Tavuklu Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler
Üzeri için;
- 1 kg tavuk fileto (göğüs)
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet yeşil biber
- 1 büyük boy soğan
- yarım yemek kaşığı domates salçası
- yarım yemek kaşığı biber salçası
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz (silme)
- 1 tutam karabiber
Beğendisi için;
- 5 büyük boy patlıcan
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı un
- 125 gram kaşar
- 1 çay bardağı süt
Tavuklu Hünkar Beğendi Tarifi Yapılışı
- İlk olarak patlıcanlara bıçağın ucuyla delikler açarak 200 derecelik fırında yaklaşık 20 dakika boyunca pişmeye bırakalım.
- Patlıcanlar fırında iken, soğan, biber ve tavukları temizleyip doğrayalım.
- ilk olarak 2 yemek kaşığı yağı tavaya dökerek biberleri soteleyelim. (Biberler biraz geç piştiği için ilk biberleri alıyorum).
- Hafif sotelenen biberlere soğanları ekleyerek pişirmeye devam edelim.
- Bu sırada bir silme tatlı kaşık tuzun bir kısmını bu karışıma ekleyelim. (Geri kalanı tavuğa ekleyeceğimiz için büyük çoğunluğunu tavuğa bırakalım).
- İyice sotelenen biber ve soğan karışımını bir tabağa alalım.
- Aynı boşalan tavaya geri kalan 2 yemek kaşığı sıvı yağı ve 1 kg tavuğu alalım.
- Tavukların suyunu iyice salması için ocakta çok sık olmadan ara sıra karıştıralım.
- Bu sırada pişmiş olan patlıcanların önce kabuklarını soyalım ardından bıçak yardımıyla iyice dilimleyelim.
- Bu sırada suyunu salan tavuklara geri kalan tuzu ve bir tutam karabiberi ekleyelim.
- Pişen tavukların suyunu tam çekmeden domates ve biber salçalarını ekleyelim. (eğer tavuk suyunu komple çektiyse biraz su ekleyerek salçaların iyice karışmasını sağlayalım).
- Son olarak tavuklarımızın üzerine tabağa aldığımız soğan, biber karışımını ekleyerek 1-2 tur karıştırıp ocaktan alalım.
- Bu sırada beğendisi için 1 dolu yemek kaşığı tereyağ ve 1 dolu yemek kaşığı tavaya alarak hafif pembeleşinceye kadar karıştıralım.
- Üzerine dilimlediğimiz patlıcanları ekleyerek, eze eze karıştıralım.
- Pişen karışıma 1 çay bardağı sütü ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
- Son olarak 125 gram rendelenmiş kaşarımızı ekleyerek iyice karıştıralım.
- Hazır olan beğendimizi tabaklara bölüştürelim.
- Üzerlerine tavukları ekleyerek servis edelim.
Not: Beğendiyi yapmak toplamda 5-6 dakika sürüyor, bu sürede tavuklar çok soğumayacaktır. Ayrıca arzu ederseniz üstüne tereyağını kızdırıp toz biber ekleyerek de yemeği daha lezzetli hale getirebilirsiniz.
Şimdiden herkese afiyet olsun. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder