Pilates Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar Nelerdir?

Son yıllarda şehir merkezlerinin hemen hemen her sokağında bir pilates stüdyosu görmek mümkün. Sosyal medyada birçok kişi de birbirinden farklı pilates hareketleri ile fotoğraf paylaşıyor. Hâl böyle olunca da birçok kişi pilates stüdyolarına akın ediyor. Peki tam olarak pilates nedir? Pilates hakkında bugüne kadar duyduklarınız ne kadar doğru? İşte doğru bilinen yanlışlar!
“Pilates Sadece Esnemekten İbarettir”
Pilatesin birinci amacı kas kütlesi inşa etmek ve güçlendirmek. Elbette pilates hareketleri ile esnemiş olursunuz ama pilates asla sadece esnemekten ibaret değildir. Pilates yaparak esneklik kazanmanın dışında, daha güçlü kas kütlelerine sahip olabilirsiniz.
“Pilates İle Yoga Aynı Şey!”
Pilates ve yoga bazı karakteristik özellikler açısından birbirine benzer. İkisi de gövdeyi ve gövde iskeletini ayakta tutan “core” isimli kas gruplarının üzerine odaklanır. Ancak pilates hareketleri ile yogada yapılan hareketler birbirinden oldukça farklıdır. Yogada duruş odaklı bir çalışma varken pilates daha çok harekete dayalıdır.
“Pilates Sadece Kadınları İçindir!”
Peki ya size pilatesi bulan kişinin Joseph Pilates adından bir erkek olduğunu söylesek? Boksör ve jimnastikçi Joseph Pilates, rehabilite edilmesi gereken çok fazla asker olduğu için hedef kitlesini erkeklerden oluşturmuştu. Anlayacağınız kadınlar da erkekler de pilates hareketleri ile vücut sistemlerinde olumlu değişimler yaratabilir.
“Pilates Çok Kolay/Çok Zor”
Pilatesin birçok farklı seviyesi vardır. Pilates yapmak istiyorsanız kendinize uygun bir seviye bulmanız mümkün. Pilates ustaları dahi en basit pilates hareketleri ile faydalı bir egzersize dahil olabilir. Söz konusu pilates olunca hiçbir zaman tam anlamıyla “oldum” diyemezsiniz. Dolayısıyla pilates hiçbir zaman sadece zor ya da kolay değildir.
“Pilates Yapmak İçin Esnek/Genç/Fit Olmanız Gerekiyor”
Pilates elbette esnekliği esas alır fakat esnek olmayan ya da fit olmayan bir kişinin pilates yapamaması söz konusu değildir. Çünkü esneklik kazanılabilen bir yetidir. Pilates hareketleri ile hayatınızı doldurduğunuz sürece esneklik de sizinle olur. Pilates yaparken bütün hareketler kişinin esnekliği göz önünde bulundurarak uygulanabilir. Pilates hareketlerini yaptıkça, daha çok esneklik kazanabilir ve daha fit olabilirsiniz. Ayrıca pilates herhangi bir yaş grubunu hedeflemez. Her yaş grubundan her tarz kişi kendine uygun hareketleri uygular.
“Pilates Kilo Vermenizi Sağlar”
Pilatesin vücuda birçok faydası var fakat bu faydalar kilo vermek temeline dayanmaz. Özellikle kas yapma, duruşu düzeltme ve vücudu güçlendirme üzerinde etkili olan pilates hareketleri ile “hızlı bir şekilde kilo verme” amacınıza ulaşamayabilirsiniz. Amacınıza ulaşmak için pilatesi sağlıklı bir diyet ve tempolu egzersizle birleştirmelisiniz.
“Pilates Sadece Core Bölgesi ile İlgilenir”
Pilates, gövde ve iskeleti bir arada tutan kas grubu olan core bölgesiyle yakından ilgilenir. Ayrıca pilates hareketleri vücuda esneklik kazandırır, kemiklerinizi güçlendirir, dengenizi sağlar, hareket kontrolünde etkili olur, daha akıcı hareket etmenizi sağlar, kaslarınızın dayanıklılığını arttırır, koordinasyonunuzu güçlendirir ve düzgün nefes şekline sahip olmanızı sağlar.  

Sarıyer Böreği (Çıtır Çıtır Lezzet) Tarifi

Sarıyer Böreği (Çıtır Çıtır Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka
İç harcı için;
  • 5 adet orta boy patates
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Kekik ,tuz, karabiber
Sosu için ;
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı nişasta ( Unda olur)
  • 1 yemek kaşığı sirke
Üzeri için ;
  • 1 yumurta sarısı

Sarıyer Böreği (Çıtır Çıtır Lezzet) Tarifi Yapılışı

Sizlere inanılmaz lezzetli çıtır çıtır bir börekle geldim. hemen hazırlayabileceğiniz pratik bir tarif. içini istediğiniz harç ile hazırlayabilirsiniz.
  1. Öncelikle patatesleri haşlayalım. Soğanları minik minik doğrayıp sıvı yağda kavuralım. İçine 1 kaşık salça ekleyelim.
  2. Haşlanan patatesleri ezip tavaya ekleyelim biraz kavuralım.
  3. Üzerine tuz karabiber kekik ekleyip ocaktan alalım. sos için tüm malzemeyi ( sıvı yağ su nişasta sirke ) karıştıralım.
  4. Baklavalık yufkadan 2 adet alalım tezgaha serelim.
  5. Üzerine sostan gezdirelim. 1 adet yufka daha koyalım. tekrar biraz sos sürelim. Uzun tarafına patatesli harctan koyup rulo şeklinde saralım. Fotoğraflardaki gibi şekil verelim. Hepsini aynı şekilde yapıp tepsiye dizelim.
  6. Üzerlerine kalan sostan dökelim.
  7. Yumurta sarısı sürelim. 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim ortalama 35- 40 dakika sürüyor. Afiyet olsun. eğer böreği yumuşak seviyorsanız üzerine fırından çıkınca parmak uçlarınızla su serpip temiz bir bezle örtün. afiyet olsun. 😊

Yoğurtlu Kabak Kavurması Tarifi

Yoğurtlu Kabak Kavurması Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet küçük boy kabak
  • 1 adet orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet kapya (kırmızı) biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Nane
  • Üzeri için ;yoğurt

Yoğurtlu Kabak Kavurması Tarifi Yapılışı

  1. Zeytinyağını tavaya alıp üzerine ay ay doğradığımız soğanı ekleyip kısık ateşte 5 dk kavuruyoruz.
  2. Kabakları çok büyük olmayacak şekilde küp küp doğrayıp soğanlara ekleyip 5 dk. daha soteliyoruz.
  3. Üzerine doğradığımız kırmızı biberi ve tuzunu ilave edip kısık ateşte kabaklar pişene kadar soteliyoruz.
  4. Baharatlarını ekleyip 1-2 dk. daha pişirip ocaktan alıyoruz.
  5. Soğuduktan sonra üzerine yoğurt döküp servis yapıyoruz.

Etli Pilav Nasıl Yapılır?

Malzemeler
  • yarım kg kuşbaşı doğranmış kuzu veya dana eti
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • tuz
Hazırlanışı
  1. Öncelikle pilavlık baldo pirinç yarım saat kadar tuzlu ılık suda beklemeye bırakılır.
  2. Etli pilav yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu etin yumuşak olmasıdır. Bu sebeple tercihen kuzu eti kullanabilirsiniz veya dana etiyse de sinirsiz ve yumuşak bir et vermesini isteyebilirsiniz.
  3. Kuşbaşı doğranmış etler pilav tenceresine alındıktan sonra kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakılır. Etler önce suyunu salacaktır, arada karıştırıp etin kendi suyunda biraz pişmesi sağlanır.
  4. Etler suyunu çektikten sonra tereyağı ve sıvı yağlar eklenip birkaç dakika etler kavrulur.
  5. Daha sonra suyu süzülen ve güzelce yıkanan pirinçler ilave edilir.
  6. 1-2 dakika kavrulduktan sonra tuzu ayarlanır ve pilavın suyu (sıcak su olacak) ilave edilir.
  7. Tencerenin kapağı kapatılır.
  8. Önce yüksek ateşte üzeri göz göz olmaya başlayana kadar pişirilir.
  9. Ardından en kısık ateşe alınarak suyunu tamamen çekmesi beklenir.
  10. Daha sonra ocak kapatılarak üzerin bir havlu kağıt kapatılır ve pilavın demini alması için en az 10-15 dakika bekletilir. Şimdiden afiyet olsun 

Diş Teli Takanların Dikkatine! Size Özel Ağız Bakım Önerileri

iş telleri, diş teli lastikleri ve bunun gibi diş teli tedavisinde kullanılan ekipmanlar her ne kadar dişlerinizi fırçalasanız da dişlerinizdeki plak oluşumuna neden olabilir. Çoğu ortodontist diş teli bakımı için her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamayı ve diş tellerinize sıkışabilecek parçaları özenle çıkarmanızı tavsiye eder.
Eğer siz de diş teli tedaviniz boyunca herhangi bir ağız probleminden kaçınmak ve ortodontal tedavinizin olabildiğince hızlı ilerlemesini istiyorsanız, ağız hijyeninize oldukça dikkat etmelisiniz.
Sizler için diş teli bakımı hakkında akılda tutulması gereken önemli ipuçlarını derledik.
Fırçala, Fırçala, Tekrar Fırçala
Dişlerinizin arasında kalabilecek gıdaları temizlemek ve plakları ortadan kaldırmak için her yemekten sonra ve yatmadan önce dişlerinizi mutlaka fırçalamalısınız; günde en az üç kez... Her bir diş fırçalama seansınız en az iki dakika sürmeli. Plakları en iyi şekilde temizlemek ve diş çürümesine karşı önlem almak için florür içeren diş macunlarını tercih etmenizi öneririz. Orta sertlikte bir diş fırçası diş teli kullananlar için ideal. Mümkünse, elektrikli diş fırçaları kullanın. Unutmayın, diş teliniz olduğu için diş fırçanız olduğundan daha çabuk yıpranır. Bu nedenle sık sık fırçanızı değiştirmelisiniz.
İnterdental Fırçaları Alışkanlık Haline Getirin
İnterdental fırçalar diş aralarını temizlemek için kullanılan ince uçlu, küçük diş fırçalarıdır. Normal fırçaların ulaşamadıkları bölgelere ulaşarak, diş aralarını ve tel çevrelerini en iyi şekilde temizlemenize yardımcı olurlar. Dişlerinizi, normal bir diş fırçasıyla fırçalamadan önce interdental diş fırçanızla fırçalayın. Dişlerinizin arasında kalan büyük parçaları kolaylıkla çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Diş İpiniz Arkadaşınız Olsun
Diş teli bakımı için diş ipinin faydası büyük. Diş ipleri, normal fırçaların ve interdental fırçaların ulaşamadığı yerlere girerek diş tellerinin kenarlarını temizlemeye yardımcı olur. Diş telleri, diş ipi kullanmanızı zorlaştırabilir. Fakat inanın buna değecek.
Kişisel diş teli bakımı kadar diş sağlığına da dikkat etmek son derece önemli. Güzel bir gülümsemenin ağızlardan eksik olmaması adına, diş sağlığı ihtiyaçlarınızı karşılayan ve yılda iki kez ücretsiz olarak diş hekimi muayenesi, diş taşı temizliği ve diş röntgen filmi hizmetlerinden yararlanabilmek için Cigna Finans’ın Gülen Yüzler Ferdi Kaza Sigortası’na mutlaka göz atın.
Ağız Bakım Suyunu Es Geçmeyin
Diş teli bakımı için diş fırçalama ve diş ipi rutininden sonra oluşabilecek diş eti iltihaplarını önlemek için ağız bakım suyunu kullanmayı ihmal etmeyin. Diş teli nedeniyle oluşabilecek küçük tahrişleri azaltmak için ağzınızı bu suyla dikkatlice çalkalayın.

Çerkez Pilavı Tarifi

Çerkez Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1. 5 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 adet havuç
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 5 su bardağı kaynar su veya tavuk suyu
Üzeri İçin ;
  • 150 gr ceviz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Çerkez Pilavı Tarifi Yapılışı

  1. Arpa şehriyeyi sıvı yağda rengi dönene dek kavurun. Havucu ilave edip soteleyin, tereyağı ilave edin.
  2. Yıkanmış pirinci ilave edip soteleyin. Daha sonra bulguru ilave edip karıştırın.
  3. Tuzu, karabiberi ve kaynar yada tavuk suyunu ilave edip, önce harlı ateşte sonra kısık ateşte pişirin.
  4. Altını kapatıp demlenmeye bırakın. Pilavınız demlenirken diğer yandan ayrı bir tavada tereyağında cevizleri soteleyin.
  5. Pilavınız demlendikten sonra cevizli karışımınızı pilavın üzerine dökerek servis edin. Afiyet olsun :)

Lokanta Usulü Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi

lokanta Usulü Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 tane büyük boy patates
  • 1 tane büyük boy soğan
  • 1 tane büyük boy havuç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2. 5 litre sıcak su

Lokanta Usulü Kırmızı Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tencere tüm malzemeler alınarak biraz yağda sotelenir.
  2. Biraz kavurduktan sonra su ilave edilerek sebzeler pişmeye bırakılır.
  3. Piştikten sonra blenderden geçirilir.
  4. Ardından zerdeçal alınarak karıştırılır. servise sunulur. Afiyet olsun