19 Nisan 2022 Salı

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

 

Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

25-26 kuru patlıcan için

İç malzemesi:

  • 1 su bardağı pirinç
  • 200 gram kıyma
  • 2 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
  • 1/2 (yarım) su bardağı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak

Pişerken:

  • 1,5 – 2 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

    Etli Kuru Patlıcan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yıkanan pirinç, doğranan maydanoz, soğan, sarımsak ve diğer malzemeler karıştırılır.
  • 10 dakika kadar haşladığımız kuru patlıcanların içine ağız kısmında bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulur.
  • Tencereye dizilir.
  • Üzerine sıcak su, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave ettikten sonra üstüne bir ağırlık kapatılır.
  • Ara ara suyunu kontrol ederek yaklaşık 35-40 dakika kısık ateşte pişen dolmalar, daha sonra servis edilir. Afiyet olsun.

18 Nisan 2022 Pazartesi

Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağına yakın yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı erişte
  • Su ( yeşil mercimekleri haşlamak için)
  • Yarım bulyon
  • Tuz

Terbiyesi için ;

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri için;

  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimeğimizi haşlayalım. Uygun bir tencereye yeşil mercimeğimizi alalım ve 3,5 su bardağı kadar suda haşlayalım. (suyu göz kararı ayarlayabilirsiniz).
  • Ayrı bir kapta yoğurt ve unu çırpalım. Bu aşamada bir adet yumurta sarısı ekleyebilirsiniz,ben kullanmıyorum ).
  • Haşlanan mercimeğimizin suyunu dökmeden çorbamızdan mercimek ile birlikte yoğurt karışımımızın üzerine 3-4 kepçe ekleyelim ve terbiyemizi karıştırıp,mercimeğimizin üzerine yavaşca ekleyip,aynı zamanda karıştıralım.
  • Karıştırmayı kaynayana kadar bırakmayalım.
  • Kaynamaya başlayınca üzerine eriştemizi ekleyip,yarım bulyonuda ekleyip,karıştıralım.
  • Eriştelerde piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve tuzu ekleyelim.
  • Üst sosu için sıvı yağda naneyi kızdırıp,üzerine ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız hazır afiyet olsun ! :).

Patatesli Havuçlu Terbiyeli Çorba Tarifi

 

Patatesli Havuçlu Terbiyeli Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy havuç
  • 1 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardak et suyu veya 1 knor bulyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6-7 su bardak sıcak su (bardak ölçüsü 200 ml.)

Terbiyesi için :

  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Sosu için :

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Patatesli Havuçlu Terbiyeli Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye sıvı yağ koyup ocağa koyalım.
  • İncecik doğradığımız soğanı ve sarımsağı ilave ederek kavuralım.
  • Renlelediğimiz havuç ve patatesi ilave ederek bir iki tur karıştırıp sıcak suyu ve et suyunu ilave ederek kapağını kapatıp orta ateşte 20 dakika kaynatalım.
  • Bu arada terbiyesi için derin bir kaseye yumurta, un, yoğurt ve limon suyununu koyup çırpıcıyla iyice karıştıralım.
  • Sebzeleri pişen çorbamızı blendırdan geçirelim.
  • Terbiyemizin kesilmemesi için çorbamızdan bir kepçe koyarak ılıştırıp iyice karıştırarak, yavaş yavaş çorbamıza ilave edelim.
  • Tekrar ocağa koyup kaynayana kadar karıştırıp 2-3 dakika sonra tuzunu ilave ederek ocaktan alalım.
  • Sosu için tavamızda tereyağını eritelim, karabiber, pulbiber ve naneyi ilave ederek çorbamıza dökelim. Mutfağımız mis gibi koktu, çorba harika oldu afiyet olsun.
  • Not :Terbiyeli ve yoğurtlu çorbaların kesilmemesi için tuzu çorbayı ocaktan alırken koyuyoruz.

    • Et suyu için ben marketten çorbalık tavuk alıp içine top karabiber, defne yaprağı ve soğan koyup kaynatıp süzerek bardaklara doldurup dondurucuda hazır ediyorum, pilav ve çorbalar için nefis oluyor.

Tam Kıvamında Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Tam Kıvamında Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 dış sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 9-10 su bardağı su (et suyu ya da tavuk suyu varsa 2-3 bardak normal su yerine ekleyebilirsiniz.)
  • 1 dolu tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım limonun suyu

    Tam Kıvamında Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle düdüklü tencereye tereyağ ve sıvı yağı alalım.
  • Yemeklik doğradığımız soğanları ve minik doğradığımız sarımsakları ekleyip, kavuralım.
  • Kavrulan soğanların içine salçamızı ekleyip, orta ateşte kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Salçamızın içine baharatları ekleyelim biraz kavuralım.
  • Yıkamış olduğumuz mercimek,pirinç ve bulguru da ilave edip 1 dakika kadar karıştırarak kavuralım.
  • Suyunu ve tuzunu ilave edip, 15 dakika pişirelim.
  • Pişen çorbamızı blender dan 4-5 saniye geçirelim. Çok geçirmeyin biraz taneli kalsın.
  • En son limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatıp, ocaktan indirelim.Afiyet olsun

Fırında Beşamel Soslu Patatesli Tavuk Tarifi

 

Fırında Beşamel Soslu Patatesli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik
  • Tuz

Tavuk sote için

  • 1 paket tavuk göğsü
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet biber
  • 3-4 adet domates veya 1 su bardağı domates sosu
  • 3 diş sarımsak
  • 1 kase mantar
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kekik
  • Tuz

Beşemal sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri

    Fırında Beşamel Soslu Patatesli Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri ince ince yuvarlak dilimleyelim.
  • Üzerine baharatları ve yağı ekleyip karıştıralım.
  • Borcama hiç aralık kalmayacak şekilde dizelim.
  • 200 dereceli fırında 20-25 dakika pişirelim.
  • Patatesi çatal ile ara ara kontrol edin.
  • Ayrı bir tavayı ocağa alıp ısıtalım.
  • Isınan tavaya kuşbaşı doğranmış tavukları atalım.
  • Orta ateşte ara ara karıştırarak tavuklar suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.
  • Üzerine küp küp doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip diriliğini kaybedene kadar kavuralım.
  • Üzerine biberi ekleyip aynı şekilde diriliğini kaybedene kadar kavuralım.
  • Salçayı ekleyip bir iki tur çevirelim.
  • Domatesi ekleyip orta ateşte 1 – 2 dakika pişmeye bırakalım.
  • Doğradığımız mantarları ekleyip tencerenin kapağını kapatalım.
  • Mantarlar suyunu salıp küçülünce baharatları ekleyip karıştıralım.
  • Üzerine 1 çay bardağı sıcak su ekleyip orta ateşte 10 dakika kadar pişirelim.
  • Patatesleri fırından çıkarınca üzerine tavuklu harcı yayalım.
  • Ayrı bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağ alalım.
  • Üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar karıştırarak kavuralım.
  • Kavrulan unun üzerine sütü eklerken bir yandan da çırpıcıyla karıştıralım ki topak olmasın.
  • Karabiber ve tuz ilave edip kıvam alıncaya kadar pişirelim.
  • Tavuklu harcın üzerine beşemal sosu yayalım.
  • En son kaşar peyniri rendeleyip 190 dereceli fırında kaşarlar eriyip kızarıncaya kadar pişirelim.

Nefis Soslu Köfte Tarifi

 

Nefis Soslu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet büyük soğan
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağından biraz eksik bayat ekmek (ya da galeta unu)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Çay kaşığının ucuyla çok az karbonat
  • Yarım çay bardağı su
  • Kızartmak için çok az sıvı yağ

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 3-4 tane biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 adet domates
  • 1,5 su bardağı sıcak su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Nefis Soslu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan ve maydanozu rondodan geçirelim.
  • Yoğurma kabına bu karışımı, kıymayı, yumurta, bayat ekmek, tuz, karabiber, kimyon ve karbonatı ekleyerek yoğuralım.
  • Birkaç dk boyunca güzelce yoğurduktan sonra suyu kademeli bir şekilde ekleyerek yoğurmaya devam edelim ve sonrasında köfte harcımız hazır.
  • Köfteye uzun formda şekil verdim izmir köfte gibi.
  • Tavaya az miktarda sıvı yağ alarak kızdıralım.
  • Köfteleri ara ara çevirerek kızartalım.
  • Kızaran köfteleri ayrı bir tabağa alalım.
  • Sosu için köfteleri kızarttığımız tavaya tereyağı alarak eritelim.
  • Yemeklik doğradığımız soğan ve biberleri tavaya alarak soteleyelim.
  • Biraz rengi dönünce salçayı ekleyerek sotelemeye devam edelim.
  • Ardından domatesi ekleyelim, domates suyunu salıp biraz çeksin.
  • Ardından sıcak su, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştıralım.
  • Sosun suyu biraz kalıncaya kadar pişirelim.
  • Sonra içerisine köfteleri ekleyerek 1-2 dk karıştıralım.
  • Ardından servis edebiliriz🤌 lezzeti de sunumu da harika oluyor 💯 kesinlikle deneyin ✅ deneyeceklere afiyet olsun 

Sıvıyağlı Muhteşem Şekerpare Tarifi

 

Sıvıyağlı Muhteşem Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için:

  • 2.5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu

Hamuru için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 adet yumurta ( bir tanesinin sarısı üzeri için )
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yaklaşık 3 su bardağı un

    Sıvıyağlı Muhteşem Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti için şeker ve su tencereye alınır orta ateşte şeker eriyene kadar ara ara karıştırarak bekletilir.
  • Kaynamaya başlayınca içerisine 3-4 damla limon suyu damlatılıp 5 dk kadar kısık ateşte kaynamaya bırakılır.
  • Tencereden cam bir kaba dökülüp soğuması için bekletilir .
  • Şerbetin soğumasına yakın hamuru için; un ve kabartma tozu hariç derin bir kaseye alınarak karıştırılır.
  • Yavaş yavaş un eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilir ( ne çok yumuşak ne çok sert )
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elde yuvarlanarak uzunlamasına şekil verilip tepsiye aralıklı olarak dizilir .
  • Üzerlerine bir adet yumurta sarısı sürüp çatalla çizikler atılır.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında iyice kızarana kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Fırından aldıktan bir kaç dakika sonra tamamen soğumuş olan şerbet sıcak tatlının üzerine gezdirilir.
  • Şerbetini tam çekmesi için üzerine bir tepsi kapatıp tatlıları ara ara alt üst etmeyi unutmayın!! kesinlikle denenmesi gereken bir lezzet 

Kremasız Trileçe Tarifi

 

Kremasız Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Sütlü sosu için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Karamel sosu için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su (125 ml)
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Kremasız Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kremasız trileçe tatlımızın keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek tüm malzemeyi spatula ile karıştıralım.
  • Kek hamurumuzu içerisine pişirme kağıdı serdiğimiz borcama boşaltalım. Borcamı sallayarak hamurun her yere yayılmasını sağlayalım.
  • Ardından kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında 10 dakika pişirelim.
  • 10 dakikanın sonunda fırınımızı 150°’ye düşürerek 30 dakika daha pişirmeye devam edelim.
  • Karamel sosu için sos tavasına toz şekeri alalım, eriyip karamelize olana kadar pişirelim. Bu aşamada sos tavamızı ara ara sallayalım.
  • Şeker tamamen eridikten sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım.
  • Daha sonra suya nişastayı ekleyelim ve karıştırarak çözünmesini sağlayalım.
  • Hazırladığımız nişastalı suyu sosa ekleyelim ve sos kıvam alıp koyulaşana kadar pişirelim.
  • Hazır olan karamel sosumuzu ısıya dayanıklı bir kap içerisine alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Pişen kekimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Keki ıslatmak için süt ve şekeri bir kabın içerisine alalım, şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Kekimizin üzerine kürdanla delikler açtıktan sonra hazırladığımız şekerli sütü sıcak kekin üzerine gezdirelim.
  • Ardından sütü çekmesi için dinlenmeye bırakalım.
  • Bu sırada üzerinin krem şantisi için çırpma kabına krem şanti ve soğuk sütü alarak koyulaşıp kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1-2 yemek kaşığı kadarını kremasız trileçemizin üzerini süslemek için ayıralım.
  • Kalan krem şantiyi soğuduğundan emin olduğumuz kekin üzerine boşaltalım ve her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Tamamen soğuyan karamel sosumuzu da krem şantinin üzerine gezdirelim ve spatula ya da pasta sıvama aparatı ile düzeltelim.
  • Ayırdığımız krem şanti ile tatlının üzerine ince ince çizgiler çekelim.
  • Son olarak bir kürdan yardımıyla çizdiğiniz çizgilere dik olacak şekilde çizikler atalım.
  • Tatlıyı iyice dinlenmesi için birkaç saat buzdolabına kaldıralım. Dinlenen kremasız trileçe tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!

Şekerpare (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Şekerpare (Tam Kıvamında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 2 adet yumurta ( 1 inin sarısını üzerine ayıralım)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1,5 çay bardağı irmik
  • 1 pk vanilya
  • 1 pk kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un (kontrollü)

Şerbet için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 2-3 damla limon suyu

    Şekerpare (Tam Kıvamında) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbet malzemelerini tencereye alıp kaynatalım.
  • Kaynamaya başladıktan 5 dk sonra altını kapatalım ve soğuması için bir kenara alalım.
  • Oda sıcaklığında erimiş tereyağını (isteyen margarinde kullanabilir) kabımıza alalım.
  • Yumurta, sıvıyağ, pudra şekeri,irmiği katıp karıştıralım.
  • Vanilya ve kabartma tozu ekleyelim.
  • Unu kontrollü şekilde ekleyelim.
  • Kullanılan çay bardaklarının büyüklüklerine göre un değişkenlik gösterebilir, artırabilir veya azaltabilirsiniz, hamur yumuşak kıvamlı olmalı ,sert olursa taş gibi olur şerbeti çekmez, benim kullandığım çay bardağı normal orta boy çay bardaklarından ( bu nokta çok önemli :))
  • Hamurumuzdan küçük parçalar alıp istediğin şekillerde yapıp yağlanmış tepsimize dizelim.
  • Yumurta sarısı sürüp isteğe göre çatalla iz yapalım.
  • 180 derecede iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan sıcak kurabiyelere soğumuş şerbetimizi dökelim.
  • İstediğiniz gibi süsleyin ve dinlendirin. Servise hazır :)