1 Ağustos 2021 Pazar

Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tarifi

 

Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo patlıcan
  • 1 kilo kapya biber
  • 1 orta boy soğan
  • 1 kilo domates
  • Yarım bardağı sıvı yağ
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı pulbiber
  • Tuz

    Patlıcanlı Sos ( Ajvar Sos) Tarifi Yapılışı

  • Ben kurutmalık dolma patlıcan hazırlarken çıkan içlerden çekirdeksiz olanları ayırıp 15 dakika kadar tuzlu suda bekleterek közledim.
  • Biber ve patlıcan fırında veya közde közlenir. Domateslerin kabukları soyularak rondoda parçalanır.
  • Soğan minik minik doğranarak yağda kavrulur. Üzerine domates ve ince rendelenmiş sarımsak eklenerek kaynatılır.
  • Közlenen patlıcan ve biberlerin kabukları soyulur, doğranır. Kaynayan domates hafif suyunu çekince patlıcan ve biber eklenir.
  • Ara ara karıştırılarak orta ateşte kaynadıktan sonra 8 -10 dakika kadar pişirilir. Damak tadına göre tuz ve pulbiber eklenir.
  • Blendırla bir iki tur ezilir (Bu nokta tamamen tercihe kalmış. İsterseniz hiç ezmeden de vakumlayabilirsiniz. İsterseniz tamamen ezerek pürüzsüz bir kıvam da kazandırabilirsiniz. Ben tamamen ezmeden hafif parçacıklı bir görünümde olacak şekilde blendırdan geçirdim)
  • Kaynayan karışım temiz kavanozlara sıcak sıcak doldurulur. Temiz ve yeni kapaklarla sıkıca kapatılarak ters çevrilir. Ertesi güne kadar bu şekilde ters bekletilir.
  • Serin ve güneş görmeyen bir yerde saklanır. Kapağı açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalı ve birkaç gün içinde tüketilmelidir. Bu nedenle küçük kavanozlara yapılmasını öneririm. ⭐ Bu ölçülerden ortalama olarak 330 ml lik 5-6 kavanoz sos edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder