2 Kasım 2020 Pazartesi

COVİD-19 POZİTİF HASTALARI NASIL BESLENMELİ, NELERDEN UZAK DURMALI?

 Koronavirüs hastaları (Covid-19) karantinada nasıl beslenmeli? Covid 19 testi pozitif çıkanlar koronavirüsle mücadelede neler yemeli? Koronavirüs ile mücadelede uzak durulması gereken besinler neler? Covid-19 hastaları karantina sürecinde ne yapmalı? İşte merak edilen soruların yanıtları:

Covid-19 Pozitif Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Kovid-19 testi pozitif çıkan, koronavirüse yakalananlar nasıl beslenmeli? Bu makalede Koronavirüs ve beslenme konusunda merak edilenlere yanıt vermeye çalıştık. Koronavirüs hastaları nasıl beslenmeli, koronavirüsle mücadelede uzak durulması gereken besinler neler? Hangi egzersizler yapılmalı veya yapılmalalı? Bağışıklık nasıl güçlendirilir? sorularına Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Nihan Yakut’un yanıtları şöyle: 




KORONAVİRÜS TESTİ POZİTİF ÇIKANLAR NASIL BESLENMELİ? 

Halihazırda koronavirüs testi pozitif çıkmış bir kişi beslenmesinde nelere dikkat etmelidir? 

  • Koronavirüs (Kovid-19) testi pozitif çıkmış ve tedavi sürecinde olan bir kişinin en temel ihtiyacı, tüm besin öğelerinin olduğu ve çeşitlilik içeren bir diyet uygulamasıdır. 
  • Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve, sebze, kurubaklagil, tahıl ve yağlı tohumların olduğu mix bir beslenme örüntüsü bu süreçteki güçlü bağışıklık için olmazsa olmazlardandır. 
  • Tüm besin öğeleri dengeli şekilde tercih edilmeli, mümkün olabiliyorsa doğal içerikler kullanılmalı. 
  • Bu dönemde kilo verme sürecinde olan kişiler varsa, çok düşük kalorili ve eksik besin öğeleri bulunan bir diyet uygulanıyorsa bırakılmalı, vücudun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayabilecek ihtiyacın tamamını karşılayabilecek dengeli diyetler uygulanmalıdır.




Koronavirüs Hastaları Neler Yemeli? 

  • Testi pozitif olan ve tedavisi başlayan bireyler mevsimine uygun ve taze sebze – meyve tüketmeye özen göstermelidir. 
  • Diyet tüm besin öğelerini içermelidir. Tamamen doğaldan yararlanılmalı, yoğun katkı maddesi içeren besinlerden kaçınılmalıdır. 
  • Bu süreçte kesinlikle ihmal edilmemesi gereken şey sıvı tüketimidir. Günde minimum 2 Litre sıvı tüketimi hastalıkla savaşan bedeninizin toksinlerini atması için oldukça önemlidir. 
  • Bu dönemde en büyük hata boş karbonhidrat kaynaklarını yoğun tüketmektir.


Koronavirüs Hastaları Neler Yememeli? 

  • Basit şeker ve şerbet içeren besinler, 
  • Ağır yemekler,
  • Ateşle temas ederek pişen besinlerden,
  • Fast food gibi gıdalardan,
  • Alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. 




Koronavirüs hastasının en ihtiyacı olan vitaminler ve mineraller nelerdir? En çok ihtiyaç duyulan besin grubu gibi bir şey var mıdır? 

  • Korona virüs tedavisi sürecinde bedenimizin tüm vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. 
  • Özellikle bir besin grubu veya öğesi kurtarıcı nitelik taşımaz. Tam anlamıyla sağlıklı beslenme için her bir besin öğesi günlük beslenmede yer almalıdır. Buna nazaran azami ölçüde alınması gereken besin öğeleri A, C, D ve E vitamini, selenyum ve çinko mineralleridir.
  • Yağlı tohumlar, önemli miktarda E vitamini, çinko ve selenyum içermektedir. Bu nedenle gün içinde Fındık, badem, ceviz tüketilmelidir. 
  • C vitamini kaynağı olan turunçgiller her gün muhakkak yenmelidir. 
  • Yeterli A vitamini almak ve güçlü bir bağırsak florası için çözünür ve çözünmez lifler, tam tahıllı besinlerden ve sebzelerden yeterli düzeyde alınmalı, kefir, yoğurt, turşu, sirke gibi fermente gıdalar diyet içerisinde yer almalıdır. 
  • Ihlamur, adaçayı gibi bitki çayları boğaz enfeksiyonu yoğunsa zencefil eklenerek tüketilebilir. 
  • D Vitamini koronavirüste önemli araştırmalara konu olan vitamindir. Ancak Hekim onayı olmadan alınması ve kullanılması risklidir. D vitamini preparatları kullanımı için muhakkak hekime danışılmalıdır. 




Koronavirüs Hastaları Hangi Egzersizleri Yapabilir? Egzersiz İçin Neler Tavsiye Edersiniz? 

  • Covid pozitif bireylerde egzersiz semptomlara bağlı değişiklik göstermelidir. 
  • Eğer yoğun kas ağrıları ve ateş varsa egzersiz yapılmamalı, daha ziyade dinlenmeye zaman ayrılmalıdır. 
  • Ateşin olduğu durumlarda egzersiz vücut ısısını arttırarak hastalık seyrini ağırlaştırabilir. 
  • Hafif semptomlu veya semptomsuz şekilde geçiriliyorsa egzersizler, düşük tempolu yapılmalı. Yoğun egzersiz programlarından kaçınılmalıdır. 
  • Yumuşak pilates bantlarından destek alınarak kas gruplarını çalıştırmaya yönelik egzersizler veya hava sirkülasyonu olan bir odada yürüyüş yapılabilir. 
  • Yürüyüş bandı bulunuyorsa günlük 20 – 30 dk. yavaş tempolu yürüyüşler yapılabilir. Egzersiz vücuda hala güçlü olduğunu hatırlatan önemli bir aktivitedir.




Koronavirüse Karşı Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Ne Gibi Tavsiyeleriniz Olur? 

  • Bağışıklığı güçlendirmek, yeterli uyku, egzersizin eşlik ettiği bir yaşam, dengeli ve kaliteli bir diyet ile mümkündür. Bunlar bağışıklık puzzleının olmazsa olmazı, olmadığında bütünü bozan parçaları gibidir. 
  • Covid en çok yorgunluğu seviyor, özellikle bedensel yorgunluklar bu sürede en az indirilmeli, uyku için ayrılan süre arttırılmalıdır. 
  • Günlük ortalama 8 saat uyku uyunmalı ve mümkünse uyku hijyenine önem verilmelidir. Beden ve zihin yeteri kadar dinlenirse kendini çok daha iyi yenileyebilir.
  • Egzersiz yapılabildiği ölçüde muhakkak her gün tekrar ettirilmeli, sağlıklı kişiler için mümkünse açık ve geniş alanlarda, Covid tedavisi sürecinde ise evde düzenli şekilde yapılmalıdır. 
  • Bağışıklığın en önemli unsurlarından olan beslenme için, eğer kişilerin sürekli dışardan yeme veya fast food tüketme alışkanlığı varsa veya sık sık öğün atlanıyorsa bu alışkanlıklar hızlıca değiştirilmelidir.  


Sebzeli Et Sarma Tarifi

 

Sebzeli Et Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet biftek dilimi
  • 2 adet havuç
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1 adet soğan
  • 4 adet domates
  • 5 diş sarımsak (İnce dilimlenmiş)
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Tuz

Sebzeli Et Sarma Nasıl Yapılır?

  • Biftekleri bir kaba alarak süt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, karabiber, kırmızı pul biber ve tuzla karıştırarak marine olması için 24 saat süreyle buzdolabında dinlendirin.
  • Domates hariç diğer sebzeleri jülyen doğrayın.
  • Geniş bir tavaya kalan sıvıyağı ekleyerek,  önce 3 diş sarımsağı daha sonra doğradığınız sebzeleri ilave edin ve kavurun.
  • İndirmeden tuz ve baharatları ekleyin ve soğuması için bir kenara alın. 
  • Marine ettiğiniz bonfile dilimlerinin içine sebzeli harçtan koyun ve sardıktan sonra 1-2 adet kürdanla sabitleyin.
  • Domatesin kabuğunu soyun ve küp küp doğrayın. Bir tavaya alarak 2 diş sarımsak, salça ve baharat ilave ederek pişirin.
  • Geniş bir tavaya sıvıyağ ekleyerek bonfile sarmalarını kızartın ve bir fırın kabına alın.
  • Üzerine pişirdiğiniz domates sosunu yayın ve önceden ısıtılmış 190 derecedeki fırında 40 dakika süreyle pişirin.
  • Fırından aldıktan sonra sıcak servis edin.
  • Tüm tariflerde baharat kullanımı ve miktarları tamamen ağız tadınıza bağlıdır. Miktarları azaltıp artırabilirsiniz.

Büryan Pilavı Tarifi

 

Büryan Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1.5 kilo iri doğranmış parça et
  • 3 su bardağı baldo pirinç
  • 5 su bardağı su 
  • 1 tatlı kaşığı kadar salça
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz

Büryan Pilavı Nasıl Yapılır?

  • Parça etleri bir tencere alın ve 5 su bardağı su ilave ederek yaklaşık 45 dakika süreyle haşlayın. 
  • Pişen etleri bir tabağa alın ve haşlama suyunu pilavda kullanmak üzere kenara ayırın. 
  • Pirinci iyice yıkadıktan sonra son suyuna tuz ilave edin ve 30 dakika süreyle suda bekletin. 
  • Orta boy bir tepsiye 2 yemek kaşığı tereyağı koyun ve süzdüğünüz pirinci ekleyerek kavurun.
  • Daha sonra salçayı ilave ederek 5 dakika daha kavurun. Tuz ilave ettikten sonra 4 su bardağı haşlanmış et suyundan ekleyin.
  • Üzerine parça etleri dizin ve baharat çeşnisi veya karabiber serperek önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında suyunu çekene kadar pişirin. Eğer pirinçler sert ise ilave et suyu ekleyin.
  • Fırından aldıktan sonra kurumaması için üzerini bir tepsi yardımıyla kapatın.
  • Sıcak servis edin.

Fırında Kuzu İncik Tarifi

 

Fırında Kuzu İncik Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 parça kuzu but incik
  • Tatlı toz biber
  • Çekilmiş tane karabiber
  • Toz kekik
  • 1 tutam taze kekik (İnce doğranmış)
  • 1 tutam taze biberiye (İnce doğranmış)
  • 10 adet diş sarımsak
  • Tuz
  • Ayçicek yağı

Fırında Kuzu İncik Nasıl Yapılır?

  • Kuzu incik butlarına bir bıçak yardımıyla farklı noktalardan küçük delikler açın ve bir miktarını ayırdıktan sonra taze kekik ile biberiyeyi bu deliklere yerleştirin.  Soyulmuş sarımsak dişlerini de etinizin içine batırın. 
  • Diğer taraftan ayrı bir kapta ayçiçek yağı, tatlı toz biber, toz kekik, çekilmiş tane karabiber ile taze kekik ve biberiyeyi iyice karıştırın.
  • Kuzu butlarını yağlı kağıt serili bir tepsiye alın ve hazırladığınız baharat karışımını her yanına sürerek iyice yedirin.
  • Son olarak tuz serpin ve yağlı kağıt ile iyice sararak fırın kabına alın. 
  • Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında yaklaşık 1,5 - 2 saat pişirin. 
  • Yağlı kağıttan çıkararak bir tabağa alın ve sıcak servis edin.

Fırında Sebzeli Kaburga Tarifi

 

Fırında Sebzeli Kaburga Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg koyun kaburga
  • 10 adet taze patates
  • 2 adet havuç (İnce dilimlenmiş)
  • 1 kase mantar
  • 300 g arpacık soğan
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı margarin
  • 2 adet defne yaprağı
  • Tuz
  • Kekik

Fırında Sebzeli Kaburga Nasıl Yapılır?

  • Kaburgayı derin bir tencereye alın ve üzerini örtecek kadar su ilave ettikten sonra defne yaprağı koyarak yaklaşık 15 dakika haşlayın. Daha sonra havucu ekleyin ve 10 dakika daha pişirin. 
  • Patates ve soğanları soyun ve dilimleyin. Mantarları temizleyerek ikiye bölün. 
  • Defne yapraklarını tencereden çıkarın ve soğan, patates, tuz ve mantarı ilave edin ve sebzeler yumuşayana kadar haşlayın.
  • Haşlama suyundan bir fincan alın ve salçayı bu su ile küçük bir kasede sulandırın.
  • Kaburga ve sebzeleri suyu ile birlikte derin bir fırın tepsisine alın. Karabiber ve kekik serpin.
  • Margarin ve sulandırdığınız salçayı ekleyin. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 10-15 dakika süreyle pişirin.
  • Fırından aldığınız kaburgayı bir servis tabağına alın ve kemiklerin arasından keserek sebzeleri ile birlikte servis edin.

Armutlu Çörekler Tarifi

 

Armutlu Çörekler Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 1,5 tatlı kaşığı Dr. Oetker Aktif Maya
  • Yarım çay bardağı ılık süt
  • 3-3,5 su bardağı un
  • 1 tutam tuz
  • 1 çay bardağı esmer şeker
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 50 g oda sıcaklığında tereyağı

Dolgu:

  • 3 adet armut
  • 1,5-2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 poşet Dr. Oetker Vanilya Aromalı Pastacı Kreması - Instant
  • 2 çay bardağı buzdolabında soğutulmuş süt
  • Yarım çay kaşığı tarçın

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker 

Armutlu Çörekler Nasıl Yapılır?Hamurun hazırlanışı:

  • Mayayı bir kaseye alın, yarım çay bardağı ılık sütü ilave edin, kaşık ile birkaç kez karıştırıp 10-15 dk. bekletin.
  • Unu derin bir kaba eleyin. Tuz, esmer şeker, ılık süt ve hazırladığınız mayayı ilave edin. Yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hazırladığınız hamurun üzerine bastırarak hafif açın, ortasına yumuşak tereyağını koyun, arada az miktarda un serperek, eliniz ile yoğurarak tereyağını hamura yedirin. Hamuru kaba geri alın, üzerini kapatın ve 40-45 dk. bekletin.

Armutların hazırlanışı:

  • Armutları ortadan ikiye kesin. Derin bir tencereye alın ve üzerlerini kapatacak kadar su ekleyin. Toz şekeri serpin ve orta ateşte pişirin. Kaynamaya başlayınca 5 dk. daha kaynatın, ocaktan alın ve soğutun. Kabuklarını bıçak ile dikkatlice soyun. 

Dolgunun hazırlanışı:

  • Pastacı kremasını soğuk süt ile tarifine göre çırpın. Tarçını ekleyip kısa bir süre daha çırpın.

Şekillendirme ve pişirme:

  • Fırın tepsisine pişirme kağıdı serin. Mayalanan hamuru tezgaha alın, kısa bir süre yoğurup 6 eşit parçaya bölün. Her birini 12-14 cm çapında açın. Çerçeve oluşturmak için parmak uçlarınız ile hafif bastırarak hamurların kenar kısımlarını kalınlaştırın. Fırın tepsisine sıralayın, içlerine pastacı kreması koyun, üzerlerine de birer adet yarım armut koyun. Yumurta sarısı ve sütü çırpıp çöreklerin kenarlarına sürün. Armutların üzerine esmer şeker serpin ve 170°C’ye ısıtılmış fırında 25-30 dk. pişirin. Fırından çıkarıp ılık veya soğuduktan sonra servis yapın.

Çikolatalı Orman Meyveli Pancake Tarifi

 

Çikolatalı Orman Meyveli Pancake Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı soda
  • 1 paket vanilin
  • 1 yemek kaşığı margarin
  • 1 büyük su bardağı süt
  • Orman meyveleri

Çikolata için;

  • 1 paket beyaz çikolata

Çikolatalı Orman Meyveli Pancake Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir kasenin içerisine yumurta, vanilin ve toz şekeri ekleyip karıştırın.
  • Karışım hafifçe köpüklendiğinde, üzerine sütü ekleyin ve çırpma işlemine devam edin.
  • Ardından soda ve unu da ekleyerek çırpın. 
  • Ocağın üzerine bir tava alın ve içine margarini ekleyerek kısık ateşte eritin.
  • Yağ eridiğinde, karışımdan bir kepçe alın ve tavanın içerisine dökün.
  • Bir tarafı kızardığında diğer tarafına çevirerek kızartın.
  • Tencerenin içerisine bir miktar su ekleyin.
  • Cam, ısıya dayanıklı bir kaseye beyaz çikolataları kırın.
  • Kaseyi, tencerenin ortasına yerleştirin ve içine su girmediğinden emin olun.
  • Çikolatayı benmari usulü eritin. Hazırladığınız pankeklerden birini servis tabağına yerleştirin.
  • Arasına bal dökün. Üzerine diğer pankeki yerleştirin.
  • Pankeklerin ara katlarına çikolata ve bal karışımı ekleyin.
  • En üst kısmına kalan erimiş çikolatayı dökün ve orman meyvelerini yerleştirin.
  • Servis tabağının kenarlarına da meyveleri yerleştirdikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Çikolatalı Orman Meyveli Pankek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?

  • Tarif ölçülerinden ortalama 15 adet pankek çıkmaktadır.
  • Hamurun çok tatlı olmasını istemiyorsanız, toz şeker kullanmayın.
  • Tarifteki malzemelerin soğuk olmasına özen gösterin.
  • Orman meyvelerine ek olarak çilek, muz gibi meyveler de ekleyebilirsiniz.
  • Çok tatlı olmasını önlemek için, bal yerine sadece çikolata kullanın.

Somon Salatası Tarifi

 

Somon Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet marul
  • 6-8 adet cherry domates
  • 1/2 salatalık
  • 1/2 soğan
  • 8-10 küp beyaz peynir
  • 1/2 limon
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kasığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nar eksisi
  • 200-250 Gr Somon 

Somon sosu için:

  • 8-10 sap maydanoz
  • 1/2 limon
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 diş sarımsak

Somon Salatası Nasıl Yapılır?

  • Marulları parmak kalınlığında doğrayın.
  • Cherry domatesleri ikiye doğrayın.
  • Salatalıkları küp şeklinde doğrayın.
  • Soğanları jülyen şeklinde doğrayın.
  • Hepsini kaba koyun. Zeytinyağı, tuzu ve nar eksisini ekleyin karıştırın. En üst kısma da peynirleri koyun, servise hazır. Afiyet olsun.
  • Somon sosu için maydanoz ,sarımsak, limon suyunu ve zeytinyağını kaba alıp somonla birlikte karıştırın. Afiyet Olsun

Fırında Balkabağı Çorbası Tarifi

 

Fırında Balkabağı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük boy balkabağı
  • 300 gram krema
  • 25 gram parmesan peyniri
  • 10 gram tereyağı
  • Muskat
  • 1 tutam taze kekik
  • 1/2 çay kaşığı tuz ve karabiber

Fırında Balkabağı Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Kabağın üst kısmını kabak şeklinde kesip içini temizleyin. Çekirdeklerini kurutmaya bırakın.
  • Kabağın içine bıçak yardımıyla çizikler açın.
  • Tereyağını içine iyice sürün.
  • Kekik, muskat, tuz ve karabiberi ekleyin.
  • En son kremayı ve peyniri dökün ve ağzını kapatarak fırına koyun.
  • 30-40 dakika fırında 170 derecede pişirin.
  • Pişen çorbayı çıkartın ve kendi balkabağının içerisinde servis edin. Afiyet olsun.