Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 3 yumurta oda sıcaklığında
- 125 gram tereyağı oda sıcaklığında
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1 + 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı un
- 3 yemek kaşığı süt
- Yarım su bardağı ceviz iri çekil
- 1 elma küp küp doğranmış
- Çok az tarçın (yarım çay kaşığı)
Üzeri için:
- 3 orta boy elma
- Karamel sosu:
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 paket krema (200 ml)
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 paket vanilya
Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle karamel sos hazırlanır.
- Uygun bir çelik tencereye toz şeker eklenir ve kısık ateşte erimeye bırakılır.
- Erimeye başlayınca sürekli karıştırılır.
- Toz şeker eriyince tereyağı eklenir ve kadar sürekli karıştırılır.
- Ardından krema ve vanilya ekleyip ocağı orta ateşe alıp sos kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirilir.
- Karamel sos soğumaya bırakılır.
- Soğudukça kıvam alır.
- Daha sonra kek kalıbı yağlanır tabanına her yerine gelecek şekilde elma dilimleri dizilir. Kenara alınır. Kek hamuru hazırlanır.
- Kek için oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
- Süt ve teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edilir.
- Ardından vanilya, kabartma tozu, un ekleyerek güzelce çırptıktan sonra içine küp küp doğranmış elma ve iri kıyım çekilmiş ceviz, tarçın ekleyip bundan sonra karıştırmaya kaşıkla devam edilir.
- Kek kalıbında ki elmaların üzerine karamel sos dökülür. Üzerine kek hamuru dökülür.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
- Fırından çıkınca soğuyan kek dikkatli bir şekilde servis tabağına ters çevrilir.
- Güzel demlenmiş bir bardak çay eşliğinde afiyetle yenir.
Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Not; Kek için 28 cm küçük bir fırın tepsisi kullandım. Kelepçeli kalıp kullanırsanız içine kenar kısımları dahil pişirme kağıdı serin ki sos akmasın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder