21 Mayıs 2021 Cuma

Ekşili Ve Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi

 

Ekşili Ve Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için:

  • 300gr az yağlı dana kıyma
  • 1 yumurta akı (Sarısı terbiyesi için)
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 1 yemek kaşığı ince bulgur (Ben esmer kullandım )
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı ucuyla kimyon
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Diğer malzemeler:

  • 2 orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 6 su bardağı su (su miktarını koyuluğuna göre ayarlayın)
  • Tuz, karabiber
  • İnce kıyılmış maydanoz

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limonun suyu

    Ekşili Ve Terbiyeli Sulu Köfte Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle pirinci yıkıyalım.
  • Daha sonra kase içerİsine koyup bulguru da ekleyip üzerini az gecene kadar kaynar su ekleyip 20 dk bekletelim. Sonra suyunu süzelim.
  • Patates ve havucu küp şeklinde doğrayalım.
  • Köftesi için: kıyma, rendelenmiş soğan, suyu süzülmüş pirinç̧, ince bulgur, yumurta akı, tuz ve baharatlarını uygun bir kase içersine alıp 10 dk yoğuralım. Yoğurmak çok önemli az yoğurulursa köfteler pişerken dağılır.
  • Daha sonra harçtan istediğiniz büyüklükte parçalar alın ve yuvarlayın.
  • Tepsi içerİsine 2-3 yemek kaşığı un ekleyip yuvarlanmış köfteleri içerİsine koyun. Ara ara salınarak köfteleri una bulayalım.
  • Tencereye sıvı yağ koyup kızdıralım.
  • İlk havuçları ekleyip 1-2 dk kadar soteleyelim.
  • Sonra patatesleri ekleyip 2-3 tur karıştırdıktan sonra üzerine sıcak su ekleyelim. Su kaynamaya başlayınca köfteleri teker teker ara ara karıştırarak su içerisine alalım. Çok karıştırsanız köfteler dağılır.
  • Ocağın altını bir tık kısıp yemeğimizi ağır ağır pişirelim.
  • Köfteler ile sebzeler piştikten sonra ayrı bir kapta yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu pürüzsüz olana denk karıştıralım. Yemek suyundan iki kepçe terbiyesine ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Terbiyeyi yavaş yavaş tencereye eklerken bir yandan karıştırın.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra tuz ve karabiberini ekleyip ocaktan alın.
  • 15 dk dinlenme süresinden sonra servis tabağına koyup üzerine maydanoz serpin. Afiyet olsun 😋.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder