Glutensiz Ekmek Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ılıktan bir tık sıcak su
- 1 paket instant kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Aldığı kadar glutensiz un
Glutensiz Ekmek Tarifi Yapılışı
- Öncelikle kuru maya kullanmak şart yaş maya ile denedim olmadı. Kuru instant maya tercih edin mutlaka.Kuru maya 2 su bardağı ılıktan bir tık sıcak suda eritilir.
- Geniş bir kaba alınır. Tuz ve zeytinyağı eklenip karıştırılır.
- Burada ilk aşamada mikser kullanıcaz. Glutensiz un diğer unlar gibi olmadığı için hamur yapması ve toparlaması çok zordur. Varsa hamur yoğurma makinesi yoksa blendırın kalın uçlu aparatları ile yoğurmaya başlayın.
- Unu azar azar ve kontrolü bir şekilde döküp çırpmaya başlayın.
- Hamur kıvam alıp katılaştıktan sonra mikseri bırakıp elinizle devam edebilirsiniz.
- Hamur yoğurma makinesi olanlar için yoğurma işleminin tamamını makinada yapabilirsiniz. Yeterli kıvam aldıktan sonra tezgahı unlayıp hamuru tezgaha alın bir miktarda orada toparlayıp yoğurma kabına tekrar alın.
- Üzerini biz bez ile örtüp 1 saat mayalanmaya bırakın.
- Hamur ilk halinin 2 katına çıkmış olması lazım iyi bir mayalama olması için.
- Mayalana n hamuru tezgah üzerine alıp bir iki yuvarlayıp havasını aldıktan sonra toparlayıp ister kek kalıbına ister borcama koyup üzerini örtün ve 30 dakika daha mayalamaya bırakın.
- Küçük bir kase içerisine 2 tatlı kaşığı glutensiz un ile biraz suyu açın boza kıvamında olsun.
- Mayalanan ekmeğin üzerine bolca sürüp uzunlamasına bir çizik atın.
- Önceden ısıtılmış 200 derecede üzerin nar gibi kızarıncaya kadar pişirin.
- Üzeri kızarınca kalıptan çıkarıp altını mutlaka kontrol edin. Alt kısmına elinizle vurduğunuz da tak tak diye ses gelmesi gerekiyor. Boş tenekeye vurur gibi. Bunu neden söylüyorum çünkü bu ekmekte çok ama çok önemli bir püf noktası.
- Glutensiz ekmekler bildiğimiz ekmeklerden farklıdır içleri herzaman nemli kalır. Ekmeği çok iyi pişirmezsek içi hamur olur. İçinin piştiğini anlamanın engebeli yolunda budur.
- Alt kısmına vurduğunuz da o tak tak sesini duymanız gerekir. Bu arada ekmek soğuduktan sonra taş gibi olabilir merak etmeyin içi yumuşaktır. Zaten glutensiz ekmekler hazır satılanları bile asla pamuk gibi olmazlar ekşi maya köy ekmekleri gibi düşünün o kıvamda olurlar. Oyüzden merak etmeyin.
- Fırından çıkınca mutlaka yerden yüksekte duran altı hava alacak şekilde tel bir ızgara üzerinde soğutun.
- Tamamen soğuyunca da mutlaka bir beze sarıp öyle poşete kaldırın ki hamur olmasın. Çok güzel bir ekmek tarifi oldu deneyecek arkadaşlar gönül rahatlığıyla yapabilirler. Kolay gelsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder