19 Mayıs 2021 Çarşamba

Patatesli Çıtır Börek (Muhteşem İç Harcıyla) Tarifi

 

Patatesli Çıtır Börek (Muhteşem İç Harcıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka

İç harcı için;

  • 3-4 adet orta boy patates
  • 1 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 çorba kaşığı tereyağ
  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Sos için;

  • 1 su bardağından 1 parmak eksik zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 3 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı sirke (elma sirkesi kullandım)

Üzerine sürmek için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • Susam, çörek otu ya da haşhaş

    Patatesli Çıtır Börek (Muhteşem İç Harcıyla) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcını hazırlamak için patatesleri minik minik küp şeklinde doğrayalım ( dilerseniz rendeleyebilirsiniz ama benim yaptığım şekilde daha güzel oluyor).
  • Daha sonra içine 1 adet havucu rendeleyelim.
  • Bir tavaya zeytinyağı ve tereyağını alıp biraz ısıtalım içine yemeklik doğradığımız soğanları atıp kavuralım.
  • Kavrulan soğanların içine doğradığımız patates ve rendelediğimiz havuçları ekleyip iyice karıştıralım.
  • Tavanın kapağını kapatıp ara sıra karıştırarak orta ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakalım.
  • Pişen harcımızı içine toz biber, karabiber ve tuzunu ekleyip karıştıralım. 1-2 dakika daha pişirip ocaktan alalım. Soğuması iciin bir kenara alalım.
  • 7. İç harcımız soğuduktan sonra sosunu hazırlamak için bir kaba yağ, sirke ve unu alıp karıştıralım.
  • Tezgaha yufkamızın bir tanesini açalım.
  • Yufkanın yarısına fırçayla hazırladığınız sostan sürelim.
  • Yufkanın sürmediğimiz kısmını diğer sürdüğümüz kısmına katlayalım ve katladıktan sonrada tekrar sostan sürelim.
  • Yarım ay şeklinde olan yufkayı üçgen şeklinde 6 parçaya keselim. (yufkanın büyükse 8 parcayada bölebilirsiniz. ).
  • Kestiğimiz yufkaların geniş kısmına patatesli harcımızdan bolca koyalım ve sigara böreği gibi saralım.
  • Sardığımız börekleri yağlı kağıt serdigimiz tepsiye yerleştirelim.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurtayı sürelim ve isteğe göre susam, çörekotu ya da haşhaş serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder