 çay bardağı su
- 1 çay kaşığı haspir
- 1 çay bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı gül suyu
Sütlacı İçin
- 1 çay bardağı pirinç
- 4 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- Üzerini süslemek için badem antep fıstığı
Perdeli Sütlaç (Zerdeli)Bayram Tatlısı Tarifi Yapılışı
- Bir çay bardağı pirinci yıkayıp bir tencereye alalım üzerine 13 çay bardağı ölçülü suyu ekleyin pişmeye bırakın.
- Bir kaseye bir çay kaşığı haspiri bırakın üzerine bir çay bardağı sıcak suyu bırakıp ıslayınız (Eğer haspir bulamazsanız limon kabuğu rendesi bu işi görüyor ama orjinali haspirdir)
- Pirinç pişerken üzerindeki köpükleri kaşıkla ara ara alınız ki zerde berrak olsun.
- Bu arada sütlacıda ocağa bırakalım onun için pirinci yıkayıp tencereye alalım ve üzerine bir bardak suyu bırakıp pirinci önce pişirelim ve suyunu çekince sütünü ekleyip altını kısalım ağır ağır pişmeye bırakalım ara sıra karıştıralım.
- Şimdi tekrar zerdeye dönelim pirinçler pişmeye başlayınca bir bardak şekeri ekleyelim iki dakika karıştırıp şekeri eritip ikinci bardağı ekleyelim şekerleri aynı anda eklemiyoruz ara ara ekleniyor.
- Şimdi haspiri süzelim ve tencereye pişen pirincin üzerine bırakalım rengi sapsarı olduğunu göreceksiniz ve son şekeride ekleyip iyice karıştırıp eritin ve bir iki damla gül suyunu da ekleyin ve artık zerdemiz pisti kapatalım.
- Altını sütlaçta pişti sütlaca şeker eklemiyoruz zerdenin şekeri yeterli geliyor tatlılar ilk sıcaklığı geçince kaselere dökmeye geldi sıra.
- Şimdi normal olarak sütlaç alta zerde üste bırakılır ve üzeri süslenip öyle ikram edilir fakat ben değişik bir yöntem buldum yan yana bıraktım.
- Yoğurt kocasının şeffaf kapağını oval kesip kasenin ortasına yerleştirdim bir tarafına sütlaç bir tarafına zerde bıraktım soğuyup donunca ortadan çekip çıkardım ve fıstık ile süsledim.
- Tercih sizin ister yan yana isterse perdeli şekilde sunum yapınız.