Karaca’da Efsane Sütlü Pamuk Ekmek Tarifi

 



 Malzemeler

  • 450 gr beyaz un
  • 280 ml ılık süt
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gr yumuşak tereyağ (ben tuzlu tereyağ kullandım)
  • Yarım yemek kaşığı yoğurt
  • 4 gr maya

    Nasıl Yapılır?

  • Mutfak terazimizde tartarak tüm malzemeleri kaselere hazırlayalım.Ekmek haznemize malzemeleri şu sırada ekleyelim: süt, tereyağ, yoğurt, tuz, şeker, un ve en son maya.
  • Ekmek haznemizi makinemize yerleştirip, 10. Cu programa getirelim. Bu “yoğurma” programında hamuru hem yoğurup hemde mayalayacaktır. Program süresi 1saat 40dk.
  • Hamurumuz mayalandıktan sonra hamuru unlu tezgahımıza çıkaralım. Karıştırma aparatlarını bu aşamada çıkarabiliriz.
  • Hamurumuzu hafifçe toparlayıp 4 eşit parçaya bölelim.
  • Merdane yardımı ile bezelerimizi biraz açıp dikdörtgen şekline getirelim, çok ezmeden açalım.
  • Açtığımız hamuru sıkı bir şekilde saralım, sonra dikine çevirip tekrar saralım. Sardığımız hamuru ekmek haznemize sıralayalım.
  • Bezelerin hepsini sardıktan sonra ekmek haznesini tekrar makinemize yerleştirelim ve 40dk daha mayalanması için bekleyelim.
  • Hamurumuzun büyüklüğü iki katına çıkınca 14 numara – “pişirme” programına getirelim, pişirme seviyesini “orta” seçelim, pişirme süresini 40dk’a düşürelim ve ekmeğimizi pişirelim.
  • Piştikten sonra 15dk makinenin içinde ekmeğimiz dinlensin.
  • Ekmeğimizi haznesinden çıkaralım ve temiz mutfak havlumuza sarıp, soğuyana kadar bekleyelim.
  • Bu ekmek, ekmek yapma makinesinde yapılan diğer ekmekler gibi tok bir ekmek değil, yumuşacık pofuduk ve çok lezzetli bir ekmektir.Bu tarifi deneyenlere afiyet, bal, şeker olsun 😋.

Ev Yapımı Puding Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağından 3 parmak şeker
  • Şekerli vanilin
  • 60 gram çikolata
  • Yarım paket krema

     Nasıl Yapılır?

  • Tencereye süt,un,kakao,ve şekeri alıp;ocağa alalım.
  • Kısık ateşte yaklaşık 15-20 dakika kaynatalım.
  • Kıvam aldıkdan sonra ocağı kapatalım.
  • Çikolata ve şekerli vanilini koyalım.
  • Soğuduktan sonra kremayı ekleyip mikser ile yaklaşık 5 dakika çırpalım.
  • Dilediğimiz kaplara eşit bir şekilde pay edip istediğimiz gibi süsleyelim. Deneyenlere afiyet olsun.

Orjinal Halka Tatlı Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı irmik unu
  • Yarım su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı su

Şerbeti için :

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbetimizi yapalım 2 su bardağı su ile 2 su bardağı şeker ve 1 çay kaşığı limon suyunu 20 dakika kaynatalım ve soğumaya bırakalım.
  • 2 su bardağı irmik unu, yarım su bardağı un ve bir paket kabartma tozunu karıştırıp 1,5 su bardağı suyu ekleyelim kontrollü yapalım koyu bir hamur olacak.
  • Tavaya sıvı yağı ekleyip ılıyınca pasta aparatı yada torbasıyla halka şeklinde yada dairesel şekil verip iyice kızartalım.
  • Soğuk şerbete koyup 2 dakika sonra şerbet ten çıkartalım afiyet olsun.

Ev Ekmeği Yanmaz Tavada Tarifi

 

Malzemeler

  • 5- 6 su bardağı kadar un (hamurum toparlanmasına göre ekleyebilir veya azaltabilirsiniz)
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • 1 yemek kaşığı kuru maya

    Nasıl Yapılır?

  • Kuru maya, tuz ve suyu hamur kabına alalım karıştıralım. Unu azar azar karıştırarak ekleyelim.
  • Toparlanan hamuru bir köşeye alıp üzerine nemli bez yada havlu kapatıp 20 dk dinlenmeye bırakalım.
  • Yanmaz yapışmaz tavamızı önceden ısıtalım.
  • Bezeleri büyüklü yada küçüklü ekmeğinizi ne boyutta yapmak isterseniz ona göre merdane ile açıp tek tek arkalı önlü pişirin. Benim yaptığım hamurdan 15 adet ekmek çıktı. Şimdiden afiyet olsun 

Fırında Tavuk But Nasıl Pişirilir? Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet kalçalı but
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 diş sarımsak
  • Pul biber, kekik, kimyon, karabiber
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 küçük soğan
  • Sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz. Uygun bir karıştırma kabına alıyoruz.
  • Yoğurdu, salçayı ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Son olarak sıvı yağı ve baharatları da ekleyip harmanlıyoruz.
  • Tavukları temizliyoruz ve fazla derilerini kesiyoruz.
  • Üzerine içinin de iyi pişmesi için çizikler atıyoruz.
  • Hazırladığımız sosu her tarafına (derinin altına, çiziklerin içine) iyice sürüyoruz.
  • Fırın tepsimize tavukları koyuyoruz ve fırına veriyoruz. 200 derecede kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Eğer fırınınızda ızgara özelliği varsa son dakikalarda ızgara konumuna getirebilirsiniz. Bu şekilde daha güzel kızarıyor. Afiyet olsun…

Şeftalili Kek Tarifi

 

Malzemeler

Keki için;

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Şeftalili karemelli katmanı için :

    • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
    • 2 yemek kaşığı margarin veya tereyağ
    • 2 adet büyük şeftali

      Nasıl Yapılır?

    • Kekimiz için yumurta şeker güzelce el rondosuyla çırpılır.
    • Çırpılan kek karışımına süt ,yağ ilave edilip yine çırpılır.
    • Un ve kabartma tozu ,vanilya eklenip karıştırılır ve kenara alınır.
    • Karemeli için yapışmaz tavaya 2 yemek kaşığı margarin koyularak eritilir ve eriyen margarine şeker ilave edilip sürekli karıştırılarak karemelize olması sağlanır ( ilk başta şeker pelte pelte oluyor korkmayın karemelize olduğunda rengi o peltelikte kayıp oluyor ).
    • Hazırlanan karamel yuvarlak borcamın en altına dökülür.
    • Karamelin üzerine şeftalilerimiz güzelce dilimlenir karamelin üzerine güzelce dizilir ve en üstüne kek karışımı dökülür.
    • Önceden ısıtılmış 180°derecelik fırında içi pişene kadar pişirilir.
    • Pişen kekimiz soğumaya bırakılır ve bir tepsiyle üzeri kapatılıp ters çevirilir zaten çok çabuk çıkıyor ve kekimiz hazır. Deneyecek olanlara afiyet olsun 

Çatlak Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (60 ml)
  • 4 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un

Bulamak için;

  • Pudra şekeri

     Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabına toz şeker, sıvı yağ ve kakaoyu ekleyelim, mikser yardımıyla şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Ardından yumurtanın bir tanesini ekleyelim ve çırpmaya devam edelim.
  • Yumurta tamamen karıştığında 2. yumurtayı ekleyelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Daha sonra un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyelim, kaşık veya spatula yardımıyla karıştıralım.
  • Kıvam alan hamurumuzun üzerini streçleyelim, 1-1,5 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenen hamurumuzun üzerindeki streç filmi çıkartalım, hamurdan kaşık yardımıyla alalım ve elimizde yuvarlayalım.
  • Yuvarladığımız hamuru bolca pudra şekerine batıralım, fırın tepsisine dizelim. Tüm hamur bitene kadar aynı işlemleri sırası ile tekrarlayalım.
  • Kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 170 derece fırında 20 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen çatlak kurabiyelerimiz soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun!

Pastane Şekerparesi Tarifi

  Pastane Şekerparesi Tarifi İçin Malzemeler 250 gram oda ısısına gelmiş tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 2 çay bardağı irmik 1 paket va...