İrmikli Yaz Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

Tabanı için

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 100 gr tereyağ veya margarin

Muhallebi için

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket vanilya

Çilekli sos için

  • 500 gr çilek
  • 1 çay bardağı su
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1.5 yemek kaşığı nişasta

    Nasıl Yapılır?

  • Bisküvileri rondodan geçirip üzerine erimiş tereyağını ekleyip karıştırın. Kullanacağınız kalıbın altına yayın ve iyice bastırın.
  • Muhallebisi için olan malzemeleri bir tencereye alıp karıştıra karıştıra pişirin ve bisküvili tabanın üzerine döküp eşit şekilde yayın.
  • Buzdolabına kaldırın soğuması için.
  • Çilekleri dörde bölüp bı tencereye alın.
  • Üzerine şeker,su ve nişastayı ekleyip blender dan geçirip ocakta pişirin.
  • Daha sonra muhallebi in üzerine döküp 3-4 saat dolapta bekletin.
  • Servis için istediğiniz şekilde dilimleyip süsleyebilirsiniz.

Çıtır Çıtır Lezzetiyle Baklavalık Yufkadan Peynirli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 20 adet baklavalık yufka

Sosu için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım şişe sade soda
  • İç harcı için;

    • Tuzsuz lor peyniri
    • 1 tutam maydanoz
    • 1 çay kaşığı tuz

    Üzeri için;

    • Kalan sos
    • 2 yemek kaşığı tereyağ

      Nasıl Yapılır?

    • Öncelikle böreğin sosu için uygun bir kapa malzemeleri ekleyip çırpıyoruz.
    • Farkı bir kaba tuzsuz lor peynirini, tuzu ve küçük küçük doğranmış maydanozları ilave edip karıştırıyoruz.
    • İlk yufkayı tezgaha alıyoruz.
    • İkinci yufkayı da üzerine serip sostan her tarafına fırça yardımıyla sürüyoruz
    • . 3. Yufkayı ekleyip tekrar sostan ekleyip sürüyoruz.
    • 4. Ve 5. Yufka için de aynı işlemi uyguluyoruz.
    • Daha sonra uzun olan kısmına iç harcımızdan yine uzunlamasına ekliyoruz.
    • Rulo şeklinde sarıyoruz.
    • Uzunlamasına olacak şekilde 4 eşit parçaya kesiyoruz.
    • Fırın tepsisine diziyoruz.
    • Kalan yufkalara da aynı işlemi uyguluyoruz.
    • Tereyağını erittikten sonra kalan sosun içerisine ekliyoruz.
    • Fırın tepsisinde sıralanmış olan böreklerin üzerine sürüyoruz.
    • Dinlenmesi, sosunu iyice çekmesi için 1 saat dolapta bekletiyoruz.
    • Daha sonra önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında ortalama yarım saat pişiriyoruz.
    • Aşık olacağınız çıtırtıdaki bu lezzeti fırından çıkardıktan sonra servis tabağına alıyoruz.Tarifimi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.

Et Ve Tavuk Yemeklerinin Yanına Çok Yakışacak (Köz Soğan Salatası) Tarifi

 

Malzemeler

  • 5 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Yarım limon suyu
  • Maydanoz
  • Zeytinyağı
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve biberleri yıkadıktan sonra biberlerin üzerine bıçak yardımıyla delikler açın.
  • Pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye soğan ve biberleri dizip 200 derece fırında 45 dakika arada çevirerek közleyin.
  • Biberler daha erken közlendiği için fırından alarak bir poşetin içine koyup ağzını bağlayın 10 dakika bekleyin ve kabuklarını soyup çekirdeklerini alın.
  • Közlenip yumuşayan soğanları fırından alıp soğanların ortalarına bastırarak kabuklarından ayırın.
  • Uç kısımlarını alıp ikiye bölerek piyazlık şekilde doğrayın.
  • Biberleride soğanlar ile aynı büyüklükte doğrayıp salata kasesine alın.
  • Üzerine damak tadınıza göre miktarını ayarladığınız zeytinyağı, nar ekşisi, limon suyu, sumak, tuz ve ince ince doğranmış maydonozu ekleyin.
  • Salatayı karıştırarak servis tabağına alın. Afiyet olsun.

Tarhana Çorbası Tarifi

 




Malzemeler

  • 3 yemek kaşığı ev tarhanası
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 6 su bardağı su
  • Kırmızı pul biber
  • Karabiber
  • Tuz

    Nasıl Yapılır?

  • Tenceremizin içerisine sıvı yağ, nane, salça, baharatlar ve tarhanayı ekleyip biraz karıştırarak kavuruyoruz. Dilerseniz tereyağı da kullanabilirsiniz.( Veya tarhanayı suyu ekledikten sonra ekleyip çırpıcı ile karıştırabilirsiniz. böylelikle topaklanma ihtimali azalır.)
  • Suyu yavaş yavaş ilave ediyoruz ve devamlı karıştırarak pişiriyoruz. Topaklanmaması için tel çırpıcı ile karıştırabilirsiniz. (kaynayana kadar karıştırarak pişirelim.)
  • Kaynadıktan sonra 5 dk daha bekleyip ocaktan alıyoruz, çorbamızı…
  • Afiyet olsun.


Sömelek Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için;

  • Çırpılmış yoğurt

    Nasıl Yapılır?

  • Kahramanmaraş usulü sömelek köfte tarifi için uygun bir kaba bulguru alalım, üzerine sıcak suyu ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletelim.
  • Sürenin sonunda bulguru karıştırma kabına alalım. Üzerine kıyma, irmik, un, yumurta, salça, karabiber, kimyon ve tuzu alarak tüm malzemeyi güzelce yoğuralım.
  • Hazırladığımız harçtan parçalar kopararak avuç içerisinde yuvarlayalım, serçe parmağımızın boyutunda şekillendirelim. Bu aşamada yanınızda 1 kase su bulundurursanız ara ara elinizi ıslattığınızda çok daha kolay şekillendirirsiniz.
  • Köftelerimizi hazırladıktan sonra haşlamak için tencereye bol miktarda suyu alalım.
  • İçerisine limon tuzunu ekleyerek suyu kaynatalım.
  • Kaynayan suya köfteleri dikkatli bir şekilde bırakalım ve yaklaşık 6-7 dakika kadar haşlayalım.
  • Diğer taraftan tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Eriyen tereyağının üzerine domates salçasını ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Kuru nane ve tuzu da ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Ardından haşladığımız köftelerimizi bir süzgeç yardımıyla kaynayan suyun içerisinden alıp hazırladığımız sosa ilave edelim.
  • Köftelerin tamamını tavaya ilave ettikten sonra güzelce karıştıralım.
  • Sosunu iyice çeken sömelek köftelerimizi servis tabağına alalım, üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

Şeftalili Kek Tarifi

 

Malzemeler

  • 2-3 adet şeftali yada nektarin
  • Biraz ceviz içi

Karameli için

  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 3 yemek kaşığı su

Kek hamuru için

  • 4 adet yumurta (kullandığım yumurtalar küçük olduğu için 4 adet kullandım.3 adette kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • Biraz limon kabuğu rendesi
  • 2 su bardağı un

    Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri kalın şeritler halinde doğruyoruz.
  • Kek kalıbının tabanına pişirme kağıdı serip kenarlarını yağlıyoruz.
  • Şeftalileri tabana dizip üzerlerine biraz ceviz içi serpiştiriyoruz.
  • Bir tavada şekeri karamelize hale getirip suyu ilave edip hızlıca karıştırıyoruz ve şeftalilerin üzerine döküyoruz.
  • Kek hamuru için yumurta,tozşeker ve vanilya şekerini köpürene kadar çırpıyoruz.
  • Ardından yoğurt,sıvı yağ ve limon kabuğu rendesini ilave ediyoruz.
  • Un ve kabartma tozu eleyerek ekleyip karıştırıyoruz.
  • Hamuru şeftalilerin üzerine döküp 180° önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 35 -40 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından çıktıktan sonra 15 dakika kadar soğuması için bekletip ters düz ediyoruz. Afiyet olsun 😋📌
  • Keki fırından çıkarmadan önce muhakkak bir kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edelim.

Browni Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 100 gram tereyağ
  • 250 gram çikolata
  • 1 su bardağından bir parmak eksik un
  • 1 adet vanilya
  • 2 yemek kaşık kakao
  • Bir çimdik tuz

    Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurta ve şekeri köpürünceye kadar çırpıyoruz.
  • Dağa sonra tereyağ eritiyoruz.
  • İçerisine istediğiniz çikolatadan katabilirsiniz.
  • Erittiğimiz karışımı yumurta karışımına spatula yardımıyla karıştırıyoruz.
  • Ardından kalan kuru malzemeleri ekliyoruz. Tekrar karıştırıyoruz.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz kaba ekliyoruz.
  • 180 derecelik fırında 25 dk pişiriyoruz.

Pastane Şekerparesi Tarifi

  Pastane Şekerparesi Tarifi İçin Malzemeler 250 gram oda ısısına gelmiş tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 2 çay bardağı irmik 1 paket va...