5 Temmuz 2022 Salı

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

 

Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 17 adet dolmalık biber

İç Harcı İçin:

  • 1-1,5 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1/2 (yarım) su bardağı bulgur
  • 1 adet orta boy havuç rendesi
  • 2 adet orta boy domates (küp küp doğranmış)
  • Yarım demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2,5 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 2,5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı sıcak su

Üzeri İçin:

  • Domates dilimleri

Sosu İçin:

  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1-1,5 yemek kaşığı salça
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

    Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Dolmalık biberleri yıkayın ve sap kısımlarını içine bastırıp çekerek veya bir bıçak yardımıyla çıkarın, içlerindeki tohumları silkeleyin.
  • Pirinç ve bulguru güzelce yıkayıp, suyunu süzün.
  • Sıvı yağ ile birlikte, yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsakları, orta ateşte tencereye alın.
  • Birkaç dakika kavurduktan sonra, salça ilavesini yapın.
  • Salçayla da birkaç dakika kavurup, havuç rendesini ekleyin.
  • Beş dakika sonra, pirinç ve bulguru ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha kavurmaya devam edin.
  • Ardından baharat ilavelerini yapın ve karıştırın. (Ölçü vermeme rağmen, baharatları kontrollü olarak, damak zevkinize göre istediğiniz çeşit ve miktarda kullanabilirsiniz. Verdiğim baharat türleri ve ölçüleri, kendi damak zevkime aittir ama yiyenlerden de tam notu alır her zaman, benden söylemesi. 😊 Benim zeytinyağlı biber dolmasında vazgeçilmezim; yenibahar, nane, dereotu ve tarçındır. 😍😉)
  • Domatesini de ekleyin ve karıştırın.
  • Son olarak, sıcak su ilavesini yaparak, tencerenin kapağını kapatın, suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin.
  • Ocağı kapattıktan sonra, maydanoz ve dereotunu ekleyin ve karıştırın. İç harcı, bir kenarda ılınmaya alın.
  • Dolmalık biberlerin üzerine kürdan ile delikler açın.
  • Hazır olan dolma harcımız ile, biberlerin içini çok tıka basa olmayacak, biberin yarsını geçecek şekilde doldurun ve ağız kısımlarını domates dilimi ile kapatın, uygun büyüklükte bir fırın tepsisine dizin.
  • Sos malzemelerini karıştırın ve dolmaların üzerinden gezdirerek tepsiye dökün. Resimde görülen şekilde, dolmaların yarı seviyesine gelecek kadar su yeterli.
  • Tepsinin üzerini yağlı kağıt ve onun da üzerini alüminyum folyo ile kapatarak, fırınınızı 200 dereceye ayarlayın ve dolmaları fırına verin.
  • 30-40 dakika sonra kağıt ve folyoyu tepsinin üzerinden alın ve tekrar fırına vererek pişirmeye devam edin.
  • Dolmaların bir yüzü kızardıktan sonra, tepsiyi fırından alın ve dikkatlice dolmaları diğer yüzlerinin de kızarması için alt üst edin ve tekrar fırına verin. Eğer dolmalarınızın iki tarafı da güzelce pişmişse tekrar fırına vermeden bu aşamada alabilirsiniz.
  • Pişirme aşamasında, her zaman kontrolü ve takibi elden bırakmayın. Amacımız içleri tam kıvamında pişen, nar gibi kızarmış dolmalar elde etmek. 😉
  • Her iki yüzü de kızaran ve içleri pişen biber dolmalarını fırından alın.
  • Nefis zeytinyağlı fırında biber dolmalarımız servise hazırdır. 🎈🎊😋
  • Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder