8 Nisan 2022 Cuma

Baklavalık Yufkadan Şöbiyet Tatlısı Tarifi

 

Baklavalık Yufkadan Şöbiyet Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 adet baklavalık yufka
  • 150 gr tereyağı

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Kaymağı için;

  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya

İçine ve üzerine;

  • Toz Antep fıstığı

    Baklavalık Yufkadan Şöbiyet Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şöbiyet tatlısının şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye su ve şekeri alarak karıştıralım. Ardından kaynamaya bırakalım.
  • Şerbetimiz kaynadıktan 5 dakika sonra limon suyunu ekleyelim, kısık ateşte 15 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Şöbiyetin içerisindeki kaymak için tencereye süt ve irmiği alarak karıştıralım, kıvam alana kadar pişmeye bırakalım.
  • Koyulaşan kaymağımızın içerisine vanilyayı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim. Kaymağımız kıvam alınca ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Hazır baklava yufkalarımızın arasına sürmek için tavaya aldığımız tereyağını eritelim. Eritirken üzerinde oluşan köpükleri bir kaşıkla temizleyelim.
  • Tezgaha baklavalık yufkalarımızdan bir tanesini serelim. Üzerine her yerine gelecek şekilde tereyağından sürelim. Üzerine tekrar baklavalık yufkamızdan yerleştirelim. Bu şekilde aralarına tereyağı sürerek 15 adet yufkayı üst üste dizelim. En üstteki yufkanın üzerine tereyağından sürmeyelim.
  • Ardından baklavalık yufkalarımızı kareler halinde dilimleyelim. Ben kısa kenarını 4, uzun kenarını 5 parçaya bölerek 20 adet kare elde ettim.
  • Hazırladığımız kare yufkaların ortasına 1’er tatlı kaşığı pişirdiğimiz irmikli kaymaktan sürüp isteğe bağlı üzerine toz antep fıstığı serpelim.
  •  Kare yufkalarımızın bir köşesinden diğer köşesine doğru kapatarak üçgen şeklini elde edelim. Tüm yufkalarımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Ardından şekillendirdiğimiz şöbiyetlerimizi birinin ucu diğerinin hafif altında kalacak şekilde fırın tepsisine sıralayalım. Şöbiyetlerin ucunu hafif diğerinin altında bıraktığınızda kabarıp açılmasını engellemiş olacaksınız. Ancak bu şekilde ilk 15 dakika pişirmelisiniz. Daha sonra şöbiyetler hafif kıtırlaşmaya başladığında birbirinden ayırarak kalan 15 dakikayı da bu şekilde pişirmelisiniz ki şöbiyetlerin uçları da kızarsın.
  • Şöbiyetlerimizin üzerine kalan eritilmiş tereyağından sürelim ve önceden ısıtılmış 180°C fırında 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen tatlılarımızı fırından aldıktan sonra daha küçük bir tespiye alalım ve birbirine yakın olacak şekilde sıralayalım.
  • Ardından üzerine soğuyan şerbetimizi gezdirelim. Yaklaşık 5-10 dakika içerisinde tatlılarımız şerbetini çekecektir.
  • Şerbetini tamamen çeken ve dinlenen tatlılarımızın üzerini toz antep fıstığı ile süsleyelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder