Ekmek Kadayıfı Tarifi İçin Malzemeler
Ön maya için;
- Yarım çay bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 1 tatlı kaşığı tozmaya (çok az tepeli)
Ana hamur;
- 2 yumurta
- 60 gr yumuşak tereyağı
- 2 yemek kaşığı pekmez
- 1 çay bardağı ılık su
- Fiske tuz
- 5.5 çay bardağı un
Islatmak için;
- 1 yemek kaşığı pekmez
- 2 su bardağı su
Şerbet için;
- 3 su bardağı şeker
- 3.5 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon suyu
Ekmek Kadayıfı Tarifi Yapılışı
- Tatlımıza ön maya işlemi ile başlıyoruz bu işlem için gerekli malzemeleri bir kaba alıp iyice karıştırıp 5-10 dk ılık ortamda bekletiyoruz.
- Süre sonunda hafif köpürme yapmış olan karışımı bir tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırın .
- Sonra hamur için gerekli malzemeleri un hariç ekleyin ve iyice karıştırın .
- Unu azar azar ekleyerek mikser yardımı ile yapışkan bir hamur olana kadar iyice çırpın.
- Hamur koyulaştığında üzerini kapatarak yine ılık ortamda 40 dk dinlendirin.
- Yuvarlak geniş bir borcam alın dibine sıvı yağ dökün elinizi de yağlayıp hamuru borcama alın ve bir kaç kere katlayın (bu aşama çok önemli atlamayın) sonra kat yerlerini alta alıp borcama güzelce yayın sonra 25 dk daha mayalamaya bırakın.
- Daha sonra 190 derece alt üst fırında 45 dk pişirin tabanının çok iyi pişmiş olması gerekiyor ilerleyen dakikalarda fırının alt rafına alabilirsiniz.
- Sonra fırından çıkan ekmeği ters çevirip dinlenmeye bırakın. Bu arada ıslatmak için gerekli malzemeyi karıştırıp kaşık yardımı ile iyice ıslatın.
- Asıl şerbeti hazırlamak için tencereye şekeri alın ve ocakta karamel haline gelene kadar ısıtın ama yakmamaya dikkat edin daha sonra ocaktan alıp sıcak su ekleyin ama çok dikkat edin.
- Sıcak suyu ekledikten sonra 25 dk daha kaynatın karamel şerbet ve tarifte kullanılan pekmez tatlıya renk vermek için şerbet hazır olunca ilk sıcağı çıktıktan sonra ekmeğin her tarafına dökün 2 saat soğumaya bırakın sonra kaymak ile servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder