16 Aralık 2020 Çarşamba

Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi

 

Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta oda sıcaklığında
  • 125 gram tereyağı oda sıcaklığında
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 + 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı süt
  • Yarım su bardağı ceviz iri çekil
  • 1 elma küp küp doğranmış
  • Çok az tarçın (yarım çay kaşığı)

Üzeri için:

  • 3 orta boy elma
  • Karamel sosu:
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket krema (200 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Karamel Soslu Elmalı Alt Üst Kek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle karamel sos hazırlanır.
  2. Uygun bir çelik tencereye toz şeker eklenir ve kısık ateşte erimeye bırakılır.
  3. Erimeye başlayınca sürekli karıştırılır.
  4. Toz şeker eriyince tereyağı eklenir ve kadar sürekli karıştırılır.
  5. Ardından krema ve vanilya ekleyip ocağı orta ateşe alıp sos kıvam alıncaya kadar sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirilir.
  6. Karamel sos soğumaya bırakılır.
  7. Soğudukça kıvam alır.
  8. Daha sonra kek kalıbı yağlanır tabanına her yerine gelecek şekilde elma dilimleri dizilir. Kenara alınır. Kek hamuru hazırlanır.
  9. Kek için oda sıcaklığında yumuşayan tereyağı ve toz şeker krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
  10. Süt ve teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edilir.
  11. Ardından vanilya, kabartma tozu, un ekleyerek güzelce çırptıktan sonra içine küp küp doğranmış elma ve iri kıyım çekilmiş ceviz, tarçın ekleyip bundan sonra karıştırmaya kaşıkla devam edilir.
  12. Kek kalıbında ki elmaların üzerine karamel sos dökülür. Üzerine kek hamuru dökülür.
  13. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pişirilir.
  14. Fırından çıkınca soğuyan kek dikkatli bir şekilde servis tabağına ters çevrilir.
  15. Güzel demlenmiş bir bardak çay eşliğinde afiyetle yenir.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Not; Kek için 28 cm küçük bir fırın tepsisi kullandım. Kelepçeli kalıp kullanırsanız içine kenar kısımları dahil pişirme kağıdı serin ki sos akmasın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder