Profiterol (Tam Ölçü ve Kolay Tarif) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı un
- 125 gr margarin
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 3 adet küçük boy yumurta ( büyük olmamalı küçük olacak yoksa hamur cıvık olur)
İç dolgusu için;
- 1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt
- 1 paket krem şanti
Üst sosu için;
- 2,5 su bardağı süt
- 1 poşet dr Oetker çikolata sosu ( sarı olandan bitter olmasın acı oluyor sarı daha güzel oluyor)
Profiterol (Tam Ölçü ve Kolay Tarif) Tarifi Yapılışı
Yazdığım tarif biliyorum ki size çok uzun gelecek. Aslında uygulaması çok kolay bir tarif ama aynı zamanda yapacak kişiye ayrıntılı anlatılması gereken bir tarif. Okuyunca herkes hiç yemek yapmayı bilmeyen biri bile yapabilir …Hadi başlayalım….
- 1 su bardağı suyu bir tencereye alın ocağın altını yakın margarini ekleyip suda margarini ve şekeri eritin sonra unu ekleyin, 1-2 karıştırın.
- Hamur tencerede toplanacaktır 2-3 kez kaşıkla ezerek hamuru karıştırın, hamur toplansın top gibi olsun.
- Tencerenin altını kapatın ve balkona atın hamur iyice soğusun ılık bile olmasın hamur soğumuş olsun.
- Bu arada siz süt ile krem şantinizi iyice çırpın ve buzdolabınıza atın biraz sertleşsin.
- Şimdi tencerenizi balkondan alın soğumuş hamurunuza küçük boy yumurtalarınızı tek tek kırın ve çırpın sakın hepsini birden kırayım da çırpayım demeyin. Tek, tek kırmanız ve çırpmanız gerekiyor. Püf noktası bu.
1. Yumurtayı kırın iyice çırpın sonra
2. Yumurtayı kırın iyice çırpın şimdi
3. Ve son yumurtayı kırın ve hamuru iyice çırpın
6. Bu arada fırınınızı 180 derecede ısıtın.
7. Hamur tamam. Büyük fırın tepsinizi ve 2 tane tatlı kaşığınızı alın. Bir kaşık ile hamurdan kaşık boyutunda( bir yeşil papaz eriği boyutunda alın) diğer kaşık yardımı ile tepsiye sıra ile yuvarlak şekil vermeye çalışarak dizin. Yani iki kaşık yardımı ile hamurları tepsiye döşeyin.
8. 180 derecede ısınmış olan (turbo fırın ise orta katta pişirin) fırınınız da 40 dakika pişirin. Pişirirken fırınınızın kapağını kesinlikle açmayın yoksa puf puf olmaz yassılaşırlar siz de bunu istemezsiniz. Dışarıdan camdan bakın.
9. Hamurlarınız pişti yine fırınınızı açıp tepsinizi hemen çıkartmayım demeyin onları rahat bırakın soğusunlar.
10. Soğudular, bıçak ile ortadan kesin buzdolabından soğumuş sertleşmiş krem şantinizi çıkartın içlerine birer tatlı kaşığı krem şanti sürün ve kapatın. Kare borcama dizin.
11. Dizmeniz bitince bir tencerede çikolata sosunuzu süt ile pişirin. Sos pişti sıcağı çıksın. Soğusun ( ara sıra sosu karıştırın ki sos kabuk bağlamasın)soğuyan çikolata sosunuzu profiterol toplarınızın üstüne her birine bir yemek kaşığı olacak şekilde bol bol dökün. (isterseniz sosunuza 1 kare bitter çikolatayı da ekleyerek eritebilirsiniz ben eklemedim ama bazen ekliyorum aklınızda bulunsun ekleyebilirsiniz de sorun yok)
12. Hazır olan profiterollerinizi yemeyecek akşama kadar buzdolabında saklayacaksanız üstlerini mutlaka streç filmleyin ya da kap bonesi takın ki üstlerinde ki çikolata sos sertleşmesin.
İsterseniz sosunu dökmeden akşamı bekleyin akşam sosu hazırlayıp dökün böyle yaparsanız profiterol toplarınız akşama kadar da yumuşamaz daha sert olur. Dolapta ne kadar beklerse şekilleri bozulmaz ama üstlerinde ki sos dan dolayı yerken daha yumuşak hissedersiniz. Sert olsun diyorsanız bekleyin yerken sosunuzu dökün yok yumuşak yumuşak daha iyi diyorsanızda sosu döküp bekletin. Ben döküp beklettim. Ama korkmayın şekilleri beklese de bozulmaz. Tercih sizin.
Not : İsterseniz içine krem şanti değil gerçek profiterol kremasını pişirip sürebilirsiniz. Onun tarifi ise şöyle
2, 5 su bardağı süt
4 yemek kaşığı un
1, 5 çay bardağı şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilya hepsi karıştırılıp ocakta pişirilecek.
Ben daha kolay oluyor ve çocuklar daha çok seviyor diye anlattığım şekilde yapıyorum tercih sizin.
Afiyet olsun.