16 Mart 2020 Pazartesi

Dünyanın en uzun uçuşu rekoru el değiştirdi!

Dünyanın en uzun uçuşu denildiğinde son bir yıldır akıllara Singapur Havayolları geliyordu. Şirketin Airbus A350-900 ULR ile gerçekleştirdiği SQ22 sefer sayılı Singapur – New York uçuşu yaklaşık 18 saat sürüyor. Corona virüsü kısıtlamaları nedeniyle en uzun uçuş rekoru, Singapur Havayolları’ndan Air Tatiti Nui‘ye geçti.

Air Tatiti Nui’den dünyanın en uzun uçuşu!

Papeete, Tahiti merkezli Fransız havayolu şirketi, Papeete – Paris uçuşlarını gerçekleştirirken Los Angeles’a iniyor ve kısa bir süre sonra tekrar havalanıyordu.
dünyanın en uzun uçuşu
ABD’nin seyahat yasağına Fransa’yı dahil etmesi nedeniyle Los Angeles’a iniş imkanı ortadan kalktı. 15 Mart’tan itibaren direkt uçuş gerçekleştirmeye karar verildi ve yapılan ilk uçuş ile birlikte dünyanın en uzun uçuşu gerçekleştirildi. Aynı zamanda şimdiye kadarki en uzun iç hat uçuşu gerçekleştirilmiş oldu.
THT64 sefer sayısı ile Papeete’den havalanan Boeing 787-9 Dreamliner yolcu uçağı 15715 km’lik mesafeyi kat ederek, 16 saat 30 dakika sonra Paris Charles De Gaulle Havalimanı’na teker koydu.

Papeete neresi?

Fransız denizaşırı toprağı Fransız Polinezyası’nın başkentidir. Tahiti ve Fransız Polinezyası için Papeete: kamu ve özel hükümetsel, ticari, sanayi ve mali hizmetlerin ve turizmin ana merkezidir; ayrıca sık kullanılan bir emir limanıdır.

15 Mart 2020 Pazar

Corona Virüsü Nedir?

Coronavirüs’ler insanları ve çok çeşitli hayvan türlerini enfekte edebilen RNA virüsleridir. İnsanlarda soğuk algınlığından pnömoni (zatüre)’ye kadar değişen çok çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına neden olurlar. Her yıl sonbahar ve kış aylarında Coronavirüs’ler, -35 oranında boğaz ağrısı, kuru öksürük, burun akıntısı, halsizlik ve yorgunluk ile seyreden soğuk algınlığına yol açarlar. Enkübasyon süresi 3-5 gün olup, bu tür Coronovirüs enfeksiyonlarında hastalık 4-6 gün içerisinde kendi kendini sınırlar ve hastalar hızla iyileşirler. Olguların çok az bir kısmında ve özellikle risk grubunda ise pnömoni gelişebilir.
2002 yılından itibaren görülmeye başlayan yeni Coronavirüs türleri ise soğuk algınlığından farklı, adeta grip benzeri daha ağır seyirli solunum yolu enfeksiyonu ile kendini göstermeye başlamıştır. Bunlardan ilki SARS-CoV (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirüs), (Ağır Akut Solunum Yetmezliği Sendromu) Coronavirüs enfeksiyonudur. Şubat 2003’de Çin’in Guangdong bölgesinde ilk önce yarasalardan palmiye misk kedisine ve buradan da insanlara bulaştığı düşünülen hastalık 8 ayda ve olguların çoğu Çin’den olmak üzere 5 kıtadan 33 ülkede 8000 kişiyi etkisi altına almış ve yaklaşık 800 kişi bu hastalıktan hayatını kaybetmiştir. 2004 yılından sonra da SARS’a bağlı yeni bir olgu bildirimi olmamıştır.
Bir diğer yeni Coronavirüs enfeksiyonu da MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome korona virus) enfeksiyonudur. İlk defa 2012 yılında Suudi Arabistan’dan başlamıştır. Deveden insana bulaştığı ve Haziran 2018’e kadar devam eden bu farklı MERS-CoV salgını da 5 kıtada ve 27 farklı ülkede 2229 olguda saptanmıştır. Olgulardan 791’i kaybedilmiştir. SARS-CoV’de mortalite oranı iken MERS-CoV’de oran %35’e ulaşmıştır. Gerek SARS-CoV, gerek se MERS-CoV enfeksiyonlarında enkübasyon süresi 3-5 gün kadar kısa olabildiği gibi bu süre 10-14 güne kadar da uzayabilmektedir. Bu durum hastalık belirtisi ortaya çıkmadan 10-14 güne kadar hastalığı başkalarına bulaştırabilme anlamını taşır. Enkübasyon döneminden sonra hastalık yüksek ateş, boğaz ağrısı, kuru öksürük, solunum yetmezliği, kas ve eklem ağrısı ve baş ağrısı yakınmaları ile seyreder. Hastalık daha çok alt solunum yollarında harabiyete neden olduğundan pnömoni daha sık görülür ve bu durum özellikle risk grubu olarak kabul edilen yaşlı hastalarda, ya da altta yatan kronik kalp, akciğer, böbrek hastalığı olanlarda hayatı tehdit edecek düzeye ulaşır. Hastalıktan iyileşenlerde iyileşme süreci 7-10 günü bulabilir.
Soğuk algınlığı şeklinde seyreden Coronavirüs enfeksiyonlarında virüs nazofarinksteki silli epitel hücrelerini, aminopeptidaz N reseptör ya da sialik asit reseptörleri aracılığıyla enfekte eder. Virüs çoğaldıkça silli yassı epitel hücrelerinde harabiyet gelişir. Salgılanan kemokinler ve interlökinler lokal yakınmaların gelişmesine neden olur. SARS-CoV ve MERS-CoV ise solunum yolu hücrerlerine anjiotensin converting enzim 2 aracılığı ile bağlanırlar. Bu durum sistemik enfeksiyon hastalığına neden olur. Virüs pnömositlere, kana, idrara (2 aya kadar) ve dışkıya da geçebilir. Solunum yollarında virüs 2-3 hafta süreyle bulunabilir.    
31 Aralık 2019 tarihinde Çin’de Hubei eyaletine bağlı 11 milyon nüfuslu Wuhan şehrinden bildirilen olgunun da bugüne kadar hiç görülmemiş yeni bir Coronavirüs ile enfekte olduğu saptanmıştır. 2019-nCoV olarak adlandırılan bu virüsün de SARS-CoV ve MERS-CoV gibi bir zoonotik enfeksiyon yani hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Şimdilerde hızla hastalık insandan insana bulaşarak 30 Ocak 2020 tarihinde olguların çoğu Hubei eyaleti ve özellikle Wuhan’da olmak üzere ve Çin dışında 19 ülkede daha görülmek üzere olgu sayısı 8000’e ulaşılmış ve hepsi Çin’de olmak üzere 170 olgu hayatını kaybetmiştir. Hayatını kaybeden olgular irdelendiğinde bunların çoğunluğunun yaşlı hasta ya da kronik kalp, akciğer ve böbrek hastası, Parkinson ve Diyabet tanısı almış olgular olduğu saptanmıştır.

2019-Ncov Bulaşma Yolu Nedir?

Wuhan şehrinde başlayan bu enfeksiyonun muhtemelen deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insana bulaştığı düşünülmektedir. Şu an hastalığın insandan insana bulaştığı kanıtlanmıştır. Bulaşma şu ana kadar yoğunlukla hasta ile aynı ailede ya da ortamda bulunanlarda ve damlacık önlemlerini almayan sağlık çalışanlarında görülmüştür. Bulaşma genellikle hasta kişinin öksürmesi ve aksırması sırasında oluşan damlacıklarının 1 m’ye kadar yakın temasta ve korunmasız kişilerin solunum yollarından girmesi ile olmaktadır.

2019-Ncov Ortamda Yaşamaya Devam Eder mi?

Şu an ki bilgiler çerçevesinde 2019 nCoV’ün dış ortam koşullarındaki cansız yüzeylere el ile temas sonrası eller aracılığı ile bulaşma olasılığı zayıf olduğu kabul edilmekle birlikte eller ile canlı ya da cansız yüzeylere temas ettikten sonra ellerin yıkanması ya da alkol bazlı el dezenfektanları ile temizlenmesi ve cansız yüzeylerin silinmesi ihmal edilmemelidir.

2019-Ncov Belirtileri Nelerdir?

Şu an için bilinen, enfekte olgularda öksürük, yüksek ateş ve solunum güçlüğü yakınmaları olup, ağır olgularda solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hayatı tehdit eden multi organ yetmezliği gelişebilmektedir.

Hastalık Kimlerde Ağır Seyirlidir?

2019 nCoV enfeksiyonu da mevsimsel gripte olduğu gibi yaşlı hastalarda ya da hangi yaşta olursa olsun altta yatan kronik kalp hastalığı, akciğer hastalığı, kronik böbrek ve karaciğer hastalığı olanlarda daha ağır ve hayatı tehdit eder nitelikte seyretme eğilimindedir.

Hastalık Nasıl Seyredebilir?

Şu anki bilgiler çerçevesinde hastalığın nasıl ve ne hızda seyredebileceği konusunda kesin bir kanıya varmak mümkün değildir. Ancak buna ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Daha önce hastalığın görülmediği bölge ya da ülkelerde de hastalık görülmeye başlayabilir. Hatta hasta sayısı belirgin artabilir ancak bu durum hastalığın daha şiddetli ya da daha yüksek oranda ölüm hızı ile seyredeceği anlamı taşımaz.

Olası ya da Kesin Hastalara Nasıl Yaklaşılmalı?

Son 14 gün içerisinde hastalığın başladığı Çin’in Hubei eyaleti ve özellikle Wuhan şehrinde bulunan ve yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum güçlüğü çeken hastalar olası olgu ve bu yakınmaları olup mikrobiyolojik yöntem ile solunum yolları örneklerinden etkenin saptandığı olgular da kesin olgu olarak adlandırılır. Böyle olguların kendileri doğrudan sağlık kurumuna gitmelerinden ziyade durumlarını sağlık kurumuna telefon ile bildirip sağlık ekipleri tarafından ön değerlendirmelerinin evlerinde yapılması enfeksiyonun toplum içerisinde yayılımını engellemek açısından önemlidir. Evde değerlendirilecek olguların ağız ve burunlarını kapatacak şekilde maske takmaları ve sağlık ekibinin de yüksek koruyucu özellikte maske, eldiven ve diğer koruyucu ekipmanları giyerek olguyu değerlendirmeleri gereklidir.
Hastaneye yatırılmayı gerektirecek hastaların sağlık kurumuna maske ile getirilmeleri ve olası ve/veya kesin 2019 nCoV enfeksiyonu olan olguların negatif basınçlı odalara yatırılmaları ve buna hizmet verecek sağlık ekibinin de ayrılması uygulanması gerekli yaklaşımlar arasında sayılabilir.

Hastalığın Tedavisi Var mıdır?

Şu an için hastlığı tedavi edecek herhangi bir antiviral ilaç yoktur. Diğer viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar Coronovirüs enfeksiyonlarının tedavisinde de denenmiş ancak etkili bir sonuç elde edilememiştir. Şu an için tedavi semptomatik olup, yatak istirahati, bol sıvı tüketimi ve günlük alınması gerekli kalorinin alınması vücut direnci açısından gereklidir. Zira hastalığı tedavi edecek olan vücut direncidir.

Sınır Kapılarında Ne Yapılmalı?

Hastalığın görüldüğü Çin’den gelen yolcular olmak üzere termal kameralardan geçirilmeleri yanı sıra bu tür yolcuların mümkün ise sağlık kontrolünden geçirilmeleri ve yine herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilere hazırlanmış afişler ile 14 gün içinde sağlık durumlarında değişiklik olduğu ve yüksek ateş, öksürük ve solunum sıkıntısı geliştiğinde sağlık kurumunu telefon ile aramaları konusunda bilgilendirilmeleri gereklidir. Yine bu tür kişilerin iç bir yakınmaları olmasa bile 14 gün süre ile dış ortam koşullarına çıkacak olduklarında maske takmalarının öneminin vurgulanması hastalığın görülmemesi ya da yaygınlaşmaması açısından önemli yöntemlerdir.

Gizemli Virüs Corona Hakkında Bilinmeyenler

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılmaya başlayan yeni Coronavirüs tüm dünyanın teyakkuza geçmesine yol açtı. 2019-nCoV olarak adlandırılan bu yeni Coronavirüsü, öksürük, boğaz ağrısı yanı sıra, yüksek ateş, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, bitkinlik ve solunum yetmezliği yakınmaları ile kendisini gösteriyor. Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Çağrı Büke; hastalığın henüz etkili herhangi bir ilacının ve aşısının olmadığını belirterek bilinmeyen yönlerini anlattı.
Coronavirüslerin (CoV), soğuk algınlığı ve geçmiş yıllarda ortaya çıkan Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ile Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesi olduğunu vurgulayan Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke bu tür coronavirüslerin alt solunum yollarına ilerleyerek zatürre yani pnömoni ile seyrettiğini de sözlerine ekledi.
Coronavirüsler deve, yarasa, kedi ve yılan gibi çok çeşitli hayvan türlerinde de bulunabilen virüslerdir. Hayvanlardan insanlara bulaşabilir ve insanlar arasında da bulaş devam eder. Bunun örnekleri MERS CoV ve SARS CoV’lerde görüldü. Tıpkı mevsimsel grip gibi kuluçka süresi 5-14 gün olan virüsün belirtileri, ateş, titreme, öksürük, solunum güçlüğü baş, boğaz, kas ağrısı, şeklinde görülebiliyor.

Henüz İlaç Tedavisi Yok

29.01.2020 tarihi itibarı ile hastalığın görüldüğü kişi sayısının 6000’e ve hayatını kaybeden kişi sayısının da 136’ya ulaştığını bildiren Prof. Dr. Çağrı Büke hasta sayısının artışta olduğunu ancak yaşamını kaybeden kişi sayısının mevsimsel gribe bağlı yaşamına kaybedenlere göre daha az olduğunu söyledi. Şu ana kadar ülkemizde bu yeni coronavirus ile enfekte olmuş olguya rastlanmadığını belirtti.
Hastalığın henüz herhangi bir antiviral ilaç tedavisi bulunmadığını vurgulayan Prof. Dr. Çağrı Büke: “Dünya nüfusunun çok büyük bir kesiminde solunum yolu enfeksiyonları şeklinde, hafif olarak atlatılabiliyor. Burada asıl önemli olan nokta grip için de corona virüsleri enfeksiyonları için de dikkat edilmesi gerekenlere uymaktır. Yatak istirahati, dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Vücudun bağışıklık sistemini artıracak bir takım faktörler var. Örneğin B6, B12, D vitamini, Selenyum gibi vitamin ve mineraller vücutta eksikse alınması çok önemlidir. C vitamininin  ise sonbahar aylarından itibaren gıdalardan alınması bu tür hastalıklar görüldüğünde semptomların süresini kısaltmada etkisi vardır. Yoksa hastalık olduğunca C vitamini almanın ne semptomlar üzerinde ne de şiddetini azaltmada çok etkisi yoktur” diyor.

Risk Grubu Dışında Ateşi Düşürmek Hastalığı Uzatır

Risk grubu olarak ifade edilen çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik kalp, kronik akciğer ya da nörolojik hastalığı olanlarda yüksek ateşin mutlaka düşürülmesi gerekiyor. Ancak viral enfeksiyonlarda bu risk grupları söz konusu değilse ateşi düşürmenin aslında o hastalığı uzattığının altını çizen Prof. Dr. Çağrı Büke, ateşin, şiddetli baş, kas ve eklem ağrısına yol açtığını ama hasta bu ağrılara dayanabiliyorsa böyle durumlarda hastalık süresinin bir-iki gün kısalabileceğini de ifade ediyor.

Termal Kameralar Önemli Ama Yeterli Değil

Coronavirüsü nedeniyle, Sağlık Bakanlığı tarafından İstanbul Havalimanında Çin’den gelen yolcuları termal kamera ile tarayarak vücut ısısı 38 ℃ üstündeki kişilerin takibe alınmasının önemli ama yeterli olmadığını işaret eden Prof. Dr. Çağrı Büke, sözlerine şöyle devam etti:  “Kişi eğer hastaysa ve bir başka ülkeye giriş yapmak istiyorsa 2 saat önceden ateş düşürücü içerek rahatlıkla termal kameradan fark edilmeden ülkeye giriş yapabilir. Bundan dolayı termal kamera tek başına yeterli olmayabiliyor. Dolaysıyla kişinin özellikle son 14 gün içerisinde özellikle Çin’e seyahat edip etmediği bilgisi ve böyle bir durum varsa muayeneden geçirilmesi kontrolü artırmak açısından önemli ve gereklidir diyor.

Korunmak İçin;  Maske Takın ve El Sıkmayın

Coronavirüsler için özel bir korunma önlemi bulunmadığını aktaran Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Çağrı Büke, burada genel korunma önlemlerinin mevsimsel gripteki korunma önlemleri ile benzer olduğunu ve özellikle risk grubu olarak görülen yaşlıların ve kronik hastalığı olanların kalabalık ve kapalı ortamlara girmekten kaçınmaları gerektiğini söylüyor ve şunları da ekliyor: “Kişi çalışıyorsa, kalabalık ortamlara girmesi zorunluysa maske takmalı. El temizliği de büyük önem taşıyor. Elleri gün içinde sık yıkaması, ağza ve buruna değdirilmemesi gerekiyor. Dengeli beslenmek ve hazır gıdalardan uzak durmak da önem taşıyor”

Katkısız Toplar Tarifi

Katkısız Toplar Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket sade petibör bisküvi
  • 2 adet muz
  • Hazır çikolata sosu

Katkısız Toplar Tarifi Yapılışı

  1. Bisküvileri kıralım, muzlarla birlikte ezelim.
  2. Sonra ceviz büyüklüğünde toplar yapalım.
  3. En son çikolata sosunu üstüne akıtalım.


Afiyet olsun çocuklarımız için kolay ve katkısız tarif sizlerle.

Kebapçı Salatası Lezzetinde Mor Lahana Salatası Tarifi

Kebapçı Salatası Lezzetinde Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım mor lahana bir soğan
  • Biraz maydanoz
Sosu İçin;
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber

Kebapçı Salatası Lezzetinde Mor Lahana Salatası Tarifi Yapılışı

Hayırlı bayramlar herkese harika bir salata tarifim var biz çok beğenerek yiyoruz umarım sizde beğenirsiniz.
  1. Lahana doğan maydanozları ince ince doğrayalım
  2. Üzerine sosu için malzemelerini sumak , tuz , ekşi sumak , zeytin yağını koyup karıştıralım.Servis yapalım. Afiyet olsun.

Peynirli Börek (Su Böreği Tadında Efsane Tadı İle) Tarifi

Peynirli Börek (Su Böreği Tadında Efsane Tadı İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka
Sos malzemeleri için:
  • 1 adet yumurta
  • 1. 5 su bardağına yakın yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
İç harcı için :
  • Beyaz peynir
Üzeri için :
  • 2 şişe sade maden suyu

Peynirli Börek (Su Böreği Tadında Efsane Tadı İle) Tarifi Yapılışı

A 101 den nimet markalı börekli yufka dan kullandım fikir olsun.
  1. Sos için; tüm malzemeler derin bi kapta çırpılır.Fırın tepsisine yağlı kağıt serilir.
  2. Şimdi geldik yufka işlemine.6 tane yufka dan 2 tanesi ayrılır.(Biri alt tabanı için diğeri üst tabanı için)
  3. Geriye kalan 4 yufka, her bir yufka 4 parçaya bölünür ve 8 parça alt katman için kullanılır 8 parça da üst katman için kullanılır.
  4. Evet geldik böreği yapma aşamasına.Ayırdığımız 2 yufka dan bi tanesi alınır ve fırın tepsisine dizilir.
  5. 8 parça yufkayı tek tek alıp sosa batırıp gelişi güzel kıvrımlı bi şekilde tepsiye dizilir.
  6. İç harcımız peynirden bırakılır, peynir bıraktıktan sonra diğer 8 parça yufka da sosa batırılıp tekrar gelişi güzel serilir ve 2. katına da peynir bırakılır.
  7. Tepsinin dışına sarkan yufka içe doğru alınır. Kalan 1 yufka ortadan ikiye bölünür ve sosa batırılıp böreğin üst tabanına kıvrımlı bir şekilde serilir kalan sos üst tabana dökülür.
  8. Börek dilimlenip 2 şişe sade maden suyundan dökülür ve 1 gece bekletilir.
  9. 175  derecede önceden ısınmış fırında güzel bir şekilde kızarana kadar pişirilir.Deneyeceklerin ellerine sağlık afiyet olsun 

Enfes Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi

Enfes Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1, 5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2, 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Varsa et suyu (lezzeti katlamak için)
  • 1 patates
  • 1 kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, pul biber, zerdeçal
Üzeri için;
  • Sıvı yağ
  • Kırmızı toz biber
  • Limon

Enfes Lokanta Usulü Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

Baharatları damak zevkinize göre kullanın.
  1. Düdüklüye veya tencereye yağı alalım unu da üstüne atıp kavuralım.
  2. Mercimeği, patatesi, soğanı da ekleyip şöyle bi çevirdikten sonra da yeteri kadar suyunu dökelim.
  3. Baharatlarını da ekleyelim pişmeye bırakalım, düdüklüde yaparsanız 10 dakika yeter.
  4. Mercimekler iyice pişince 3 diş sarımsağı ezip çorbamıza katalım.
  5. Üzeri için; bir tavada yağ ve kırmızı toz biber ısıtıp limonla servis yapın.
Şifa kaynağı çorbamız hazır yapanlara afiyet olsun.

Hünkar Beğendi Tarifi

Hünkar Beğendi Tarifi İçin Malzemeler

Beğendi için ;
  • 3 adet közlenmiş patlıcan
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Yoğurt sosu için
  • 1 kase yoğurt ve sarımsak
Hünkar için;
  • 300 gr kuşbaşı et
  • 2 adet soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tane yeşil biber
  • 2 tane rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • 1 su bardağı su

Hünkar Beğendi Tarifi Yapılışı



  1. Uygun bir tavaya kuşbaşı et alınır ve kavrulur suyu çektikten sonra yarım çay bardağı zeytinyağı eklenir.
  2. Doğranmış biber ve soğanlar eklenir biraz kavrulduktan sonra domates rendesi salça sarımsak, tuz ve baharatları eklenir ve kavrulur.
  3. Domates suyunu çektikten sonra su ekleyip ocağın altı kısılır suyu çektikten sonra hünkar hazır.
  4. Gelelim beğendi ye. Tavaya yağ koyulur eridikten sonra un koyulur ve kavrulur.
  5. Kavrulmuş una süt eklenir ve hızlı hızlı karıştırılır.
  6. Daha sonra közlenmiş patlıcan ve rendelenmiş kaşar tuz eklenir ve 10 dk sonra altı kapatılır. Biz yoğurt soslu seviyoruz. Normalde yoğurt soslu değil.
  7. Geniş bir kaba yoğurt ve sarımsak koyulur karıştırılır içine beğendi eklenir ve servis tabağına alınır.
  8. Üzerine hünkar koyulur sıcak servis edilir.
  9. Üzerine maydanoz ile süsleme yapılabilir. Ayrıca aynı işlemi tavuk eti ile de güzel oluyor fikir olsun kırmızı et sevmeyenler e. Afiyet olsun.

Beşamel Soslu Lezzet Bombası Tarifi

Beşamel Soslu Lezzet Bombası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 250 gram kıyma
  • 3 adet orta boy havuç
  • 2 adet patates
  • 1, 5 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Besamel sosu için:
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1, 5 büyük su bardağı süt
  • 1 tutam tuz ve karabiber
Üzeri için:
  • Rendelenmiş kaşar peyniri

Beşamel Soslu Lezzet Bombası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle karnabaharları temizleyip haşlıayalm.
  2. Karnabaharımız haşlanırken bir yandan kıymamızı suyunu çekene kadar kavurduktan sonra tereyağını ekleyip küçük küçük doğradığımız havuçları ve küp doğranmış patatesleri ekleyip biraz daha kavuralım.
  3. Beşamel sosu:1 dolu yemek kaşığı tereyağını eritip 2 yemek kaşığı unu kavuralım.
  4. Üzerine sütümüzü ekleyip katı bir kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim kaynamaya başladığında tuz ve karabiberimizi ekleyelim.
  5. Karnabaharımızı ve kıymalı harcımızı birbirine karıştırdıktan sonra borcamımıza alalım,
  6. Üzerini pişirdiğimiz beşamel sosunu döküp peynirimizi serpelim.
  7. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30 dk kadar pişirelim.
Afiyet olsun

Tart Kalıbında Ispanaklı Pasta Tarifi

Tart Kalıbında Ispanaklı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Keki İçin :
  • 2 yumurta
  • 1 bağ ıspanak yaprağı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 3-4 çay bardağı un
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması;
  • 1 poşet muzlu puding
  • 2, 5 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
Kekin içine;
  • 1 çay bardağı süt

Tart Kalıbında Ispanaklı Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Yıkanıp kurulanan ıspanak yapraklarını rondodan geçirin.
  2. Derin bir kasede şeker ve yumurtaları köpürene kadar çırpın. Ispanak püresini ve diğer malzemeleri de ekleyip akar bir kıvam elde edince kadar mikser ile çırpın.
  3. Bol margarin ile yağlanmış tart kalıbına dökün ve 170 derece firında pişirin.
  4. Fırından çıkarınca kekin üst tabanından ince bir tabaka enlemesine kesin ve servis tabağına ters çevirin üzerine 1 çay bardağı sütü gezdirin.
  5. Pudingini süt ile pişirin ocaktan alıp içine tereyağını ekleyin ve mikser ile 3 dk. çırpın ve kekin üzerine dökün.
  6. Kestiğiniz kek parçasını rondodan geçirin ve kekin üzerine serperek süsleyin.
Afiyet olsun 🌼

Fırında Soslu Bütün Tavuk Tarifi

Fırında Soslu Bütün Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet bütün tavuk
  • 2 adet orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet orta boy
SOS için :
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı zerdaçal
  • 1 çay kaşığı köri
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 2-3 diş sarımsak

Fırında Soslu Bütün Tavuk Tarifi Yapılışı

  1. Tavuğumuzu bir güzel yıkıyoruz.
  2. Patatesleri elma şeklinde, havuçlarımızı parmak kalınlığında ve soğanlarımızı kalıncana doğruyoruz.
  3. Tavuğumuzu kesme tahtamızın üzerine yatırıyoruz.
  4. Önce bir tarafını sonra diğer tarafını üzerine elimizle baskı uygulayarak kemiklerden ses gelecek şekilde yassılıyoruz.
  5. Altından üstünden bacak ve kanatların kenarlarından minik kesikler oluşturuyoruz.
  6. Fırına vereceğimiz tepsimizi yağlıyoruz. Ve üzerine Tavuğumuzu yayıyoruz.
  7. Tüm malzemeleri karıştırarak elde ettiğimiz sosumuz ile tavuğun kesi yerlerinden içeri de girecek şekilde sosumuz ile bir güzel ovalıyoruz. Hem arkası hem önü eşit olarak. İçi de dahil sosluyoruz.
  8. Kalan sosumuza patates, havuç ve soğanımızı da boca ederek bu malzemeleri de tepsimizi kenarlarına yerleştiriyoruz.
  9. Soğanları da tavuğumuzun içine sokuşturuyoruz.
  10. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında takribi 1. 5- 2 saat arası pişiriyoruz. Sonrada bir güzel afiyetle yiyiyoruz. 😘🤗❤️

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo pırasa
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 adet orta boy soğan
  • 3 adet kesme şeker
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 adet havuç
  • Su
  • Yarım limon dilimi

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi Yapılışı

  1. Soğan ve havucu küçük küçük doğrayıp yağda kavuralım.
  2. Doğranmış olan pırasayı, yıkanmış pirinci, tuz, şeker ve suyu ilave edelim ve üzerine limon dilimi ekleyerek orta ateşte pişirelim. Deneyenlere afiyet olsun ❤️
Not:ne kadar su koyduğumu ölçmedim😊 ama üzerine çıkacak kadar ekledim

Etli Pırasa Sarması Tarifi

Etli Pırasa Sarması Tarifi İçin Malzemeler

İç malzemesi için
  • 1 kilo et
  • Yarım su bardağı pirinç
  • Yarım su bardağı bulgur
  • 4 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı fesleğen
  • Acısız pul biber (İsterseniz acılı da koyabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı silme karabiber
  • 2 orta boy soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 su bardağı su
  • Tuz
  • 1 kilo pırasa (pırasa için kalın olanları seçin)
  • 5 adet yeterli olur
Sosu için
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 bardak su

Etli Pırasa Sarması Tarifi Yapılışı

Pırasayı sevmeyenler için kesin yiyebileceğiniz bir tarif asla pırasa tadı yok çok lezzetli oluyor denemenizi tavsiye ediyorum buyurun tarifime gelelim
  1. Öncelikle pırasayı eşit parçalarda keselim.
  2. Daha sonra kaynamış suda haşlayalım.
  3. Haşlandıktan sonra ortasından keselim ama dikkat edelim tamamen kesmeyin belli bir derinlikte kesilmesi gerekiyor.
  4. Hazırladığımız et harcını kesip ayırdığımız pırasanın içine koyup saralım.
  5. Hepsini aynı şekilde yapıp tencereye döşeyelim ve hazırlamış olduğumuz sosumuzu üzerine döküp pişmeye bırakalım.
  6. Suyu kaynadıktan sonra altını hafifçe kısalım yaklaşık 1 saat kadar pişiyor yinede dikkat edelim pişme süresi değişebilir
    Afiyet olsun 😋