Patatesli Çıtır Börek (Muhteşem İç Harcıyla) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 adet yufka
İç harcı için;
- 3-4 adet orta boy patates
- 1 adet orta boy havuç
- 1 adet orta boy soğan
- 1 çorba kaşığı tereyağ
- Çeyrek çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
Sos için;
- 1 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağ ya da sıvı yağ
- 3 çorba kaşığı un
- 1 çorba kaşığı sirke (elma sirkesi kullandım)
Üzerine sürmek için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 çorba kaşığı sıvı yağ
- Susam, çörek otu ya da haşhaş
Patatesli Çıtır Börek (Muhteşem İç Harcıyla) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle iç harcını hazırlamak için patatesleri minik minik küp şeklinde doğrayalım ( dilerseniz rendeleyebilirsiniz ama benim yaptığım şekilde daha güzel oluyor).
- Daha sonra içine 1 adet havucu rendeleyelim.
- Bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını alıp biraz ısıtalım içine yemeklik doğradığımız soğanları atıp kavuralım.
- Kavrulan soğanların içine doğradığımız patates ve rendelediğimiz havuçları ekleyip iyice karıştıralım.
- Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak orta ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakalım.
- Pişen harcımızı içine toz biber, karabiber ve tuzunu ekleyip karıştıralım. 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alalım. Soğuması iciin bir kenara alalım.
- 7. İç harcımız soğuduktan sonra sosunu hazırlamak için bir kaba yağ, sirke ve unu alıp karıştıralım.
- Tezgaha yufkamızın bir tanesini açalım.
- Yufkanın yarısına fırçayla hazırladığınız sostan sürelim.
- Yufkanın sürmediğimiz kısmını diğer sürdüğümüz kısmına katlayalım ve katladıktan sonrada tekrar sostan sürelim.
- Yarım ay şeklinde olan yufkayı üçgen şeklinde 6 parçaya keselim. (yufkanın büyükse 8 parcayada bölebilirsiniz. ).
- Kestiğimiz yufkaların geniş kısmına patatesli harcımızdan bolca koyalım ve sigara böreği gibi saralım.
- Sardığımız börekleri yağlı kağıt serdigimiz tepsiye yerleştirelim.
- Üzerlerine çırpılmış yumurtayı sürelim ve isteğe göre susam, çörekotu ya da haşhaş serpelim.
- Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder