19 Mayıs 2021 Çarşamba

Herkesin Yapabileceği Çıtır Çıtır Mekik Tatlısı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 fiske tuz
  • Alabildiği kadar un (ben 3, 5 su bardağından az kullandım kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğuralım yumuşak bir hamur olması gerekir)

Kaymağı için;

  • 2, 5 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı irmik

Arası için;

  • İri çekilmiş ceviz (fındık, fıstıkta kullanabilirsiniz)

Üzeri için;

  • 125 gr tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ

Şerbeti için;

  • 3, 5 su bardağı toz şeker
  • 3, 5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

     Yapılışı

  • İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Kaynamaya başladıktan sonra bir kaç damla limon suyu damlatalım kısık ateşte 30 dk kaynatalım.
  • Hamurunu yoğuralım süt oda ısısında olsun. Unu kontrollü ekleyelim yumuşak bir hamur olması gerekir.
  • Hamuru 5 parçaya ayıralım tabanına nişasta serptiğimiz tabağa alalım ve üzerini streçle kapatalım.
  • 1 saat dinlendirelim. ( hamuru çok büyük açamam derseniz 6-7 parça da yapabilirsiniz. Ama yufka açmayı bilmeyenler bile çok kola açabilir ipek gibi açılıyor).
  • Kaymağı için; süt ve irmiği tencereye alalım pişirelim.
  • Katılaşınca altını kapatalım ve soğumaya bırakalım soğurken arada bir karıştıralım ki üzeri kabuklanmasın.
  • Tezgaha nişasta serpelim ve bezenin bir tanesini alalım.
  • Üzerine nişasta serpelim elimizle biraz bastıralım ve hamuru açmaya başlayalım.
  • Arada nişasta serpelim daha yapılmaması ve kolay açılması için. ‼️videodan ayrıntılı bir şekilde izleyebilirsiniz yufkaları nasıl açtığımı.
  • Açtığımız hamuru oklavaya gevşek bir şekilde saralım ortaya doğru kenarlardan sıkıştıralım açalım. ( sık pileli olması için yapıyoruz bu işlemi) ortadan başlayarak sık pileler oluşturalım.
  • 2 parmak kadar aralıklarla içerisine ceviz ve yarım tatlı kaşığından fazla kaymak koyalım.Kenar kısımlarını katlayalım.
  • Boş kısımlarını sıkalım ve keselim. Kesilen tatlıları altı üstüne gelecek şekilde çevirelim ve kenarları sıkarak yapıştıralım.
  • Tabanını yağladığımız tepsiye dizelim üzerine tereyağ ve sıvı yağ karışımı dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Piştikten sonra 5 dk ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti dökelim ve 2-3 saat dinlendirelim.Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder