1 Mayıs 2022 Pazar

Tavuk Dünyası Kekikli Menüsü Tarifi

 

Tavuk Dünyası Kekikli Menüsü Tarifi İçin Malzemeler

Kekikli tavuğun marinesi için;

  • 600 gram tavuk göğsü
  • 1 silme yemek kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş ince ince rendelenmiş sarımsak
  • Zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı domates salçası

Tavuğu pişirirken;

  • Tavaya bir miktar zeytinyağı
  • 150 ml sıvı krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Makarnası için;

  • Haşlama suyuna sıvı yağ
  • 1 paket penne makarna
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz

Makarnanın kreması için;

  • 50 ml sıvı krema
  • 2 çay kaşığı kuru fesleğen

Salatası için;

  • Kıvırcık
  • Domates
  • Havuç
  • Marul
  • Mısır (isteğe bağlı olarak çeşitlendirilebilir)

    Tavuk Dünyası Kekikli Menüsü Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle 600 gram tavuk göğsünü küp küp doğrayın ve uygun bir kaba alın.
  • Daha sonra 1 silme yemek kaşığı kekiği, 1 tatlı kaşığı karabiberi, 1 yemek kaşığı yoğurtu, 1 diş ince ince rendelenmiş sarımsağı ve biraz zeytinyağını da ekleyin.
  • Tüm malzemeler tavukla karışana kadar karışımı hızlıca karıştırın. Son olarak 1 tatlı kaşığı domates salçasını da ekleyip karıştırın.
  • Tavuğu marinesi için en az 3 saat dinlendirin. Mümkünse zamanınız varsa marine işlemini 1 gece yapmanız çok daha iyi olacaktır.
  • Daha sonra uygun bir tavaya yeterli miktarda zeytinyağı ekleyip kızdırın.
  • Ardından marinesi tamamlanan tavuğu da ekleyip karıştırın. Bu adımda ocağın altını çok açmadan tavuğu pişirmeye başlayın.
  • Ara ara tavuğu karıştırarak tüm yüzeyinin şişmesini sağlayın. Bu sayede tavuğun suyu içinde kalacak suyunu bırakmayacak ve daha yumuşak olacaktır.
  • Makarnası için uygun bir tencereye su koyup kanatın.
  • Üzerine sıvı yağ ekleyin ve ardından 1 paket penne makarnayı ekleyin ve makarnayı karıştırın.
  • Daha sonra haşlama suyuna 1 çay kaşığı zerdeçal ve 1. 5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve karıştırın.
  • Zerdeçal makarnanın daha sarı olmasını sağlayacaktır.
  • Bu da tavuk dünyasının menüsünde bulunan makarnaların rengiyle aynı renkte makarna elde etmenizi sağlar.(Zerdeçal eklemekten çekinenler varsa buna da açıklık getirmek istiyorum. zerdeçal makarnaya sadece rengini veriyor. Ne kokusu ne de tadını etkilemiyor.)
  • Tavukları da ara ara karıştırarak pişirmeye devam edin.
  • Daha sonra pişmeye yakın tavuklara 150 mililitre sıvı krema ekleyin ve karıştırın.
  • Ardından 1 tatlı kaşığı domates salçasını da ekleyin. Tavukların rengi için bu adımda salça miktarını dilediğinizce arttırıp azaltabilirsiniz.
  • Kalan kremayı da haşladığınız ve suyunu süzdüğünüz makarnaya ekleyin ve karıştırın.
  • Son olaraksa makarnaya 2 çay kaşığı kuru fesleğen ekleyin. Fesleğen eklemekse tamamen isteğinize bağlı.
  • Servis tabağına aldığınız tavuğun yanına makarnayı makarnanın yanınaysa istediğiniz malzemeleri kullanarak hazırladığınız salatayı ekleyin.
  • Gerçekten bu menü hem çok lezzetli hem de çok kolay. Deneyecek olanlara da şimdiden afiyet olsun

Sebzeli Sulu Köfte Tarifi

 

Sebzeli Sulu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 300 gram kıyma
  • 1 küçük boy soğan
  • 3 yemek kaşığı galete unu
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Yemeklik için malzemeler;

  • 1 adet soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 2 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 1 adet domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 4 su bardağı su

    Sebzeli Sulu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köftelerimizin malzemelerini ekleyerek,yoğuralım ve dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım.
  • Köftemiz dinlenirken yemeklik diğer malzemeleri hazırlığına geçelim.
  • Uygun bir tencerede zeytinyağ ile havuçlarımızı kavuralım.
  • Sonra üzerine iki diş sarımsağı ekleyip,kavurmaya devam edelim.
  • Biraz kavrulduktan sonra soğanımızı ekleyelim.
  • Soğanlar kavurduktan sonra salçayı ekleyip biraz kavuralım.
  • Suyumuzu ve baharatları ekleyip,5 dakika kaynamaya bırakalım.
  • Kaynama işlemi olurken köftelerimizi küçük parçalara ayırıp yuvarlayalım.
  • Yuvarlama bittikten sonra patateslerimizi ve bezelyeleri kaynar suya ilave edelim.
  • Bir taşım kaynattıktan sonra köftelerimizi ekleyelim.
  • Bir taşım kaynadıktan sonra rendelenmiş domatesi ekleyelim ve pişmeye bırakalım.
  • Bu süreci dakikasını tuttum. 25 dk sonra patatesi kontrol ettim,çatalım rahatlıkla batırınca yemeğimin altını kapattım.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz serperek pirinç pilavı eşliğinde servis edebilirsiniz.Afiyetle!

Mükemmel Soslu Tavuk Tarifi

 

Mükemmel Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-8 parça tavuk pirzola
  • 4 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 dolu yemek kaşığı bal
  • 7-8 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • 5 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 dolu tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım su bardağı un

    Mükemmel Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etlere öncelikle boydan uzunlamasına derin kesikler atın.
  • Üzerlerine bir tutam tuz serpin.
  • Daha sonra arkalı önlü şekilde una bulayıp fazlalığını çırpıp geniş bir tabağa alın.
  • Tava içine sıvı yağı alın kızdırın.
  • Orta ateşte etleri dizip arkalı önlü kızartın, biraz kırmızı renk alsınlar.
  • Daha sonra etleri bir tabağa alın,daha sonra etlerin tümünün sığacağı genişçe bir tava alıp ocağa koyalım orta ateşte ısıtalım.
  • Üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağ ve 2 emek kaşığı tereyağ ekleyip eritelim.
  • Isınmış yağ içine hızlı bir sekilde tüm baharatları, balı, sirkeyi, soya sosunu herşeyi ilave edip karıştırın.
  • Üzerine etleri dizin.
  • Kapak kapatın, kısık ateşte yakın arada etleri çevirerek 20 dk kadar etlerinizi sosta pişirin. Afiyet olsun

Kayseri Yağlaması Tarifi

 

Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 500 gr. kıyma
  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Kayseri Yağlaması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şebit olarak da bilinen Kayseri yağlamasının hamuru için öncelikle yoğurma kabına un, maya, tuz ve şekeri alarak karıştıralım.
  • Üzerine süt, su ve sıvı yağı ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğuralım.
  • Kıvam alan hamurumuzun üzerini streçleyip temiz bir bezle örterek 40 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Kıymalı harç için yapışmayan tavaya kıymayı alalım ve kavuralım. Bu aşamada kıymayı ezerek karıştıralım.
  • Kıymanın rengi dönüp suyunu çektikten sonra üzerine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek tereyağı eriyinceye kadar kavuralım.
  • Doğranmış soğan, sarımsak, kırmızı ve yeşil biberi de malzemelerimizin üzerine ekleyelim, kavuralım.
  • Daha sonra salça, karabiber, kimyon, pul biber ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Kabuklarını soyarak doğradığımız domatesi de tavaya alalım, karıştırmaya devam edelim.
  • Son olarak sıcak suyu ilave edip, kıyma suyunu çekinceye kadar 8-10 dakika kısık ateşte pişirelim.
  • Mayalanan hamuru tezgaha alalım. Kenarlardan içe doğru toplayarak hamurun havasını alalım.
  • Toparladığımız hamuru 12 eşit parçaya bölelim ve her bir parçayı beze haline getirelim.
  • Bezelerimizin tamamını hazırladıktan sonra üzerlerinin beklerken kurumamaları için streç filmle örtelim
  • Ardından un serptiğimiz tezgahta bezeleri sırasıyla yaklaşık bir servis tabağı boyutuna gelinceye kadar açalım.
  • Hamuru açtıktan sonra fazla ununun dökülmesi için hafifçe sallayalım.
  • Ardından ısıttığımız yapışmaz tavaya hamuru yerleştirelim, orta ateşte sık sık çevirerek pişirmeye başlayalım.
  • Hazırladığımız lavaşı geniş bir tabağa alalım üzerine iç harcımızdan bir kaşık yardımıyla yerleştirerek her yerine gelecek şekilde yayalım.
  • Lavaşlarımızı bu şekilde aralarına kıymalı harç koyarak üst üste yerleştirelim. Kıymalı harcın tamamı bitinceye kadar bu şekilde lavaşlarımızı kat kat yerleştirmeye devam edelim.
  • Son olarak yağlılarımızın üzerine sarımsaklı veya sarımsaksız yoğurdu çırparak gezdirelim ve dilimleyerek servis edelim.  Kayseri yağlaması nasıl yapılır? merak edenlerin mutlaka denemesi gereken harika bir tarif. Deneyeceklere afiyet olsun!

Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi

 

Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 -11 adet irice boy büyük kuru soğan
  • 1 büyükçe su bardağı pirinç (350 ml)
  • 200 gram dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
  • 1 iri diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet orta boy minicik kıyılmış kuru soğan
  • 2 -3 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 doluca tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 dolu tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • Yarım çay bardağından birazcık fazla zeytinyağ

Üzeri için;

  • 50 gram tereyağ

Sosu için;

  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 450 ml kaynar su
  • 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Yarım tatlı kaşığından az fazla tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir süzgeç içerisinde, pirinci sıcak su ile iyice yıkayıp süzülmeye bırakalım.
  • Karıştırma kabı içerisine, kıyma, pirinç, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve orijinal nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
  • Daha sonra; iri boy büyük soğanlarımızın iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
  • Tüm soğanları bıçakla, orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
  • Bolca kaynar su eklediğimiz geniş tencere içine soğanları atalım kapak örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
  • Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
  • Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
  • İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
  • Tenceremiz yada tavamız tabanına, kalın ve büyük olanları dizmeyle başlayalım.
  • İki kat sıra ile üst üste, aralarda boşluk bırakmadan sıkıca tüm dolmaları tenceremize dizelim.
  • Daha sonra sosu için; salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım ve dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı).
  • Daha sonra üzerlerine tereyağını parçalara kesip üzerlerine dağıtalım.
  • Bir adet geniş porselen tabağı dolma üzerine kapayıp tencere kapağınıda üzerine örtelim.
  • Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşten az yükseğe getirip (ayar 4 de pişirdim ben) 55 dk hiç ellemeden pişirelim.
  • Süre sonunda tabağı içinden çıkartalım ve dolmaları kontrol edelim. Lokum gibi pişen dolmamızı ocaktan indirelim. Kapağını geri örtüp 1 saat kendi halinde kenarda dinlenmeye bırakalım.
  • Ardına servise hazırdır. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet bal şeker şifa olsun

Baklavaya Rakip Bayram Tatlısı Tarifi

 

Baklavaya Rakip Bayram Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram (yarım paket) tereyağı veya margarin
  • 2 adet yumurta (1 inin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz

Şerbeti için:

  • 3 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

    Baklavaya Rakip Bayram Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimizi hazırlamaya başlıyoruz.
  • Derin bir tencereye şekeri ve suyu alarak kaynatıyoruz.
  • Kaynamaya başladıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave ederek 10 dakika daha kaynatarak ocağın altını kapatıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra hamurumuzu hazırlamaya başlıyoruz.
  • Karıştırma kabımıza un hariç tüm malzemeleri alarak güzelce karıştırıyoruz.
  • Daha sonra unumuzu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya devam ediyoruz. Yumuşak kıvamlı fakat ele yapışmayan bir hamur olacak.
  • Daha sonra hamurumuzu 8 parçaya ayırıyoruz ve ayırdığımız parçaları rulo yapıyoruz yaptığımız ruloları fırın tepsimize veya borcama yerleştiriyoruz.
  • Herbirini 4 parçaya bölüyoruz.
  • Ayırdığımız yumurta sarısını üzerlerine sürerek 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika kadar pişiriyoruz
  • Pişen tatlımızı fırından alıyoruz ve ilk sıcağı çıkınca soğuyan şerbetimizle buluşturuyoruz.
  • Şerbetini çeken tatlımız servise hazırdır. Herkese tavsiye edebileceğim çok lezzetli bir o kadarda zahmetsiz bir tatlı evde olan malzemelerle 1 saat içinde hazırlayıp pişirip şerbetleyebileceğiniz pratik bir tatlı şimdiden herkese afiyet şifa olsun

Anadolu Çorbası Tarifi

 

Anadolu Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 3 yemek kaşığı yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı bulgur
  • 1,5 litre su ( çorbanın kıvamına göre farklılık gösterebilir)

Terbiyesi için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı un

Sosu için;

  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı pulbiber (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığının ucuyla karabiber (isteğe bağlı)

    Anadolu Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bakliyatlarımızı yıkayıp uygun bir tencereye alalım.
  • Suyunu ilave edip yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Ayrı uygun bir kapta yumuşayan bakliyatlarımıza terbiyesini hazırlayalım.
  • Yoğurt,yumurta ve unu iyice çırpalım.
  • Kaynayann tencereden bir kepçe alıp terbiye ile karıştıralım ardından bu karışımı tenceremize ilave edelim kaynayana kadar karıştırmaya devam edelim.
  • Sosu için tavamıza yağlarımızı alalım.
  • Küp küp doğranmış soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavuralım.
  • Üzerine baharatları da ilave edip kızdıralım. Tenceremize ekleyelim….
  • Afiyet olsun!….

Aynı Hamurdan İki Çeşit Bayram Tatlısı Tarifi

 

Aynı Hamurdan İki Çeşit Bayram Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 silme çay kaşığı tuz
  • 4,5 su bardağı un

Açmak için;

  • Mısır nişastası

Arasına;

  • Ceviz

Üzerine sürmek için;

  • 100 gram tereyağı

Şerbeti için;

  • 3,5 su bardağı şeker
  • 3,5 su bardağı su (700 ml)
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

    Aynı Hamurdan İki Çeşit Bayram Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için tencereye şeker ve suyu alarak kaynayıncaya kadar karıştıralım.
  • 15 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyip karıştıralım, 5 dakika daha kaynatarak ocaktan alalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına yumurta, yoğurt, sıvı yağ ve sirkeyi alarak tel çırpıcı ile çırpalım.
  • Kabartma tozu, tuz ve unu yavaş yavaş hamuru yoğurmaya başlayalım. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim.
  • Hamuru un serpilmiş tezgaha alarak toparlayalım.
  • Toparlanan hamuru 24 eşit parçaya bölelim. Parçaları elimizle yuvarlayarak beze haline getirerek bir tabağa alalım. Üzerine bir bez kapatarak 1saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Bezelerin önce 12 tanesini ardından diğer 12 tanesini 2 grup olacak şekilde mısır nişastası ile 12-15 cm çapında açalım.
  • Açtığımız hamurları aralarına nişasta serperek üst üste alalım.
  • 12 tanesini üst üste koyduğumuz hamurumuzu merdane ile açalım.
  • Hamurumuzu geniş bir şekilde açtıktan sonra 3’erli gruplara ayıralım.
  • ilk 3 hamurun her yerine gelecek şekilde cevizden serpelim.
  • Hamuru 2 parmak kalınlığında rulo haline getirelim.
  • Sardığımız hamurun üzerine bastırarak düzeltelim.
  • Daha sonra hamuru 2 parmak genişliğinde kareler halinde keserek fırın tepsisine sıralayalım.
  • Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp tepsiye alalım.
  • Dilberdudağı için kalan 12 kat hamuru üst üste koyarak genişlettikten sonra aparatla daireler şeklinde keselim.
  • Dairelerin etrafında kalan hamuru alıp, ortalarına iri kıyılmış cevizden yerleştirelim.
  • Dairelerimizin iki ucu üst üste gelecek şekilde ikiye katlayalım.
  • Hazırladığımız tatlıları fırın tepsisine sıralayalım. Tüm tatlıların üzerine eritilmiş tereyağından sürelim.
  • Tatlılarımızı önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 50 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerleri kızaran tatlıları fırından alıp daha küçük bir tepsiye alalım.
  • Soğuyan şerbeti sıcak tatlıların üzerine gezdirelim, 2-3 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Şerbetini çeken dilber dudağı ve kesme baklavaları antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!