Sarımsaklı Ve Peynirli Ekmek (Pide) Tarifi İçin Malzemeler
- 6 su bardağı un (200 ml bardak)
- 1 su bardağı ılık süt
- 1, 5 su bardağı ılık su
- 1 paket instant/kuru maya (3 tatlı kaşığı kadar)
- 4 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Açmak için;
- 1 su bardağı kadar un
Üzerine sürmek için;
- 1 çorba kaşığı yoğurt
- 1 yumurta sarısı
- 2 çorba kaşığı sıvı yağ
Üst harcı için;
- 1 kalıp köy peyniri (kaşar/beyaz)
- 1 avuç maydanoz
- 1 büyük diş sarımsak
- Toz kırmızı biber ve kekik
Ekmeğin altına serpmek için;
- 2 tatlı kaşığı mısır unu veya galeta unu
Sarımsaklı Ve Peynirli Ekmek (Pide) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle mayayı aktifleştirmek için ılık süt, şeker ve maya derin bir kaba alınır.
- İkisi de eriyene kadar karıştırılır. Sıcak bir yerde, ocak yanı ya da petek üstünde 15 dk kadar bekletilir.
- Sütün bu süre zarfında iyice kabardığını göreceksiniz.
- Maya aktifleştikten sonra hamur yoğurma kabına önce 5 su bardağı un ve tuz alınır, karıştırılır.
- Unun ortası havuz şeklinde açılır , tam orta kısma maya sıvı yağ ve 1 su bardağı ılık su ilave edilir.
- Yavaş yavaş hamur yoğurmaya başlanır.
- Biraz yoğurduktan sonra kalan 1 su bardağı un ve yarım su bardağı ılık su yavaş yavaş eklenerek yoğrulmaya devam edilir.
- Oldukça cıvık bir hamur olacak, ele yapışan bu hamuru bir 10 dk kadar elleriniz yumruk şeklinde olacak şekilde yoğrulmaya devam edilir.
- Daha sonra üzeri kapatılır ve 1-1, 5 saat kadar mayalanması için ılık veya sıcak bir ortamda bekletilir.
- Hamurun mayalanması beklenirken üst harcı için peynir ve sarımsak rendelenir.
- Maydanoz ince ince kesilir, baharatların da eklenir ve bir kapta karıştırılır.
- Hamurun mayalanma işlemi bittikten sonra hamur unlanmış tezgaha alınır.
- Ele yapışan bir hamur olduğu için ayrıca ayrılan 1 su bardağı un azar azar ilave edilerek hamurun toparlaması sağlanır. Daha sonra hamur bir kaç parçaya ayrılır.
- İki ayrı fırın tepsisine yağlı kağıt serilir. Üzerlerine birer tatlı kaşığı mısır/galeta unu serpilir.
- Birkaç parçaya ayrılan hamurlar ayrı ayrı fırın tepsilerinin tam ortasına ya da tırnak pide şeklinde yapacaksanız bir tepsiye 2 tane gelecek şekilde koyulur.
- Unlanmış ellerle iyice bastırılarak hamur yuvarlak veya oval olacak şekilde iyice açılır. (toplamda çıkan pide isteğe göre 2-3-4 adet olabilir. )
- Hamur tepside tekrardan mayalanacağı için mümkün olduğunca bastırılarak açılır.
- 50 derecelik fırında 15 dk kadar mayalandırılır.
- Hamurun mayalanması beklenirken üzerine sürülmesi için bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve sıvı yağ karıştırılır. 15 dk sonra hamur fırından çıkartılır.
- Üzerine yoğurtlu sostan fırçayla sürülür, hamura parmak uçlarıyla bastırılarak önce enine sonra boyuna doğru şekil verilir ve küçük kare şekilleri oluşturulur.(Boşluk olan yerlere peynirli harçtan koyulur)
- Üzerine susam ve çörek otu serpilir, daha sonra 150-200 derece fırına tekrar verilir.
- Hamur tekrardan biraz daha 15 dk kadar mayalandırılır.
- Hamurun kabardığı görüldüğünde fırın 250 dereceye çıkarılır yaklaşık 5 dk içinde yanları kızaracaktır.
- Diğer tüm hamurlara da aynı işlemler uygulanır, sıcak servis edilir.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder