Küllü Kurabiye Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 paket margarin (Oda sıcaklığında)
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • Aldığı kadar un

Üzeri için

  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • Yarım su bardağı pudra şekeri

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle fırınımızı 160 dereceye hazırlayalım.
  • Derince kabımıza margarin,sıvı yağ ve pudra şekerimizi ekleyip krema kıvamı olana kadar karıştıralım.
  • Daha sonra elimize yapışmayana kadar yavaş yavaş un ve 4 kaşık nişastamızı ekleyerek yoğuralım. Kıvamı tutunca vaktiniz varsa 15 dk dolapta bekletebiliriz.
  • Daha sonrasında ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp şekil verelim.
  • Önceden ısıtılmış 160 derecelik fırınımıza verelim. Yaklaşık 15 dk kontrollü pişirelim. Eğer üzeri ve altı hafif pembeleşmişse yeterlidir.
  • Fırından çıkarılan kurabiyelerimizin ilk sıcaklığı çıktıktan sonra 2 tatlı kaşığı tarçın ve yarım su bardağı pudra şekerini karıştırdığımız kabımıza teker teker kurabiyeyi bulayalım.
  • Not: kurabiyeler soğuduktan sonra pudra şekeri ve tarçını tutmaz ilk sıcaklıktan hemen sonra bulamalıyız.

    • Küllü kurabiyemiz hazır afiyet şifa olsun 

Saya Çöreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-4,5 su bardağı un (Kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)

İçine sürmek için;

  • 100 gram tereyağ (Eritilmiş)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı

    Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri karıştırma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz, yumuşak bir hamur elde ediyoruz, 4 ya da 5 bezeye ayırıyoruz, 10 dk kadar üzerini kapatıp dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen bezeleri merdane yardımıyla açıyoruz, eritilmiş tereyağı ve sıvı yağ karıştırıyoruz, açtığımız bezelerin arasına sürüp üst üste koyuyoruz en üste koyduğumuz hamurun üzerini yağlamıyoruz.
  • Biraz dinlendirip açtığımız hamurları tek parça halinde tezgaha alıyoruz, merdane yardımıyla biraz daha büyütüp, kalan tereyağ üzerine döküyoruz, rulo şeklinde sarıyoruz, içe doğru yuvarlak şekilde sarıp yarım saat kadar üzerini kapatıp dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamuru fırın kağıdının üzerinde yuvarlak ya da kare şekilde açıyoruz, üzerine bıçak yardımıyla çizikler atıyoruz, yumurta sarısı sürüyoruz.
  • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz, çıkınca ilk sıcağı çıktığında servis edebilirsiniz, deneyeceklere afiyet olsun 

Yoğurtlu, Hardallı, Havuç Salatası Tarifi

 


Malzemeler

  • 6 tane soyulup yıkanıp rendelenmiş havuç
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı hardal
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • Yoğurt
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • Üzeri için:

    • 2 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 çay bardağı iri parçalanmış fındık
    • Pul biber

      Nasıl Yapılır?

    • Havucu ve sıvı yağı bir tavaya koyup soteleyin.
    • Havuçlar soğuyunca sarımsak, mayonez, hardal, tuz ve yoğurtla karıştırın.
    • Servis tabağına koyun.
    • Tereyağını eritin.
    • Eriyen tereyağına fındıkları ekleyip güzelce kavurun.
    • Kavrulmaya başlayınca pul biberi ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
    • Servis tabağındaki havucun üzerine bolca dökün.Şifa olsun.



Mercimek Çorbası (Şifa Deposu) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 adet küçük havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 diş sarımsak
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı (200 ml) kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı silme tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (Yoksa ayçiçek yağı)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 lt sıcak su + 500 ml
  • 2 kaşık et suyu

    Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimek 3 defa sudan geçirilerek güzelce yıkanır ve tencereye alınır.
  • Üzerine havuç, patates ,sarımsak ve soğan küçük küçük doğranarak eklenir, sıvı yağ salça tuz nane ve et suyu eklenerek hepsi bir tencereye eklenir.
  • En son sıcak suyumuzu ekleyerek bir iki defa karıştırarak pişirmeye başlayalım 15 dk sonra biraz suyunu çekmiş olacaktır 500 ml su daha ekleyelim eğer çorba size katı geldiyse kendinize göre biraz daha su ekleyebilirsiniz.
  • Bir saat boyunca çorbamızı kısık ateşte pişirelim ve en son piştikten sonra da blendırdan geçirelim limonla servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun :) tam bir şifa deposu olan mercimek çorbamız hazır ;)

Tavuklu Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • 500g tavuk göğsü
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 500g bamya
  • 1 adet limon suyu
  • 6 su bardağı sıcak su

    Nasıl Yapılır?

  • Tencereye kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü alalım.
  • Tavuklarımız suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.
  • Sıvı yağ, doğranmış soğan ve yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Doğranmış domates, domates salçası, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek 2-3 dk daha kavuralım.
  • Temizlenmiş taze bamyayı ilave edip 5 dk daha kavuralım. Burada hatırlatmak istiyorum dondurulmuş bamya kullanacaksanız daha fazla kavurmanıza gerek yok.
  • Limon suyu ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım.
  • Bamyalarımızı ezmeden ara ara karıştırarak kontrollü bir şekilde yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Tavuklu bamya yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun :)

Patlıcanlı Pilav Tarifi

 

Malzemeler

  • 3 adet kemer patlıcan
  • 3 adet küçük boy patates
  • 200 gr. kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2,5 su bardağı sıcak su (Pirincin türü ve kalitesine göre değişir)
  • 1 adet küçük boy soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yenibahar
  • Tarçın

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

     Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pirincimizi bir kaba alıp üzerine sıcak su ekleyip ıslatalım. Uygun bir tavaya kıymayı alıp rengi dönene kadar kavuralım (Benim kıymam çok yağlıydı bu aşamada yağ eklemedim siz isterseniz 3-4 yemek kaşığı kadar yağ ilave edebilirsiniz)
  • Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ekleyelim ve güzelce kavuralım. 1 tatlı kaşığı salça,1 çay kaşığı tuz ve yarım çay kaşığı karabiberini ilave edip, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edelim.
  • Diğer tarafta pilav tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağ ve yemeklik doğranmış soğanı alıp güzelce kavuralım. Soğan iyice terleyince 1 çay kaşığı nane,1 çay kaşığı yenibahar, yarım çay kaşığı tarçın 1 çay kaşığı karabiber ilave edelim.
  • Süzdüğümüz pirincide ekleyip bir miktar kavuralım ve suyunu verip kapağını kapatalım kısık ateşte pişsin. Bu arada patlıcanları alaca soyup, tuzlu suda bekletelim ki acısı çıksın sonrasında kurulayalım.
  • Kızgın yağda önce patatesleri sonra patlıcanları kızartalım. Şimdi uygun bir kalıba kızarttığımız patlıcanları resimdeki gibi dizelim. Üzerine patatesleri dizelim. Sonra kıymalı harcımızı eşit şekilde yayalım.
  • Son olarak demlenmiş pilavımızı koyup kenarda kalan patlıcanları pilavın üzerine kapatalım.
  • Uygun bir servis tabağına kalıbı ters çevirip servis edelim. 

Soğuk Ayran Aşı Çorbası Tarifi

 



Malzemeler

  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı soğuk su
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı buğday
  • 1 kahve fincanı nohut

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Nasıl Yapılır?

  • Buğdayları bol suda yıkayın. Nohutlar ve buğdayları 1 gece önceden suda bekletin. 1-2 kez suyunu değiştirin.
  • Ertesi gün biraz tuz ilavesiyle düdüklü tencerede haşlayın ve soğumaya bırakın. Haşlanmış varsa direkt onu kullanabilirsiniz.
  • Yoğurdu uygun bir kasede iyice çırpın. Pütürler kalmasın. Tuz ilave edin. Buğdayları ve nohutları ekleyin. Lezzet vermesi için haşlama suyundan biraz ekledim. Kıvama göre 1 su bardağı soğuk su ilave edin. Çok sıvı olmasın.
  • Zeytinyağını ısıtın ve naneyi ekleyip ocağın altını kapatın. Kesilmemesi için tamamen soğuduğunda çorbaya aktarın. Buzdolabında 1-2 saat dinlendirip servis yapın. Afiyet olsun 🌸.
  • Not:

    1-Ev yoğurdu ve hazır yoğurdu karıştırıp da kullanabilirsiniz.

    2-Nohut ve buğdayları fazla haşlayıp daha sonra çorba hazırlamak için buzluğa kaldırabilirsiniz.

Pastane Şekerparesi Tarifi

  Pastane Şekerparesi Tarifi İçin Malzemeler 250 gram oda ısısına gelmiş tereyağ 1 su bardağı pudra şekeri 2 çay bardağı irmik 1 paket va...