15 Mayıs 2021 Cumartesi

Tam Kıvamında Şekerpare Tarifi

 

Tam Kıvamında Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

Su bardağı ölçüsü 200 ml

Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Çeyrek dilim limon

Hamuru için

  • 125 gram yumuşamış tereyağ veya margarin(tereyağ olursa daha lezzetli olur)
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 veya 2, 5 su bardağı un (kontrollü ekleyin.)

Üzeri için

  • Kavrulmuş fındık

    Tam Kıvamında Şekerpare Tarifi Yapılışı

  • Yapılışı şekeri ve suyu tencere alıyoruz.
  • Beş dakika kaynadıktan sonra çeyrek dilim limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Şerbet soğurken, hamuru hazırlıyoruz. Tereyağ ve pudra şekerini bir kaseye alıp iyice karıştırıyoruz.
  • Daha sonra yumurtayı ekleyip karıştırın.
  • Sonra irmiği ekleyin karıştırın daha sonra 1 su bardağı unu ekleyip üzerine vanilya ve kabartma tozunu da ekleyerek yoğurmaya devam edin.
  • 2. Bardak unu da yavaş yavaş ekleyin hamur ele yapışmayacak kadar yumuşak olacak eğer elinize yapışıyorsa biraz daha ekleyebilirsiniz.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak tepsimize şekil vererek diziyoruz.
  • Herbirinin üzerine bastırarak fındık yerleştiriyoruz.
  • 175 derecede ısıtılmış fırında 30-35 dakika üzeri pembeleşinceye kadar pişiriyoruz.
  • Fırından aldığımız sıcak şekerparelerin üzerine, soğuk şerbeti döküyoruz. Şekerpareler şerbeti çekince, soğuk servis yapıyoruz. Afiyet olsun. 🌸.

Harika Pizza Tarifi

 

Harika Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı kuru maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 3 su bardağı un

Sos için;

  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kekik

Üzeri için;

  • Yeşil biber
  • Kapya biber
  • Zeytin
  • Kasar
  • Sucuk

Not: dilerseniz sosis, mantar, domates yeşil zeytinde ekleyebilirsiniz  

Harika Pizza Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle hamurumuzu tutalım.
  2. Bunun için uygun bir kaba ılık süt, şeker ve mayayı birleştirip karıştıralım ve mayanın aktifleşmesi için birkaç dkka bekleyelim.
  3. Ardından sıvı yağ, tuz ve unu yavaş yavaş ekleyip yumuşak kulak memesi kıvamında bir hamur elde edelim.
  4. Hamuru kabin üstünü streçleyerek yarım saat mayalanmaya bırakalım.
  5. Sosu için sos malzemelerini karıştıralım.
  6. Fırını 180 dereceye getirelim.
  7. Hamuru ikiye bölüp yuvarlak şekilde açalım.
  8. Üzerine sosumuzdan sürelim.
  9. Onun üzerine de diğer malzemeleri yerleştirip fırına verelim. 10-12 dkka pişirelim.
  10. Piştikten sonra fırını kapatalım rendelenmiş kaşar peynirini bu sırada üzerine ekleyip fırının içinde 1 dkka daha erimesi bekliyoruz.
    Pizzamız servise hazır.
    Afiyet olsun.

Elmalı Kek Tarifi

 

Elmalı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 140 gram şeker
  • 60 ml sıvı yağ
  • 230 gram un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

İç malzemesi

  • 2 adet elma
  • 100 gram ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 50 gram toz şeker

Üzerine

  • 2 adet elma (Tercihen)
  • Pudra şekeri

    Elmalı Kek Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak iç malzemesini hazırlıyoruz.
  • Elmaları kabuklarını soyup küp küp kesiyoruz.
  • Tarçın ve toz şekeri ekleyip pişiriyoruz soğuduğunda cevizi ekleyip karıştırıyoruz.
  • Kek için yumurta ve şekeri mikserle çırpıyoruz sonra sıvı ekleyip karıştırıyoruz.
  • Kuru malzemeleri ayrı bir kapta karıştırıp eleyerek ekliyoruz ve spatula ile karıştırıyoruz.
  • Kek kalıbını yağlı kağıtla kaplıyoruz ve harcın yarısını kalıba döküyoruz ardından elmalı harcı kalıba ekliyoruz ve kalan kek harcını da üstüne ekliyoruz.
  • İsteğe bağlı olarak ince ince dilimlenmiş elmaları da üstüne ekliyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece de fırında 50-55 dk pişiriyoruz. Not: ben 24 cm kek kalıbı kullandım.

Kaymaklı Şöbiyet Tarifi

 

Kaymaklı Şöbiyet Tarifi İçin Malzemeler

  • 20 adet baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağ
  • 200 gram kaymak

İçi için

  • Ceviz

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4-5 damla limon suyu

    Kaymaklı Şöbiyet Tarifi Yapılışı

  • Şerbeti için şeker ve suyu ocağa alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynamaya başlayınca limon ekleyip altını kısalım iyice.
  • Kaynadığını görelim bu şekilde 15-20 dakika kaynatalım.
  • Tereyağını eritelim.
  • Üstündeki köpüğü ve dibine çöken ayranı kullanmayalım. Her yufkanın arasına tereyağından sürüp üst üste dizelim.
  • En üste tereyağ sürmeyelim. Dar yeri 5e geniş yeri 6’ya bölelim. Dövülmüş ceviz ve kaymak koyup üçgen şeklinde kapatalım.
  • Tepsiye dizelim.
  • Üzerine kalan tereyağını gezdirip 160 derecelik ısıtılmış fırında ağır ağır pişirelim.
  • Fırından aldığımız sıcak tatlıya, soğuk şerbeti dökelim.
  • Soğuyunca servis edebilirsiniz.
    Afiyet olsun.

Peynirli Ve Taze Otlu Pide Tarifi

 

Peynirli Ve Taze Otlu Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 120 g beyaz peynir (Rendelenmiş)
  • 50 g taze ot karışımı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 5 g tereyağı

Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Peynirli Ve Taze Otlu Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca yumurta sarısını pidenin üzerine kırın ve 1 dakika daha fırında beklettikten sonra sıcak servis edin.

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Tarifi

     

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 100 g tahin helvası (Rendelenmiş)
    • 20 g krema
    • 1/4 adet lime suyu
    • 10 g Türk kahvesi
    • 25 g ceviz içi
    • 5 g tereyağı

    Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Tahin Helvalı Ve Türk Kahveli Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi

     

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi İçin Malzemeler

    • 100 g somon (Küp doğranmış)
    • 50 g ıspanak
    • 1 adet chili biberi (İnce doğranmış)
    • 1/2adet kırmızı soğan (İnce doğranmış)
    • 5 g tereyağı

    Pide hamuru

    • 400 g un
    • 220 g su
    • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

    Somonlu Ve Ispanaklı Pide Nasıl Yapılır?

    • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
    • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

    Telbine Çorbası Tarifi

     

    Telbine Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

    • 6 su bardağı süt
    • 1 su bardağı arpa unu
    • Yarım çay bardağı bal (arzuya göre arttırabilir ya da azaltılabilir)
    • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
    • Yarım çay bardağı zeytinyağı 

    Tuzlu telbine çorbası için:

    • 1 litre su
    • 2-3 yemek kaşığı arpa unu
    • Yarım tatlı kaşığı kaya tuzu
    • 4 tane yeşil soğan 
    • Yarım demet dereotu
    • Yarım demet maydanoz
    • 2 diş sarımsak rendeleyin
    • Yarım tatlı kaşığı toz zerdeçal
    • 1 tatlı kaşığı tane çörek otu
    • Tuz 
    • Karabiber 

    Telbine Çorbası Nasıl Yapılır?

    • Süt tencereye alınır ve içine arpa unu ve zencefil eklenir.
    • Aynı zamanda zeytinyağı da eklenerek bir çırpma teli yardımı ile topak kalmayıncaya kadar çırpılır ve tencerenin altı açılır.
    • Pişip biraz kıvam aldıktan sonra tencerenin altı kapatılır ve altı kapatıldıktan sonra bal eklenerek karıştırılır ve servis edilir. 
    • Dilerseniz unu yağ ile kavurup ardından sütü ekleyerek de yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

    Leblebiden Humus Tarifi

     

    Leblebiden Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 500 ml su
    • Tuz
    • 150 gr leblebi
    • 2 diş sarımsak 
    • 60 gr tahin
    • 5 kaşık zeytinyağı
    • 1 limon suyu
    • 1 tatlı kaşığı toz biber 

    Leblebiden Humus Nasıl Yapılır?

    • Bir tencerede su ve tuzu kaynatıp kenara alıyoruz. Ayrı bir yerde mutfak robotu içerisine leblebi, sarımsak çekilir ve içerisine su eklenir. Sıcak karışım soğutulur. 
    • Ardından içerisine tahin, ve yağ eklenir ve püre kıvamına gelinceye dek robottan çekmeye devam edilir.
    • Humus biraz daha soğuduktan sonra yarım limon suyu sıkılır ve tekrar karıştırılarak servis edilir. Afiyet olsun.

    Tahinsiz Humus Tarifi

     

    Tahinsiz Humus Tarifi İçin Malzemeler

    • 2 su bardağı nohut
    • 1 tatlı kaşığı karbonat 
    • 2 diş sarımsak
    • 1 adet limon
    • 50-60 gr kaymak 
    • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
    • 1 tatlı kaşığı kimyon
    • 1,5 çay kaşığı tuz

    Üzeri için:

    • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
    • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
    • 1 yemek kaşığı nohut 

    Tahinsiz Humus Nasıl Yapılır?

    • Önceden ıslatılmış nohutlar bir tencerede haşlanır. Islatma suyuna karbonat atılarak haşlaması kolaylaştırılabilir.
    • Suyunun haşlama yapmadan önce iyice süzülmesi gerekmektedir. 
    • Ayrı bir kasede kaymak, yağ, kimyon ve tuz alalım, limonu da sıkıp iyice karıştıralım.
    • Bir robot yardımı ile nohutları ve kaymaklı karışımı pürüzsüz hale gelene kadar robottan çekelim. 
    • Hazır olan humusumuzu servis tabağına alalım ve ortasını çukurlaştıralım. Haşlandıktan sonra ayırdığımız nohutlardan üzerine serpiştirelim.
    • Son olarak üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edelim. Afiyet olsun.

    Şam Tatlısı Tarifi

     

    Şam Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

    Malzemeler

    • 3 su bardağı irmik
    • 1 yumurta
    • Yarım su bardağı yoğurt
    • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
    • Yarım su bardağı toz şeker
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 paket vanilya
    • Yarım su bardağı kabukları soyulmuş yer fıstığı

    Şerbeti için

    • 2.5 su bardağı su
    • 3 su bardağı toz şeker
    • Yarım limonun suyu

    Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

    • Derin bir kapta yumurta ve toz şekeri mikserle 2-3 dakika çırpın. Ayçiçeği yağı ve yoğurdu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
    • Son olarak irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip fazla çırpmadan karıştırın. 1 saat kadar bekletin. 24 cm’lik fırın kabını margarin ile yağlayın.
    • Hazırladığınız harcı kalıba aktarıp kaşığın tersi ile düzleştirin. Üzerini yer fıstıkları ile süsleyin. Fırını 150 dereceye ayarlayın.
    • Soğuk fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Şerbeti için su ile şekeri 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
    • Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Ilınması için bekletin.
    • Tatlı fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbetini çektikten sonra buzdolabına alıp 1 gece bekletin.
    • Şam tatlısını, tatlıların yanına çok yakışan kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

    Kalburabastı / Sivas Tarifi

     

    Kalburabastı / Sivas Tarifi İçin Malzemeler

    Malzemeler

    • 250 g Bizim Yağ
    • 1 yemek kaşığı yoğurt
    • 1 yumurta
    • 1 paket vanilya
    • 3 su bardağı un
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz

    Şerbeti için

    • 3 su bardağı su
    • 3 su bardağı toz şeker
    • 1/4 limonun suyu

    Kalburabastı / Sivas Nasıl Yapılır?

    • Şerbeti için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
    • 250 g Bizim Yağ, yoğurt, yumurta ve vanilyayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
    • Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamura cevizleri ilave edip tekrar yoğurun.
    • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Rendenin kalın tarafına bastırarak elips şekli verin. Kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
    • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Kızaran kalburabastıları bir servis tabağına alın.
    • Üzerine soğuyan şerbetten dökün. Kalburabastılar şerbeti tamamen çekince servis yapın.

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi

     

    Hazır Yufkadan Börek Tarifi İçin Malzemeler

    • 4 adet yufka
    • 1 çay bardağı sıvı yağ
    • 1/2 çay bardağı su
    • 1 adet yumurta akı
    • 1 çay bardağı süt
    • 1 adet yumurta sarısı
    • 1/2 kase peynir
    • 1 çay kaşığı nane
    • 1 çay kaşığı tuz
    • 1 çay kaşığı pul biber
    • 1/4 demet maydanoz (isteğe göre)
    • 1 yemek kaşığı susam
    • 1 yemek kaşığı çörek otu

    Hazır Yufkadan Börek Nasıl Yapılır?

    • Sosu için: Bir kabın içerisine süt, yağ, su ve yumurta beyazını alıp karıştırın.
    • Üzerine tuz, pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
    • İç harcı için: Maydanozları ince ince kıyın. Dilerseniz kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.
    • Kabın içerisine maydanoz ve peyniri ekleyerek elinizle harmanlayın.
    • Bir yufkayı mutfak tezgahında açın. Üzerine fırça veya kaşık yardımıyla sosu sürün.
    • Yufkayı ikiye katladıktan sonra tekrar sos sürün. Ardından iç harçtan ekleyin ve hafifçe yayın.
    • Kenarlarını kıvırarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu, bıçakla 4-5 parçaya bölün.
    • Her yufkayı aynı şekilde doldurup parçalara ayırın.
    • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin.
    • Börekleri aralıklı olarak dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün.
    • Çörek otu ve susam serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
    • Hazır yufkadan börekleri ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.