15 Mayıs 2021 Cumartesi

Karavu Şerbeti Tarifi

 

Karavu Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kızılcık
  • 1 adet limon
  • 4 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı toz şeker

Karavu Şerbeti Nasıl Yapılır?

  • Kızılcıkları bol su ile yıkayın ve suyu süzün.
  • Yıkanan kızılcıkları tencerenin içerisine alın. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
  • Orta ateşte şerbet kaynayana kadar pişirin.
  • Ara sıra kızılcıkların yumuşaklığını kontrol edin. Ezilecek kıvama geldiğinde tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuyan kızılcıkları tülbentten veya süzgeçten geçirin.
  • Ardından tekrar tencereye alın. Üzerine limon ve şeker ekleyerek yarım saat daha kaynatın.
  • Kaynayan şerbeti soğutmadan cam kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.
  • Kavanozları ters çevirerek havasını alın. Şerbet oda sıcaklığına geldiğinde, buzdolabına kaldırın.
  • Karavu şerbetini buz ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Şekerpare Tarifi

 

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 250 g tereyağı
  • 2 yumurta
  • 4 su bardağı un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 1 kase bütün fındık içi

Şekerpare Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamur yoğurma kabında kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilyayı harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını ve yumurtaları ekleyin.
  • Üzerine azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hamurdan, cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerini hafifçe düzleştirip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
  • Şerbeti için; toz şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
  • Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini kapatıp şerbeti çekene kadar bekleyin.

Limonlu Cheesecake Tarifi

 

Limonlu Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için:

  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 300 gram yulaflı bisküvi
  • 7 yemek kaşığı tereyağı (110 gram eritilmiş)

İç harcı için:

  • 4 adet yumurta
  • 25 gram un
  • 200 gram krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 700 gram labne peyniri
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3.5 yemek kaşığı limon suyu

Limon sosu için:

  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Limonlu Cheesecake Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbını yağlayın ve altına yağlı kağıt serin.
  • Fırını 160 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine su konulacağı için, kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın.
  • Yulaf bisküvileri rondoda toz haline gelene kadar çekin.
  • Bisküvileri bir kabın içine alın. Üzerine eritilmiş tereyağı ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  • Bisküvili karışımı kalıbın içerisine alın ve kenarlara da gelecek şekilde kaşıkla düzeltin.
  • Karışımı bu şekilde fırına atın ve 10 dakika pişirin. Ardından bisküvili tabanı fırından çıkartın ve fırın ısısını 150 dereceye düşürün.
  • Bir kasede un, şeker ve labne peyniri çırpma teli ile çırpın. Mikser kullanacaksanız, düşük ayarda çalıştırın.
  • Farklı bir kasede limon kabuğu, limon suyu ve kremayı karıştırın.
  • Bu karışımı, labneli karışıma ekleyin ve spatula yardımıyla birbirine yedirin.
  • Yumurtaları tek tek karışıma ilave edin.
  • Yumurtaları ekledikten sonra tekrardan karıştırın. Hazırladığınız karışımı kelepçeli kalıba dökün.
  • Kelepçeli kalıbın içine oturabileceği bir kap ayarlayın. Bu kalıbın içine 3 parmak kalınlığında su dökün ve fırına verin.
  • Kalıbın içine su kaçmamasına dikkat edin. Tatlıyı 70 dakika fırında pişirin.
  • 70 dakika sonunda fırını kapatın fakat kapağını açmayın. Kapağı kapalı bir şekilde tatlınızı 15 dakika dinlendirin.
  • 15 dakika sonunda fırının kapağını yarım açın ve bu şekilde 20 dakika daha bekleyin.
  • Cheesecake'i oda sıcaklığında soğutun. Ardından buzdolabında dinlendirin.
  • Limon sosu için; Nişasta, limon suyu, toz şeker ve limon kabuğu rendesini sos tenceresine alın ve koyulaşana kadar karıştırın.
  • Koyulaşan tatlıyı ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyin. Tereyağını karıştırarak sosa yedirin.
  • Hazırladığınız sosu soğutun. Limon sosu, soğuyan cheesecake'in üzerinde ilave edin. Afiyet olsun.

Tepsi Kebabı Tarifi

 

Tepsi Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg orta yağlı kıyma (Kıymayı birkaç kez kıyma makinesinde çektirirseniz daha lezzetli olur)
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • ¾ demet maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzerini Süslemek İçin

  • 1 tane domates
  • 1 tane soğan
  • 2 tane çarliston biber

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tepsi Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Soğan, maydanoz ve yeşil biberi robotta çekin. Eğer robotunuz yoksa bunları çok ince olacak şekilde doğrayın.
  • Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine robottan geçirdiğiniz malzemeleri ve baharatları ekleyin.
  • Harcı iyice yoğurun. Kebabın şekli bozuk olsun istemiyorsanız, yoğurma işlemine dikkat edin.
  • Hazırlanan karışımı orta boy yuvarlak bir fırın tepsisine yayın. Hiç boşluk kalmayacak şekilde tepsinin her tarafını kapatın.
  • Üzerini süslemek için, domatesi dörde bölüp kıymanın üzerine dağıtın.
  • Biberlerin saplarını alıp ortan 2’ye bölüp domateslerin aralarına sıralayın.
  • Soğanı da soyup 4 parçaya ayırarak aynı şekilde sıralayın.
  • Salçayı sıvı yağ ile karıştırarak, tepsinin her tarafına gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede pişirin. 40 dakika gibi bir sürede tepsi kebabı hazır olacaktır.
  • Tepsi kebabını, pirinç pilavı ve patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Yeşil Sarı Pilav Tarifi

 

Yeşil Sarı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı pirinç
  • 300 gr ıspanak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı safran
  • 3 çorba kaşığı margarin
  • 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber 

Süsleme için:

Jülyen doğranmış 1 havuç

Yeşil Sarı Pilav Nasıl Yapılır?

  • Ispanağı temizleyip bol suda yıkayın ve doğrayın. Maydanozu temizleyip kıyın. 1.5 kaşık margarini tencerede eritin.
  • Ispanak ve maydanozu ilave edip soteleyin. Tuz ve karabiber serpin. 
  • Pirinci ayıklayıp yıkayın ve iki ayrı kaba paylaştırın. Birine tuz, diğerine safran ve tuz ekleyip karıştırın. Her ikisini de ayrı tencerelerde yumuşayıncaya kadar haşlayın.
  • Beyaz pirinci süzüp ıspanaklı karışıma ilave edin. 1 kaşık peynir serpip harmanlayın. Safranlı pirinci süzüp kalan margarin, kalan kaşar peyniri ve 1 tutam tuzla karıştırın. 
  • Ispanaklı pirinci fırın kalıbına döküp safranlı pirinci üzerine ekleyin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 5 dakika pişirip servis tabağına ters çevirin. Sote edilmiş havuçla süsleyin.

Sebzeli Kebap Tarifi

 

Sebzeli Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr kuşbaşı et
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 2 soğan
  • 2 sivri biber
  • 3-4 domates
  • 3 patlıcan
  • 1 büyük patates
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz
  • Karabiber

Sebzeli Kebap Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alacalı soyup iri küpler halinde doğrayın. Tuzlu suda bekletin. Süzüp kağıt havlu ile kurulayın.
  • Patates, domates ve soğanların kabuklarını soyun. Soğan ve domatesleri küp küp kesin. Patates ve biberleri iri iri doğrayın.
  • Eti tencereye alıp suyunu salıncaya kadar pişirin. Yarım bardak sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
  • Sıvıyağı ekleyip soğan ve biberleri etle birlikte kavurun. Domatesi ekleyip karıştırın. Patates, patlıcan, tuz ve karabiber ekleyip kalan sıcak suyu ilave edin. Kısık ateşte pişirin.

Domates Çorbası Tarifi

 

Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet domates
  • 2 su bardağı sıcak su
  • Zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Domates çorbası üzeri için

  • Mozzarella peyniri
  • Fesleğen

Domates Çorbası Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak domatesleri rendeleyip geniş bir tencereye alın. Üzerine sıcak su ve zeytinyağını ilave edin.
  • Tuz ve baharatlarla tatlandırıp kaynatın. Kısık ateşte 15 dakika daha pişirin.
  • Üzerini dilimlediğiniz mozarella peyniri ve ince ince kıydığınız fesleğenle süsleyin.
  • Domates çorbasını, ana yemek olarak sunulan patlıcan kebabı ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

14 Mayıs 2021 Cuma

Soğanlı Börek (Soğanlı Mantı) Tarifi

 

Soğanlı Börek (Soğanlı Mantı) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya veya yarım paket yaş maya
  • Yeteri kadar un

İç harcı için;

  • 1 kiloya yakın soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

    Soğanlı Börek (Soğanlı Mantı) Tarifi Yapılışı

  • Hamur için gerekli malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştıralım.
  • Unu kontrollü ekleyerek yumuşak bir hamur yoğuralım. Hamuru 1 saat dinlendirelim.
  • İç harcımız için soğanları soyalım yıkayalım iri iri doğrayalım.
  • Geniş büyük bir tavaya sıvı yağımızı alalım.
  • Üzerine soğanları ekleyelim kısık ateşte iyice kavuşalım.
  • Kavrulan soğanlara salçaları, tuzu ve karabiberimizi ekleyip karıştıralım 5 dakika daha pişirelim ve altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamurumuzun iri parçalar alıp beze yapıp un ile merdane yardımıyla 2 cm kalınlığında açalım.
  • Açtığımız hamurun her yerine iç harcımızı koyup yayalım rulu şeklinde saralım ve bıçakla istediğimiz büyüklükte keselim.
  • Bütün hamura aynı işlemi yapalım fırın tepsisine dizelim.
  • Üzerine sıvı yağ sürüp 170 derece de önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından aldığımız böreğimizin üzerine bez kapatıp biraz dinlendirelim.
  • Deneyeceklere afiyet olsun 🤗.

Panna Cotta Tarifi

 

Panna Cotta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lt süt
  • 2 çay bardağı tozşeker
  • 6 yemek kaşığı nişasta (Buğday veya mısır)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema

Meyveli sosu için:

  • 6-7 adet çilek
  • 1 çay bardağı vişne
  • 4-5 adet ahududu
  • 4-5 adet böğürtlen (meyveleri dondurulmuş olarak da kullanabilirsiniz)
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik su
  • 1 dolu yemek kaşığı nişasta
  • Yarım çay bardağı toz şeker

    Panna Cotta Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle muhallebisini hazırlamakla başlıyoruz.Tencereye krema dahil tüm malzemeleri alıp çırpıcı ila karıştırıp pürüzsüz bir kıvam elde ediyoruz ve ocağın altını yakarak orta ateşte kaynayıncaya kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirip ocağın altını kapatıyoruz ve muhallebiyi kuplara paylaştırıyoruz.
  • Kupların üzerinde birer parmak boşluk bırakmayı unutmayalım meyveli sos için.
  • Muhallebiyi soğumaya bırakırken bu sırada meyveli sosu hazırlıyoruz.
  • Küp küp doğradığımız çilekleri ve diğer meyvelerle beraber tüm malzemeyi tencereye alıp karıştırıyoruz ve ocağın altını yakarak orta ateşte göz göz kaynayıp koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Koyulaşan meyve sosumuzu kupların üzerine pay edip biraz ılıdıktan sonra dolaba kaldırıyoruz.
  • Soğuyan tatlımızı dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edebiliriz.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 😋.

    Not: meyveli sosu elinizdeki tek çeşit meyve ile de hazırlayabilirsiniz. Sadece çilek, vişne veya ahududu.

    Ben karışık meyvelerle farklı bir aroma elde etmek istedim ve gerçekten çok lezzetli oldu 👍🏼.

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 2 adet salatalık
  • Yarım demet dereotu
  • Haşlanmış mısır (küçük kutu konserve kullandım)
  • 1 kase yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi Yapılışı

  • Semizotu, dereotu ve salatalıkları ince ince doğrayın.
  • Mısırı ekleyip harmanlayın.
  • Yoğurda sarımsak ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Salatanıza ekleyip karıştırın.
  • Son olarak üstüne zeytinyağını gezdirin.
  • Afiyet olsun. Oldukça hafif ve fresh bir salata oluyor🤗.

Arpa Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Arpa Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı arpa şehriye
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4,5 su bardağı ılık su
  • Yeteri kadar tuz

    Arpa Şehriyeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Sıvı yağ ve tereyağını tencereye alalım eriyince arpa şehriyeyi ilave edip rengi değişene kadar kavuralım.
  • Kavrulan şehriyenin üzerine yıkanıp suyu süzülmüş pilavlık bulgur ilave edip 2 dakika daha kavuralım.
  • Üzerine suyunu ekleyip yeteri kadar tuz ilave ederek orta ateşte kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp pişmeye bırakalım.
  • Suyunu tamamen çekip pişen pilavı ocaktan alalım, kapağın altına havlu peçete koyup 10 dakika demlenmeye bırakalım.
  • Demlenen pilavımızı servise hazırlayalım.
  • 🌹 afiyet olsun 🌹

Mısırlı Köz Kırmızı Biber Mezesi Tarifi

 

Mısırlı Köz Kırmızı Biber Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 tutam maydonoz
  • Çeyrek limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı

    Mısırlı Köz Kırmızı Biber Mezesi Tarifi Yapılışı

  • Közlenmiş biberleri doğrayalım.
  • Maydonozlu doğrayalım hepsini bir kaseye alalım.
  • Mısır, tuz, zeytinyağı, limon suyu ve nar ekşisini ekleyelim karıştıralım.
  • Servise hazır 👌😋.

Köz Patlıcanlı Beşamel Soslu Köfte Tarifi

 

Köz Patlıcanlı Beşamel Soslu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Beşamel sos için;

  • 6-7 adet patlıcan közlenmiş patlıcan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Köftesi için;

  • 500 gram kıyma
  • 2 adet soğan rendesi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet yumurta
  • 6-7 kaşık galeta unu
  • 1 tutam maydanoz
  • Karabiber, pulbiber, kimyon, kekik ve tuz

Domates sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 adet rendelenmiş domates
  • Sıvıyağ
  • Tuz
  • Karabiber, kekik, pulbiber

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Köz Patlıcanlı Beşamel Soslu Köfte Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle közlenmiş patlıcanları minik minik doğruyoruz.
  • Daha sonra tereyağında unu kavurarak içerisine çırparak sütü ilave ediyoruz.
  • Tuzunu ,karabiberini ekleyip kıvam alana kadar beşamel sosumuzu çırpıyoruz.
  • Beşamel sos hazır olunca patlıcanları sosa ilave ediyoruz.
  • Ve ocağın altını kapatıp fırın kabına dökelim beşamel soslu patlıcanımızı.
  • Köfte için bütün malzemeleri karıştıralım rendelenmiş soğan ve sarımsağı da ekleyerek minik doğranmış maydanoz hepsini karıştırıp yoğuralım .
  • Misket şeklinde köfteler yapalım.
  • Köfteleri tavada biraz kızartıp patlıcanların üzerine dökelim.
  • Sos içinde bütün malzemeleri sos kabına koyup pişirelim ve köftelerin üzerine dökelim.
  • En üstüne kaşar peynir rendesi dökerek önce ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.
  • Meşakkatli gibi görünse de gerçekten çok pratik ve bir o kadar da lezzetli bu tarifi denemenizi tavsiye ediyorum deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun ❤️.