Fırında Bütün Tavuk Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk (1.350 gram kullandım siz aile sayınıza göre daha büyük kullanabilirsiniz)

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ (veya sıvı yağ)
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz salçanızın tuz oranına göre ayarlayın
  • Sebzeleri;

    • 2 adet patates
    • 2 adet havuç
    • 10 adet arpacık soğan
    • 3 diş sarımsak

      Nasıl Yapılır?

    • Tavuğu yıkayıp iyice kurulayalım. Bütün sos malzemelerini ilave ederek iyice çırpalım tavuğun altına üzerine sosu eşit sürelim kanat ve ayak kısımlarını kürdanla tutuşturalım veya iple bağlayalım.
    • Tekrar sosu üzerine sürelim. Ben soğanları ve sarımsakları tavuğun içine koydum siz isterseniz sebzelerle tepside pişirebilirsiniz. Patates ve havuçlara iki yemek kaşığı sıvı yağ yarım çay kaşığı tuz bir çay kaşığı kekik ilave ederek harmanlayıp tepsiye dizelim.
    • 190 derece öncdden ısınmış fırının alt rafında 20 dakika pişirip üzerini yağlı kağıdı ıslatıp kapatalım yağlı kağıdın üzerini folyoyla sarıp fırını 200 derece ayara getirip pişirelim.
    • Fırından almaya on dakika kala üzeri açık pişirelim. Benim tavuğum 1 sat 20 dakikada pişti her fırının ısı ayarı farklı olur kontrollü pişirelim.
    • Not:isterseniz aynı sosla hazırlayıp pişirme poşetine koyarakta pişirebilirsiniz. Afiyetle.

En Muhteşem Pilav Sebzeli Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 havuç
  • 1 kırmızı biber
  • 1 patlıcan
  • 4 adet mantar

    Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları kabuğunu soymadan sadece sapını alarak küp küp keselim ve 3 yemek kaşığı yağda kavuralım. Aynı işlemi havuç mantar ve biber içinde yapalım sadece şuna dikkat ayrı ayrı kavuruyoruz hepsi küp kesilecek.
  • Kavurma işlemini yaparken bir yandan pilavımızı bildiğimiz gibi pişirelim.
  • 1 su bardağı pirincimizi nişastası gidene kadar yıkayalım ve 4 yemek kaşığı yağda kavuralım, üzerine 1,5 su bardağı kaynar su ekleyelim, tuzunu ekleyip kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.
  • Pişen pilav üzerine sebzelerimizi ekleyelim karıştıralım ve servis edelim.

Zeytinyağlı Cacık Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet salatalık
  • 1 ortaboy kase ev yoğurdu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Süslemek için

  • Dereotu

    Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkları ince ince doğrayın.
  • Sarımsakları tuz ile ezelim.
  • Ev yoğurdumuzu salatalıklar, sarımsak ve kuru nane ile karıştıralım.
  • Üzerini küçük kesilmiş dereotu ile süsleyelim.
  • Daha sonra üzerine zeytinyağı gezdirelim.

Patates Musakka Tarifi - Çok Farklı Çok Lezzetli

 

Malzemeler

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 300 g kıyma
  • 1 adet soğan
  • 4 adet orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber, pulbiber, kekik
  • Yarım su bardağı su
  • Süt

Sosu için,

  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı un

    Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir tencereye sıvı yağı ve kıymayı alarak kavuruyoruz.
  • Soğanımızı yemeklik doğrayalım ve kıymanın üzerine ilave ederek kavurmaya devam edelim.
  • Daha sonra doğradığımız patatesleri ve salçayı da ekleyelim, karıştırarak pişirelim.
  • Yemeğimizin baharatlarını da ayarlayalım, suyunu ekleyip karıştıralım ve yemeğimizi fırın kabına alalım.
  • Üzerine gelecek kadar süt ilave edelim ve yemeğimizi önceden ısıttığımız 180°C fırında 30-35 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sosu için uygun bir kaseye yoğurdu, yumurta sarısını ve unu ekleyelim, güzelce çırpalım.
  • Fırından aldığımız yemeğimizin üzerine sosumuzu boşaltalım ve üzeri kızarıncaya kadar tekrar fırına verelim.
  • Patates musakkamız servise hazır. Afiyet olsun.

Pratik Yoğurtlu Şehriye Çorbası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım çay bardağı şehriye ( Arpa veya tel fark etmez )
  • 1 adet kadar büyük boy havuç rendesi
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım dilim limon suyu
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı tereyağ veya margarin
  • 5 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için

  • 1 yemek kaşığı nane
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı veya margarin
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tencereye yağları ekleyip üzerine soğanı ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra rendelediğiniz havucu ekleyip soteleyin.
  • Daha sonra şehriye ekleyip üzerine su ekleyip şehriyeler yumuşayana kadar pişirin.
  • Çorba pişerken terbiyesi için sosu hazırlayın. Yoğurt, yumurta, un, limon suyu ,sarımsak bir kaba alıp karıştırın.
  • Çorba kaynamaya başlayınca çorba suyundan 1 kepçe sosa ekleyip karıştırın yavaş yavaş sosunu çorbaya ekleyip karıştırın.
  • Tuz ve karabiber ekleyin.
  • 5 dakika kaynadıktan sonra altını kapatın.
  • Küçük bir soslukta yağ ve nane ısıtıp çorbaya ekleyip karıştırın. Sıcak servis ediyoruz yapanlara afiyet olsun 🌺

Tam Kıvamında Asla Dağılmayan Fellah Köfte Tarifi

 

Malzemeler

Köftesi için;

  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yumurta

Kaynatmak için;

  • Su
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı biber salçası
  • 4 adet domates rendesi
  • 5-6 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Köfte için öncelikle uygun kaba bulguru ve tuzu alıp sıcak suyu dökelim karıştıralım ve üzerini örtüp 15 dk dinlenmeye bırakalım.
  • Dinlenip şişmiş olan bulgura irmik, un, salçalar ve kimyonu ekleyip yoğuralım. Azar azar sıcak su ilavesi yaparak yoğurmaya devam edelim.
  • Sonra bir yumurtayı ekleyelim ve tekrar güzelce yoğuralım. Bu işlemde ben toplamda yarım çay bardağı kadar sıcak su ilavesi yapıp yoğurdum.
  • Yoğurduğumuz köfteden misket büyüklüğünde parçalar koparıp önce avuç içinde yuvarlayalım.
  • Sonra serçe parmağımızla biraz bastıralım.
  • Tüm harç bitene kadar bu şekilde devam edelim.
  • Tencereye suyu alıp kaynatalım ve tuzunu ekleyip karıştıralım. Hala kaynamakta olan suya köfteleri dikkatlice dökelim ve nazikçe karıştıralım.
  • Yaklaşık 10-15 dk kadar bu şekilde köfteleri haşlayalım.
  • Pişen köfteleri uygun tabağa alalım.
  • Sosu için genişçe bir tavaya sıvı yağ ve biber salçasını alıp kavuralım.
  • Ardından rendelenmiş domatesi ve doğranmış sarımsağı ekleyip kaynatalım.
  • Kaynayan sosa haşlanmış köfteleri ilave edelim ve karıştıralım.
  • 2-3 da bu şekilde pişirdikten sonra fellah köftemiz servise hazır. Sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz. Afiyet olsun 🤤.

Özel Sosuyla Fırınsız Tavada Ekmek Tarifi

 

Malzemeler

  • 250 ml ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un 400 gram (Miktar çok az değişebilir)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için

  • 50 gram tereyağı
  • 1 tutam dereotu
  • 2- 3 diş sarımsak

    Nasıl Yapılır?

  • Su şeker ve mayayı bir kaba alalım ve karıştıralım.
  • Şeker ve mayayı eritelim az az unu ve tuzu ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Hamur kıvama gelince zeytinyağını ekleyerek yoğuralım ve yağı hamura yedirelim.
  • Üzerini örterek 1 saat mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuru 8 eşit parçaya bölelim tavaya dizelim.
  • Üzerini örtüp en az 30 dakika mayalandıralım.
  • Bu arada sosu hazırlayalım.
  • Dereotu sarımsak ve eritilmiş tereyağını bir kaba alıp karıştıralım.
  • Tavanın kapağını kapatarak kısık ateşte 15 dakika pişirelim yağlı kağıt ve tabak yardımıyla ters çevirerek diğer tarafını da 8-9 dakika kısık ateşte pişirelim.
  • Biraz soğuduktan sonra üzerine sosu gezdirerek servis ederim.

Evde Muhteşem Döner Tarifi

  Evde Muhteşem Döner Tarifi İçin Malzemeler 2 kg tavuk eti (tavuğun istediğiniz yerini kullanabilirsiniz) 2 yemek kaşığı yoğurt 1 yemek kaş...