Orjinal Tulumba Tatlısı (Çıtır Çıtır Bol Şerbetli) Tarifi

 

Orjinal Tulumba Tatlısı (Çıtır Çıtır Bol Şerbetli) Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti

  • 3.5 su bardağı şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Hamur için

  • 2 su bardağı soğuk su
  • 1 dolu tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı ucu ile tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2.5 su bardağı un
  • 4 veya 5 yumurta (Ben 4 kullandım kıvama göre beşte olabilir)

    Orjinal Tulumba Tatlısı (Çıtır Çıtır Bol Şerbetli) Tarifi Yapılışı

  • Şerbeti için; şeker, su ocakta pişirilir 25 dakika kısık ateşte kaynatalım.
  • Altını kapatmaya 5dakika kala limon suyu mu katalım. Ocaktan alıp ılıyınca buzdolabında buz gibi soğutalım.
  • Hamuru için; derin bir tencereye suyu, şekeri, tuzu ve yağı koyup karıştıralım.
  • Altını açalım su kaynamaya başlayınca içine unu katalım tahta kaşıkla karıştıralım un toplanınca 5 dakika süre boyunca orta ateşte alt üst ederek kavuralım.
  • Bir kepçenin arkasıyla basarak ezerek kavuralım unu bu yöntem ile daha kolay yedirilmiş oluyor.
  • Un hamur haline dönünce tulumba hamurunu çabuk soğutmak için tezgaha alalım elimizle yoğurarak hamuru soğutalım.
  • Ilık olunca ister mikser le ister elimizle hamuru kabın içine alıp üzerine bir tam yumurta kırıp yedirelim.
  • 2 dakika sonra ikinci yumurtayı da kıralım bu şekilde ben tam 4 yumurta kullandım.
  • Hamurun kıvamı olması gereken tırtıklı uç yakılmış sıkma torbasına koyup tek elle sıkıldığında ne çok cıvık nede çok zor sıkılacak bir hamur olmamalı biraz kuvvetle sıkıla bilecek kıvamda olmalı.
  • Yayman yada geniş bi tencereye sıvı yağı bol koyup yağın altını açmadan yağ soğukken hamurumuzdan yağa batırılmış makasla kesip tencerenin içine bırakalım (mutlaka yağ soğuk olsun)
  • Ocağın altını kısık ateşte açalım.
  • Yağ uzun sürede ısınıyor (püf noktası burası kısık ateşte pişirmeye başlayıp pembeleşmeye başlayıncaya ocağın altını orta ateşe getiriyoruz)
  • Hamurun rengi pembe olana kadar hiç karıştırmıyoruz iyi ve pembe olunca ocağın altını biraz yükseltip kızartmaya devam edip hızlıca sık sıkıştırabiliriz.
  • Kızarmış tulumbaları yağdan alıp dolaptan çıkan buz gibi şerbetin içine alıp karıştırarak 3 dakika şerbet içinde dolandırıp servis tabağına alınır. Üzerini örtmeden muhafaza edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder