22 Şubat 2021 Pazartesi

Yüksük Çorbası, Adana'mızın Meşhur Yemeği Tarifi

 

Yüksük Çorbası, Adana'mızın Meşhur Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 1 adet iri yumurta
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı ılık su

İç malzemesi için;

  • 300 gram kadar orta yağlı dana kıyma
  • 2 orta boy soğan rendesi( ben robotta çektim)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Pul biber, çok az kimyon, karabiber

Sosu için;

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates
  • 6 su bardağı kaynar su
  • 1 adet bulyon tuz
  • Bir limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Yüksük Çorbası, Adana'mızın Meşhur Yemeği Tarifi YapılışıBu ölçüler, üç paketlik çorba içindir, siz yarısını yapabilirsiniz.

    1. Çukur bir kabın içeresine 6 su bardağı unu koyuyoruz, ortasını havuz yapıp yumurta ve tuzu koyuyoruz.
    2. Suyunu ilave edip yoğuruyoruz, sert bir hamur elde ediyoruz, 10 dakika dinlendiriyoruz.
    3. Bu arada başka bir kabın içerisine,, kıyma, soğan rendesi salça ve baharatlarını koyup iç harcını hazırlıyoruz.
    4. Hamuru beş bezeye ayırıp her bir parçasını çok ince olmayacak şekilde, un serperek açıyoruz.
    5. Mantı ruletiyle enine ve boyuna kesiyoruz, aparat yoksa oklavayı cetvel gibi kullanıp, küçük kareler halinde kesiyoruz, resimdeki gibi.
    6. Elde ettiğimiz, her bir karenin içine kıymalı harçtan mercimekten biraz büyük parçalar koyup, önce iki yanını parmaklarımızla sıkıp, ortada birleştirelim.
    7. İki bezeyi bu şekilde yaptım, geri kalanını da, mantı olarak kurutup buzluğa attım.
    8. Başka bir tencereye sıvı yağla salçaları kavuralım kokusu çıkınca 6 su bardağı kaynar suyunu, tuz, limon suyunu, bulyonunu, pul biberini koyalım.
    9. Kaynayınca, haşlanmış nohutunu ve üç su bardağı mantımızı koyalım .
    10. Nanesini ekleyip kısık ateşte pişirmeye devam edelim, pişince ocağımızı kapatalım,.
    11. Eğer mantı yapamam derseniz hazır mantıyla da yapabilirsiniz.

    Bu güzel yemeğimi denemenizi tavsiye ederim 👍.

    Not: dinlenince suyunu çekecektir, su ve tuz ilave edebilirsiniz

Tavuklu Havuçlu Şehriye Çorbası Tarifi

 

Tavuklu Havuçlu Şehriye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk budu veya yarım tavuk göğsü
  • 4 adet havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 dış sarımsak
  • 1.5 çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı un
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 10 su bardağı kaynar su
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 limon suyu
  • Bir tutam maydanoz
  • Damak tadına göre tuz

    Tavuklu Havuçlu Şehriye Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tavuk butları önce pişirilip didiklenir, havuçlar rendelenir, tencereye önce sıvı yağ eklenir üzerine 1 adet doğranmış kuru soğan ve sarımsak eklenir ve kavrulmaya başlanır.
  • Kavrulan soğan ve sarımsağın üstüne rendelenmiş olan havuçlar eklenir, sebzeler kavrulduktan sonra üzerine bir yemek kaşığı un eklenip güzelce kavrulmaya devam edilir.
  • Daha sonra tavuğun suyu ve kaynar su eklendikten sonra tavuklar eklenir ve kaynamaya bırakılır.
  • Havuç yumuşamaya başladıktan sonra limonun suyunu ve şehriyesi ekleyebilirsiniz.
  • Ocağın altını kapatmadan önce maydanoz eklenir bir taşım daha kaynatılır. Tuz ve karabiber eklenir. Sıcak servis yapılır afiyet olsun.

Sütlü Nohut Çorbası Tarifi

 

Sütlü Nohut Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 2 adet soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı kimyon(isteğe bağlı arttırılabilir)
  • Yarım çay kaşığı toz kırmızıbiber
  • Yarım çay kaşığı  karabiber
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım limon suyu
  • Tuz

    Sütlü Nohut Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Nohutu akşamdan ıslatın ve ertesi gün suyunu dökelim.
  • Üzerini dört parmak geçecek kadar su koyarak haşlayalım.
  • Ayrı bir tencerede soğanı sarımsağı soteleyelimm.
  • Un ilave edip 2 dk. kavuralım ,üzerine nohudu suyu ile birlikte ekleyelim.
  • Baharatlarını ve tuzu koyun 30 dk kadar pişirelim.
  • Süre sonunda ocaktan alıp blenderden geçirip , süt ve limon suyunu ekleyip karıştıralım.
  • Kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Üzeri için yağ kızdırıp nohut ve nane ile süsleyebilirsiniz. Deneyenlere afiyet olsun 🌿.

Brownie Cheesecake Tarifi

 

Brownie Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Browni için ;

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı yumuşamış tereyağı
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı dolusu bitter kakao
  • 1 su bardağından bir parmak eksik un
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kabartma tozu

Ceheesecake için ;

  • Suyu süzülmüş 500 gram labne peyniri
  • 1.5 su bardağı süt kreması
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1.5 yemek kaşığı nişasta
  • 2 adet yumurta
  • 1 veya 2 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı kahve
  • 1 çay bardağı damla çikolata

    Brownie Cheesecake Tarifi Yapılışı

  • Brownie ceheesecake tarifi yapılışı; ilk önce brownieyi hazırlıyoruz.
  • 2 yumurta ve şekeri 10 dk krem kıvamına gelene kadar elektrikli mikserle çırpıyoruz.
  • Ardından tereyağını da atıp çırpmaya devam ediyoruz.
  • Sütü katıp biraz çırpıp, sırasıyla kakao, un ve kabartma tozunu da katıp homojenleşene kadar işlemimize devam ediyoruz.
  • Sonra kek hamurunu yağladığımız kelepçeli kalıba veya çok büyük olmayan bir tepsiye, borcama döküyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10 dk pişmeye bırakıyoruz.
  • Alt tabanı pişerken bizde ceheesecakei hazırlıyoruz.
  • Bir kaba suyu süzülmüş labneyi, kremayı, yumurtaları, nişastayı, unu, şekeri ve de vanilyayı ekleyip çok iyi çırpıyoruz.
  • En son kahveyi ve damla çikolatayı ilave edip karıştırın.
  • 10 dk sonra kekimizi fırından çıkarıp labneli karışımı yavaşça kekin üzerine boşaltıyoruz.
  • Tekrardan fırına koyup 15 dk daha pişiriyoruz. 15 dk sonunda ceheesecakemizi fırından alıyoruz.
  • Sıcaklığı oda ısısına geldiğinde en az 5-6 saat, mümkünse 1 gece buzdolabında bekletiyoruz. ( fırından çıkardığımız ceheesecakemiz ilk başta katılaşmamış sıvı kıvamda görünebilir ama telaşa kapılmayın durdukça sertleşecek ve kıvamını bulacak ).
  • Afiyet olsun.

Bezirgani Tarifi

 

Bezirgani Tarifi İçin Malzemeler

  • Kurutulmuş kırmızı biber (yenileceği kadar)
  • 1 büyük boy soğan
  • 1,5 limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Bezirgani Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kurutulmuş biberlerimizi bol suda yumuşayana kadar haşlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyan biberlerimizi ve soğanımızı ince ince kıyarak doğruyoruz (en önemli kısım burası biraz zaman alıyor ).
  • İyice kıydığımız biber ve soğanları bir kaba alıp yağını tuzunu limon suyunu ekleyip iyice karıştırıyoruz ve yemeğe hazır😊.

Ganajlı Rulo Pasta Tarifi

 

Ganajlı Rulo Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 kabartma tozu
  • 1 vanilya
  • 2,5 çay bardağı un ( yumurta boyutuna göre değişiklik gösterebilir 2-3 çay bardağı arası miktarda olabilir kontrollü ekleyiniz)

Kreması için

  • 2,5 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı nişasta ve un karışımı
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 vanilya
  • 50 gram margarin
  • Yarım paket kremşanti

Üzerine

  • 100 gram krema
  • 80 grlık çikolata
  • Fındık, fıstık vs(çikolatanın içine )

İçine

  • Dilerseniz muz

    Ganajlı Rulo Pasta Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kreamamızı hazırlayalım soğusun.
  • Krema için tencereye sütü alalım üzerine şekeri ve yarım su bardağını nişasta ve un ekleyerek tamamlayalım sütün üzerine ekleyelim karıştıralım.
  • Ve ocağın altını açıp karıştırarak pişirelim ocak’tan almadan önce vanilyayı ve tereyağını ekleyelim karıştıralım soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra içine toz kremşantiyi ekleyip mikserle çırpalım.
  • Kekimiz için yumurta ve şekeri iyice beyazlaşana kadar çırpalım.
  • Üzerine sıcak olmayan ılık suyu ekleyelim karıştıralım.
  • Üzerine kabartma tozu vanilya ve yavaş yavaş unu ilave ederek karıştıralım. ( benim un miktarı 2, 5 çay bardağı yeterli geldi bardak boyutuna yumurta boyutuna göre değişiklik gösterebilir 2 çay bardağı ekleyip devamını kontrollü ekleyiniz çok katı bir kek harcı olmayacak).
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dökelim.
  • Önceden ısınmış 190 derece fırında 9-10 dk pişirelim.
  • Piştikten sonra sıcakken yağlı kağıtla birlikte kekimizi rulo yapalım hafif nemli bir mutfak beziyle üzerini örtüp soğumaya bırakalım.
  • Soğuduktan sonra ruloyu açıp içine kremayı sürelim rulo yapalım (dilerseniz bu esnada muz da koyabilirsiniz ).
  • Buzdolabına dinlenmeye kaldıralım.
  • Bu esnada ganaj için kremayı kaynamayacak şekilde ılıtalım.
  • Üzerine çikolatayı ekleyelim eriyene kadar karıştıralım.
  • Eridikten sonra içine kırılmış fındık koyalım rulo pastanın üzerine dökelim.
  • Buzdolabında dinlendirip dilimleyip servis edelim.

Karışık Kış Salatası Tarifi

 

Karışık Kış Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 1 adet turp
  • kırmızı lahana
  • 8-10 yaprak marul
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet limon suyu
  • tuz

    Karışık Kış Salatası Tarifi Yapılışı

  • Marul ve kırmızı lahana ince ince doğranır ve uygun bir kabın içerisine alınır.
  • Üzerine havuç ile turp rendelenir.
  • Tuz, zeytinyağı ve limon suyu da eklenerek karıştırılır.
  • Salatanızı servis tabağına alarak dilediğiniz şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…

Sütlü Mısır Çorbası Kremalı Tadında Tarifi

 

Sütlü Mısır Çorbası Kremalı Tadında Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 4 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • 1 kutu konserve mısır
  • 1,5 yemek kaşığı kutu krema
  • Çeyrek demet dereotu
  • Tuz
  • Zeytinyağı

    Sütlü Mısır Çorbası Kremalı Tadında Tarifi Yapılışı

  • Bu çorbayı denemenize tavsiye ederim, tadı muhteşem. İlk olarak derin tencereye zeytinyağı ilave edip unu kavuruyoruz.
  • Unun rengi değişince ve kokusu çıkmaya başlayınca bir su bardağı su azar azar ilave edip sürekli karıştırarak unu açmamız lazım.
  • Sonradan kalan 3 su bardağı su ve 1 bardak sütü yavaş yavaş ilave ederken karıştıralım. Mısırdan 3 yemek kaşığı çorbanın içine ilave edip kalan mısırı kutusunun içinde blenderden geçirelim.
  • Bu mısırı çorbanın içine ilave edelim. Çorba kaynayınca altını kısıp 1, 5 yemek kaşığı krema ve tuzu ilave edip güzelce karıştıralım. Doğranmış taze dereotu ilave edip karıştıralım. Çorba servise hazır.

Orjinalinden Daha Güzel Kfc Çıtır Tavuk Tarifi

 

Orjinalinden Daha Güzel Kfc Çıtır Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram tavuk göğsü eti
  • 2 çay bardağı süt  Çay bardağı ölçüm 125 ml
  • 4 çay bardağına yakın un (Miktar herkeste değişebilir)
  • 2 adet orta boy yumurta
  • 1 cam şişe soda
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı köri
  • 2 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket şekersiz, sade mısır gevreği

    Orjinalinden Daha Güzel Kfc Çıtır Tavuk Tarifi Yapılışı

  • Bütün olan kalın haldeki, tavuk göğsümüzün kalın kısımlarından ortadan ikiye keserek ayırıp, orta incelikte etler elde etmiş olalım.
  • Sonrasında boyundan ellemeyip, eninden dilimlere kesiyor.
  • Jülyen şekilde, ince uzun parçalar elde ediyoruz.
  • Derin bir kap içine; süt, yumurta ve unu ekleyip tel çırpıcı ile iyice karıştırıyoruz.
  • Sonra sodayı ekliyor, baharatların tümünü de katıp karıştırıyoruz.
  • Hamur, çok akışkan, yada çok koyu kıvamda olmamalı etlerin üzerinden akmadan duracak şekilde olması yeterlidir.
  • Etleri sosun içine aktarıp kaşıkla karıştırıyor.
  • Üzerini örtüp 2 saat mutlaka buzdolabında dinlendiriyoruz.
  • Bu marinasyon, etlerimizin pamuk gibi pişmesini sağlayacak.
  • Süre sonunda, 1 kutu mısır gevreğini geniş bir kap içine alıp, elde küçük parçalara ufalıyoruz (un haline getirmeden ufaltarak kırıyoruz) bir çukur tabak içerisine.
  • Mısır gevreğinden biraz koyup gerisini bekletiyoruz. Bittikçe tabağa yenisini ekliyoruzki ıslanıp hamurlaşma olmasın mısır gevreklerinde.
  • Sonra bir çatal batırarak etleri sırası ile teker teker sos içinden fazlalığını biraz akıtarak çıkarıyor, mısır gevreği içine bırakıyoruz.
  • Her yerine iyice gevreğe bulayıp içinden çıkarıp bir büyük tepsi yada tahta üzerine etlerin hepsini biriktirerek bitiriyoruz.
  • Ardına derin geniş bir tavaya bolca sıvı yağ ekleyip iyice kızdırıyoruz.
  • En yüksek ateşten azca kısığa getirip harlı ateşte (benim ocağım en yüksek dokuzda yanıyor, ben ayarı 7 de kızarttım)
  • Arkalı önlü güzelce kızartıyoruz sonra sıcak sıcak servis edebiliriz. Artan olursa, onlarıda ertesi gün mikro dalga fırında ısıtıp tüketebilirsiniz😉.

Ispanaklı Fırın Mantar Tarifi

 

Ispanaklı Fırın Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kültür mantarı, soyulmuş, yıkanmış, kurutulmuş ve büyüklüğüne göre 2 ya da 4’e bölünmüş
  • 400 gram ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı krema
  • 1 su bardağı kaşar peyniri
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı muskat
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • Pul biber

    Ispanaklı Fırın Mantar Tarifi Yapılışı

  • Fırını 200 derecede ısıtın.
  • Ispanak yapraklarını bir tencereye alın ve su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha kaynatın, süzün, sıkın ve ince doğrayın.
  • Bir tavada soğanları tereyağında rengi sararana dek kavurun.
  • Ispanakları ilave edip karıştırın ve kremayı ekleyin.
  • Biraz çevirdikten sonra muskat, karabiber ve tuzu katın. Ocaktan alın.
  • 20×25 cm lik bir fırın kabına mantarları alın ve ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.
  • Mantarları fırından alın, tuz serpin.
  • Mantarın üzerine ıspanak karışımını paylaştırın.
  • Ispanağın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve pul biber serpin.
  • Tekrar fırına atın.
  • Kaşarlar eriyip kızarınca fırından alın.
  • Sıcak servis yapın.
  • Afiyet olsun 😊.

İçli Köfte Tarifi

 

İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 kilo yağsız dana kıyma
  • 6 7 orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 150 gr tereyağı
  • 1 demet maydanoz
  • Tuz, karabiber, pul biber

Dışı için;

  • 5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı ince irmik
  • 1,5 lt kaynamış su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz ,karabiber ,pulbiber

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    İçli Köfte Tarifi Yapılışı

  • Merhabalar öncelikle iç harcımızı hazırlayalım derin bir tencereye kıymayı alıp suyunu çekene kadar iyice kavuruyoruz ve soğanları elde doğruyorum .
  • Ben küçük küçük çünkü robotta sulanıyor ve tadı değişiyor soğanları doğrayıp suyunu iyice çeken kıymamıza tereyağını ilave edip yine biraz karıştırıp kavuruyoruz (not yağlı kıyma sevmediğimiz için yağsız kullandım ve o yüzden tereyağı ilave ediyorum eğer siz yağlı kıyma kullanırsanız gerek yok tereyağına)
  • Soğanları ilave ederek soğanlar pişene kadar kavuruyoruz en son salça ve baharatlarını ilave ederek iç harcımızı bir tepsiye döküp soğumaya alıyoruz.
  • Dışını hazırlamaya geçiyoruz bulguru unu irmiği hepsini karıştırıp üzerine yaklaşık 1 litre kaynamış su döküp biraz bekletelim .
  • Yaklaşık bir 10 dk sonra kıvamına bakarak yine biraz daha su ilave ediyoruz ve salçasını baharatlarını ilave edip çiğköfte gibi iyice yoğuruyoruz sakız gibi olması lazım o zaman çok güzel şekil alır ve dış hamuru hazır denektir.
  • İç harcımızın iyi soğumuş olması lazım dış harcımızdan ceviz büyüklüğünde alıp içini oyarak inceltiyoruz ve içine yaklaşık 2 buçuk tatlı kaşığı kıyma harcından koyup güzelce ister yuvarlak ister oval şekillerde yapabilirsiniz ve bol sıcak yağda kızartın not bu tariften ben 55 adet içli köfte yaptım derin dondurucuya attım afiyet olsun.