Çiriş Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 500-600 gram çiriş otu
- 1 orta boy kuru soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım su bardağı köftelik bulgur
- Pul biber
- Karabiber
- Kaya tuzu
- İstenirse tavuk suyu ya da et suyu
Çiriş Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Çiriş otlarının kök kısımlarını bıçakla kesip, temizleyin. Ucundaki kötü olmuş kısımlarını da kesip, temizleyin. Doğradığınız çiriş otlarını su dolu bir kaba alın ki bu arada toprakları temizlenmeye başlasın.
- Ayıklamayı bitirince üzerindeki topraklar tamamen çıkana kadar yıkayın. Çirişleri 1-1,5 santim genişliğinde doğrayın. Tekrar su dolu bir kaba alın, içinde toprak kaldıysa tamamen temizlensin. Sonra yıkayıp süzülmeye bırakın.
- Kuru soğanı soyup, yıkayın ve küçük küçük doğrayın. Orta boy bir tencereye sıvı yağ ve tereyağını alıp, üzerine doğradığınız soğanları ekleyin.
- Soğanlar pembeleşene kadar soteleyip üzerine salçayı ekleyin. Salçayı bir iki dakika kavurup üzerine yıkadığınız çiriş otlarını ilave edin. Otları 3-4 dakika kavurup soğuk su ekleyin. İsterseniz tavuk ya da et suyunu bu aşamada ilave edebilirsiniz.
- Tavuk ya da et suyu ilave edilince çiriş çorbası çok daha lezzetli olur. Pul biber ve karabiber ekleyin.
- Kaynamaya başlayınca üzerine bulguru ekleyip kaynatmaya devam edin. Bu aşamada tencerenin kapağını aralıklı kapatabilirsiniz ama tam kapatmayın yoksa taşabilir.
- Çorbanın pişip pişmediğini kontrol edip katılaşmışsa biraz kaynar su ilave edip 2-3 dakika daha kaynatın ve ocağı kapatın. Eğer vaktiniz varsa biraz dinlendirin yoksa hemen de yiyebilirsiniz. Afiyet olsun
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder