3 Mart 2021 Çarşamba

Sarımsaklı Ve Peynirli Ekmek (Pide) Tarifi

 

Sarımsaklı Ve Peynirli Ekmek (Pide) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı  un (200 ml bardak)
  • 1 su bardağı  ılık süt
  • 1, 5 su bardağı  ılık su
  • 1 paket instant/kuru maya (3 tatlı kaşığı kadar)
  • 4 tatlı kaşığı  toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı  tuz
  • 2 çorba kaşığı  sıvı yağ

Açmak için;

  • 1 su bardağı  kadar un

Üzerine sürmek için;

  • 1 çorba kaşığı  yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 çorba kaşığı  sıvı yağ

Üst harcı için;

  • 1 kalıp köy peyniri (kaşar/beyaz)
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 büyük diş sarımsak
  • Toz kırmızı biber ve kekik

Ekmeğin altına serpmek için;

  • 2 tatlı kaşığı mısır unu veya galeta unu

    Sarımsaklı Ve Peynirli Ekmek (Pide) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle mayayı aktifleştirmek için ılık süt, şeker ve maya derin bir kaba alınır.
  • İkisi de eriyene kadar karıştırılır. Sıcak bir yerde, ocak yanı ya da petek üstünde 15 dk kadar bekletilir.
  • Sütün bu süre zarfında iyice kabardığını göreceksiniz.
  • Maya aktifleştikten sonra hamur yoğurma kabına önce 5 su bardağı un ve tuz alınır, karıştırılır.
  • Unun ortası havuz şeklinde açılır , tam orta kısma maya sıvı yağ ve 1 su bardağı ılık su ilave edilir.
  • Yavaş yavaş hamur yoğurmaya başlanır.
  • Biraz yoğurduktan sonra kalan 1 su bardağı un ve yarım su bardağı ılık su yavaş yavaş eklenerek yoğrulmaya devam edilir.
  • Oldukça cıvık bir hamur olacak, ele yapışan bu hamuru bir 10 dk kadar elleriniz yumruk şeklinde olacak şekilde yoğrulmaya devam edilir.
  • Daha sonra üzeri kapatılır ve 1-1, 5 saat kadar mayalanması için ılık veya sıcak bir ortamda bekletilir.
  • Hamurun mayalanması beklenirken üst harcı için peynir ve sarımsak rendelenir.
  • Maydanoz ince ince kesilir, baharatların da eklenir ve bir kapta karıştırılır.
  • Hamurun mayalanma işlemi bittikten sonra hamur unlanmış tezgaha alınır.
  • Ele yapışan bir hamur olduğu için ayrıca ayrılan 1 su bardağı un azar azar ilave edilerek hamurun toparlaması sağlanır. Daha sonra hamur bir kaç parçaya ayrılır.
  • İki ayrı fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Üzerlerine birer tatlı kaşığı mısır/galeta unu serpilir.
  • Birkaç parçaya ayrılan hamurlar ayrı ayrı fırın tepsilerinin tam ortasına ya da tırnak pide şeklinde yapacaksanız bir tepsiye 2 tane gelecek şekilde koyulur.
  • Unlanmış ellerle iyice bastırılarak hamur yuvarlak veya oval olacak şekilde iyice açılır. (toplamda çıkan pide isteğe göre 2-3-4 adet olabilir. )
  • Hamur tepside tekrardan mayalanacağı için mümkün olduğunca bastırılarak açılır.
  • 50 derecelik fırında 15 dk kadar mayalandırılır.
  • Hamurun mayalanması beklenirken üzerine sürülmesi için bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve sıvı yağ karıştırılır. 15 dk sonra hamur fırından çıkartılır.
  • Üzerine yoğurtlu sostan fırçayla sürülür, hamura parmak uçlarıyla bastırılarak önce enine sonra boyuna doğru şekil verilir ve küçük kare şekilleri oluşturulur.(Boşluk olan yerlere peynirli harçtan koyulur)
  • Üzerine susam ve çörek otu serpilir, daha sonra 150-200 derece fırına tekrar verilir.
  • Hamur tekrardan biraz daha 15 dk kadar mayalandırılır.
  • Hamurun kabardığı görüldüğünde fırın 250 dereceye çıkarılır yaklaşık 5 dk içinde yanları kızaracaktır.
  • Diğer tüm hamurlara da aynı işlemler uygulanır, sıcak servis edilir.
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder