Ramazan Bayramının Olmazsa Olmazı Miss Gibi Yöresel Maraş Çöreği Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg un (Tam buğday veya istediğiniz başka unlarla da yapılabilir)
- Yarım kg zeytinyağ (Tereyağ veya sıvı yağ da olur)
Tuzlu için;
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı çörek otu
- Yarım çay bardağı susam
- Miktarı damak tadınıza göre değiştirebilirsiniz
- 1 çay kaşığı mahlep (Olmasa da olur, ben koymayı unutmuşum olursa güzel oluyor)
Şekerli için;
- Yarım su bardağı şeker (Şekerli olan için damak tadınıza göre miktarı değişebilir ben 3 yemek kaşığı pekmez kullandım)
- Yarım çay bardağı susam
- Yarım çay bardağı kendir tohumu
Ramazan Bayramının Olmazsa Olmazı Miss Gibi Yöresel Maraş Çöreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce hamur legenine unu koyun. Üzerine yağını ekleyip, yağ ile iyice karışana kadar yoğurun.
- Bu aşamada toparlanma tam olmuyor ama yağ ile unun iyice karışması önemli (İsterseniz ek olarak 1 çay bardağı tahin de ilave edebilirsiniz. Ben denedim harika oldu)
- Sonrasında hamurun yarısını ayırın tuz, çörek otu, mahlep ve susam ekleyip tekrar iyice karıştırın.
- Şekerli kısım için hamurun kalan yarısına susam ve şekeri ekleyip, karıştırın. Bu aşamada her iki hamura da tam toparlanana kadar su ekleyip, toparlanmasını sağlayın.
- Ben tuzlu için yaklaşık 2 küçük çay bardağı su kullandım. Şekerli de daha az oldu. Un cinsine göre miktar değişebilir. Kontrollü eklemekte fayda var (Hamurun kıvamı katı olacak. Resimlerde var)
- Dinlendirmeden hamurdan küçük parçalar koparıp, hepsini pay edin. Teker teker çörek merdanesi ile çok kalın olmayacak şekilde açın (Başka normal merdane de olur) üzerine görseldeki gibi şekil verin.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine açtığınız çörekleri dizin. Kabarma olmadığından yakın dizebilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında kontrollü olarak hafif kızarana kadar pişirin.
- Bu ölçülerle 3 fırın tepsisi kadar çıktı. İsterseniz miktari aynı oranda arttırabilirsiniz. Çayın yanında harika oluyor😋 Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder