Malzemeler
- 2 yumurta
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 fiske tuz
- Alabildiği kadar un (ben 3, 5 su bardağından az kullandım kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğuralım yumuşak bir hamur olması gerekir)
Kaymağı için;
- 2, 5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı irmik
Arası için;
- İri çekilmiş ceviz (fındık, fıstıkta kullanabilirsiniz)
Üzeri için;
- 125 gr tereyağ
- 1 çay bardağı sıvıyağ
Şerbeti için;
- 3, 5 su bardağı toz şeker
- 3, 5 su bardağı su
- 1-2 damla limon suyu
Yapılışı
- İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra bir kaç damla limon suyu damlatalım kısık ateşte 30 dk kaynatalım.
- Hamurunu yoğuralım süt oda ısısında olsun. Unu kontrollü ekleyelim yumuşak bir hamur olması gerekir.
- Hamuru 5 parçaya ayıralım tabanına nişasta serptiğimiz tabağa alalım ve üzerini streçle kapatalım.
- 1 saat dinlendirelim. ( hamuru çok büyük açamam derseniz 6-7 parça da yapabilirsiniz. Ama yufka açmayı bilmeyenler bile çok kola açabilir ipek gibi açılıyor).
- Kaymağı için; süt ve irmiği tencereye alalım pişirelim.
- Katılaşınca altını kapatalım ve soğumaya bırakalım soğurken arada bir karıştıralım ki üzeri kabuklanmasın.
- Tezgaha nişasta serpelim ve bezenin bir tanesini alalım.
- Üzerine nişasta serpelim elimizle biraz bastıralım ve hamuru açmaya başlayalım.
- Arada nişasta serpelim daha yapılmaması ve kolay açılması için. ‼️videodan ayrıntılı bir şekilde izleyebilirsiniz yufkaları nasıl açtığımı.
- Açtığımız hamuru oklavaya gevşek bir şekilde saralım ortaya doğru kenarlardan sıkıştıralım açalım. ( sık pileli olması için yapıyoruz bu işlemi) ortadan başlayarak sık pileler oluşturalım.
- 2 parmak kadar aralıklarla içerisine ceviz ve yarım tatlı kaşığından fazla kaymak koyalım.Kenar kısımlarını katlayalım.
- Boş kısımlarını sıkalım ve keselim. Kesilen tatlıları altı üstüne gelecek şekilde çevirelim ve kenarları sıkarak yapıştıralım.
- Tabanını yağladığımız tepsiye dizelim üzerine tereyağ ve sıvı yağ karışımı dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
- Piştikten sonra 5 dk ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökelim ve 2-3 saat dinlendirelim.Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder