16 Mayıs 2021 Pazar

Çilekli Limonata Tarifi

 

Çilekli Limonata Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo çilek
  • 2 adet limon
  • 1 tane portakal
  • 6 yemek kaşığı şeker (şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
  • 1 litre soğuk su

Çilekli Limonata Nasıl Yapılır?

  • Yıkanıp temizlenmiş çileklerin yaprak kısımlarını kesip robota ekleyin.
  • 1 su bardağı suda eritilmiş şekeri, portakalın suyunu, limonların kabuklarını rendeleyip onlarında suyunu sıkıp rondoda pürüzsüz olana kadar çekin.
  • Daha sonra 1 litre soğuk su ekleyip karıştırın.
  • En son süzgeçten geçirip sürahiye ekleyin. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun ☺️

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi

 

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet kuru kuzu göbeği mantarı
  • 1 su bardağı pirinç 
  • Sıcak su 
  • İsteğe bağlı maydanoz ve dereotu
  • Tuz
  • Karabiberi (isteğe bağlı)
  • Kuru kekik (isteğe bağlı)
  • Yenibahar
  • Kimyon 
  • Pul biber 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • Yarım kuru  Soğan 
  • 1 Orta boy domates 

Sos için

  • Zeytinyağı ve salça 

Sunum için 

  • Altın şeker domates

Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması Nasıl Yapılır?

  • Pirinci ıslatalım. Sonra tuz katalım.
  • Kuru kuzu göbeği mantarları soğuk suda 1 saniye bekletip hafif yumuşamalarını bekleyelim.
  • Soğanı ve domatesi gelişi güzel doğrayıp maydanozu ince kıyalım ve pirincin suyunu süzüp malzemeleri katalım.
  • En son tuz ve baharatları ilave edip zeytinyağı ile harmanlayıp mantarlarımızın kökünü kesip içini harçla dikkatle doldurduktan sonra tencereye veya tavaya dizelim.
  • Daha sonra zeytinyağını da ilave edip pişirelim. 21 dakika pişirdikten sonra salça sosunu döküp 2 dakika daha pişirip servise hazır. 
  • Altın şeker domates ile beraber sunum yapıp servis edelim. Afiyet olsun.

Mantarlı Tavuklu Sebzeli Börek Tarifi

 

Mantarlı Tavuklu Sebzeli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1. 3 âdet hazır yufka yaprakları
  • 2. 1 adet tavuk göğsü 
  • 3. 500 gram mantar
  • 1 adet orta boy domates
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 3 âdet sivri biber 
  • Tereyağı
  • 2. Yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz 
  • Değirmen karabiber
  • Değirmen Kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber

Yufka iç kısım için:

  • Zeytinyağı ve sade soda karışımı

Börek üstü için:

  • Yumurta sarısı

Sunum için:

  • Mantarlı harç (isteğe bağlı )

Mantarlı Tavuklu Sebzeli Börek Nasıl Yapılır?

  • Tavuğu julyen doğrayıp sonra gelişi güzel doğrayalım.
  • Mantarları yıkayalım ve küp doğrayalım
  • Domatesin ve soğanın kabuğunu soyup küp ince ince doğrayalım.
  • Biberleri halka doğrayalım.
  • Tavayı ocağa alıp ısıtalım, ısınan tavaya tereyağını ve zeytinyağını ilave edip güzelce kızdıralım.
  • Tavuğu mantarı ve sırası ile malzemeleri Katıp soteleyip Bir derin kaba alıp tuz ve diğer tüm baharatlarını atıp güzelce karıştıralım.
  • En son tavaya alıp bir daha kendi yağında soteleyip baharatlar lezzetini ve aromasını salmasını sağlayalım.
  • Yufkaları büyük üçgen şekilde keselim içine önce sodalı karışımdan serpiştirip harçtan paylaştıralım.
  • İşlem bitinceye dek devam ediyoruz.
  • En üstlerine yumurta sarısı sürüp 200 derecelik fırında 25 dakika pişiriyoruz.
  • Güzel altın sarısı rengini alınca fırından çıkaralım.
  • Ilımaya bırakıyor ve ayrıldığımız harçtan sunum tabağın ortasına yayalım üstüne böreği koyalım ve isterseniz üstüne nane dalı koyup servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

Sarımsaklı Ekmek Tarifi

 

Sarımsaklı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 110 ml ılık süt (yarım su bardağı)
  • 200 gr un
  • 1 çay kaşığı instant maya
  • 30 gr tereyağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker

Sarımsak sos için:

  • 1 iri diş sarımsak (bir fiske tuzla birlikte dövülmüş)
  • 1 dolu çay kaşığı mayonez
  • 15 gr tereyağı (eritilip ılıtılmış)
  • 1 y. kaşığı çırpılmış yumurta
  • 1 y. kaşığı ince doğranmış yeşil soğan
  • 1 avuç ince doğranmış maydanoz
  • Üzeri için; dikine, ince dilimlenmiş kaşar ve rende kaşar (rende kaşar yerine mozzarella da olur)

Sarımsaklı Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Hamur için; Ilık süte toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırın. Üzerini örtüp 10 dk aktive edin. Un ve tuzu ekleyin.
  • Ele yapışan yumuşak bir hamur olacak. En son oda sıcaklığında iyice yumuşamış tereyağını da ekleyip güzelce yoğurup toparlayın.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye hamurunuzu yuvarlayıp alın, üzerini örtüp 1 saat mayalandırın. Sarımsak sos için; Tüm malzemeleri karıştırın.
  • Mayalanan hamuru elinizle hafif hafif açarak genişletin. Üzerine bıçakla  pide gibi dilim şeklinde kesikler yapın.
  • Kesiklere blok şeklinde ince dilimlenmiş kaşarlar yerleştirin ve bastırın. Ve en üste de rende kaşar serpin.
  • 180 dereceye ısıtılmış alt üst fanlı  fırında üzeri kızarana kadar pişirin. AFIYET OLSUN.

Vişneli Kısır Tarifi

 

Vişneli Kısır Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik esmer bulgur
  • 2 su bardağı vişne suyu
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım bağ maydanoz
  • 1 adet çarliston biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet salatalık
  • 4-5 dal yeşil soğan
  • Zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 adet limon
  • Nar ekşisi
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Vişneli Kısır Nasıl Yapılır?

  • Bir tencereye dondurucudan alınan ya da normal vişne koyulur, 2 su bardağı su eklenerek vişnenin rengi çıkana kadar kaynamaya bırakılır.
  • Vişne suyu elde edilir. Pişen vişneler de küçük küçük doğranır. 
  • Bir kaba köftelik esmer bulgur koyulur. Sıcak vişne suyu da eklenerek üzeri kapatılır ve bulgur yumuşayana kadar dinlendirilir.
  • Bir tencereye zeytinyağı koyulur, zeytinyağı kızınca küp küp doğranmış kuru soğan eklenir ve soğanlar yumuşayınca salça koyularak karıştırılır. Salçalı sos elde edilir.
  • Çarliston biber, domates ve salatalık küp küp doğranır.
  • Maydanoz ve yeşil soğan ince ince kıyılır. 
  • Limonun suyu sıkılır.
  • Yumuşayan bulgurun içerisine pişen vişneler, sebzeler, baharatlar, salçalı sos, limon suyu ve nar ekşisi  eklenerek karıştırılır. 
  • Vişneli kısır istenilen şekilde servis edilir.

Tahinsiz Humus Tarifi

 

Tahinsiz Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı nohut
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet limon
  • 50-60 gr kaymak 
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 yemek kaşığı nohut 

Tahinsiz Humus Nasıl Yapılır?

  • Önceden ıslatılmış nohutlar bir tencerede haşlanır. Islatma suyuna karbonat atılarak haşlaması kolaylaştırılabilir.
  • Suyunun haşlama yapmadan önce iyice süzülmesi gerekmektedir. 
  • Ayrı bir kasede kaymak, yağ, kimyon ve tuz alalım, limonu da sıkıp iyice karıştıralım.
  • Bir robot yardımı ile nohutları ve kaymaklı karışımı pürüzsüz hale gelene kadar robottan çekelim. 
  • Hazır olan humusumuzu servis tabağına alalım ve ortasını çukurlaştıralım. Haşlandıktan sonra ayırdığımız nohutlardan üzerine serpiştirelim.
  • Son olarak üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edelim. Afiyet olsun.

Şam Tatlısı Tarifi

 

Şam Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 3 su bardağı irmik
  • 1 yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağı kabukları soyulmuş yer fıstığı

Şerbeti için

  • 2.5 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu

Şam Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kapta yumurta ve toz şekeri mikserle 2-3 dakika çırpın. Ayçiçeği yağı ve yoğurdu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
  • Son olarak irmik, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip fazla çırpmadan karıştırın. 1 saat kadar bekletin. 24 cm’lik fırın kabını margarin ile yağlayın.
  • Hazırladığınız harcı kalıba aktarıp kaşığın tersi ile düzleştirin. Üzerini yer fıstıkları ile süsleyin. Fırını 150 dereceye ayarlayın.
  • Soğuk fırında kızarıncaya kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Şerbeti için su ile şekeri 10 dakika kısık ateşte kaynatın.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu ekleyip 1 dakika daha kaynatın. Ilınması için bekletin.
  • Tatlı fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının gitmesini bekleyin. Üzerine ılık şerbeti gezdirin. Şerbetini çektikten sonra buzdolabına alıp 1 gece bekletin.
  • Şam tatlısını, tatlıların yanına çok yakışan kakaolu dondurma ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Kalburabastı / Sivas Tarifi

 

Kalburabastı / Sivas Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 250 g Bizim Yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı iri kırılmış ceviz

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1/4 limonun suyu

Kalburabastı / Sivas Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için, su ve toz şekeri geniş bir tencereye alıp kaynatın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • 250 g Bizim Yağ, yoğurt, yumurta ve vanilyayı geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip yoğurun.
  • Hamurun üzerini streç film ile kapatın ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin. Dinlenen hamura cevizleri ilave edip tekrar yoğurun.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Rendenin kalın tarafına bastırarak elips şekli verin. Kalburabastıları yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişirin. Kızaran kalburabastıları bir servis tabağına alın.
  • Üzerine soğuyan şerbetten dökün. Kalburabastılar şerbeti tamamen çekince servis yapın.
    Daha fazlası için şerbetli tatlılara göz atabilir, Türk mutfağının özgün lezzetlerinden biri olan hanım göbeği tatlısını deneyebilirsiniz.

Hazır Yufkadan Börek Tarifi

 

Hazır Yufkadan Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1/2 kase peynir
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1/4 demet maydanoz (isteğe göre)
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 1 yemek kaşığı çörek otu

Hazır Yufkadan Börek Nasıl Yapılır?

  • Sosu için: Bir kabın içerisine süt, yağ, su ve yumurta beyazını alıp karıştırın.
  • Üzerine tuz, pul biber ve naneyi ekleyerek karıştırmaya devam edin. 
  • İç harcı için: Maydanozları ince ince kıyın. Dilerseniz kıyılmış dereotu da ilave edebilirsiniz.
  • Kabın içerisine maydanoz ve peyniri ekleyerek elinizle harmanlayın.
  • Bir yufkayı mutfak tezgahında açın. Üzerine fırça veya kaşık yardımıyla sosu sürün.
  • Yufkayı ikiye katladıktan sonra tekrar sos sürün. Ardından iç harçtan ekleyin ve hafifçe yayın.
  • Kenarlarını kıvırarak rulo şeklinde sarın. Ruloyu, bıçakla 4-5 parçaya bölün.
  • Her yufkayı aynı şekilde doldurup parçalara ayırın.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hazırladığınız börekleri tepsiye dizin.
  • Börekleri aralıklı olarak dizdikten sonra üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Çörek otu ve susam serpiştirdikten sonra, önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 20 dakika pişirin.
  • Hazır yufkadan börekleri ılık bir şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Karavu Şerbeti Tarifi

 

Karavu Şerbeti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kızılcık
  • 1 adet limon
  • 4 su bardağı su
  • 1.5 su bardağı toz şeker

Karavu Şerbeti Nasıl Yapılır?

  • Kızılcıkları bol su ile yıkayın ve suyu süzün.
  • Yıkanan kızılcıkları tencerenin içerisine alın. Üzerini geçecek şekilde su ekleyin.
  • Orta ateşte şerbet kaynayana kadar pişirin.
  • Ara sıra kızılcıkların yumuşaklığını kontrol edin. Ezilecek kıvama geldiğinde tencereyi ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
  • Soğuyan kızılcıkları tülbentten veya süzgeçten geçirin.
  • Ardından tekrar tencereye alın. Üzerine limon ve şeker ekleyerek yarım saat daha kaynatın.
  • Kaynayan şerbeti soğutmadan cam kavanozlara doldurun ve ağzını sıkıca kapatın.
  • Kavanozları ters çevirerek havasını alın. Şerbet oda sıcaklığına geldiğinde, buzdolabına kaldırın.
  • Karavu şerbetini buz ekleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Şekerpare Tarifi

 

Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 5 yemek kaşığı irmik
  • Bir tutam tuz
  • 1 paket vanilya
  • 250 g tereyağı
  • 2 yumurta
  • 4 su bardağı un

Şerbeti için

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • 1 kase bütün fındık içi

Şekerpare Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamur yoğurma kabında kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilyayı harmanlayın. Ortasını havuz gibi açıp oda sıcaklığında yumuşatılmış tereyağını ve yumurtaları ekleyin.
  • Üzerine azar azar un ilave ederek pürüzsüz ve yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun.
  • Hamurdan, cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Üzerlerini hafifçe düzleştirip ortalarına birer bütün fındık içi yerleştirin.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika pişirin.
  • Şerbeti için; toz şeker ve suyu şeker iyice eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın.
  • Şekerpareleri fırından alıp 2 dakika kadar beklettikten sonra ılık şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Tepsinin üzerini kapatıp şerbeti çekene kadar bekleyin.

Limonlu Cheesecake Tarifi

 

Limonlu Cheesecake Tarifi İçin Malzemeler

Tabanı için:

  • 4 yemek kaşığı toz şeker
  • 300 gram yulaflı bisküvi
  • 7 yemek kaşığı tereyağı (110 gram eritilmiş)

İç harcı için:

  • 4 adet yumurta
  • 25 gram un
  • 200 gram krema
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 700 gram labne peyniri
  • 1 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 3.5 yemek kaşığı limon suyu

Limon sosu için:

  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 su bardağı limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Limonlu Cheesecake Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak 24 cm'lik kelepçeli kek kalıbını yağlayın ve altına yağlı kağıt serin.
  • Fırını 160 dereceye ayarlayın. Fırın tepsisine su konulacağı için, kalıbın dışını alüminyum folyo ile sarın.
  • Yulaf bisküvileri rondoda toz haline gelene kadar çekin.
  • Bisküvileri bir kabın içine alın. Üzerine eritilmiş tereyağı ve toz şekeri ekleyerek karıştırın.
  • Bisküvili karışımı kalıbın içerisine alın ve kenarlara da gelecek şekilde kaşıkla düzeltin.
  • Karışımı bu şekilde fırına atın ve 10 dakika pişirin. Ardından bisküvili tabanı fırından çıkartın ve fırın ısısını 150 dereceye düşürün.
  • Bir kasede un, şeker ve labne peyniri çırpma teli ile çırpın. Mikser kullanacaksanız, düşük ayarda çalıştırın.
  • Farklı bir kasede limon kabuğu, limon suyu ve kremayı karıştırın.
  • Bu karışımı, labneli karışıma ekleyin ve spatula yardımıyla birbirine yedirin.
  • Yumurtaları tek tek karışıma ilave edin.
  • Yumurtaları ekledikten sonra tekrardan karıştırın. Hazırladığınız karışımı kelepçeli kalıba dökün.
  • Kelepçeli kalıbın içine oturabileceği bir kap ayarlayın. Bu kalıbın içine 3 parmak kalınlığında su dökün ve fırına verin.
  • Kalıbın içine su kaçmamasına dikkat edin. Tatlıyı 70 dakika fırında pişirin.
  • 70 dakika sonunda fırını kapatın fakat kapağını açmayın. Kapağı kapalı bir şekilde tatlınızı 15 dakika dinlendirin.
  • 15 dakika sonunda fırının kapağını yarım açın ve bu şekilde 20 dakika daha bekleyin.
  • Cheesecake'i oda sıcaklığında soğutun. Ardından buzdolabında dinlendirin.
  • Limon sosu için; Nişasta, limon suyu, toz şeker ve limon kabuğu rendesini sos tenceresine alın ve koyulaşana kadar karıştırın.
  • Koyulaşan tatlıyı ocaktan alın ve içine tereyağı ekleyin. Tereyağını karıştırarak sosa yedirin.
  • Hazırladığınız sosu soğutun. Limon sosu, soğuyan cheesecake'in üzerinde ilave edin. Afiyet olsun.

Tepsi Kebabı Tarifi

 

Tepsi Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg orta yağlı kıyma (Kıymayı birkaç kez kıyma makinesinde çektirirseniz daha lezzetli olur)
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane yeşil biber
  • ¾ demet maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz

Üzerini Süslemek İçin

  • 1 tane domates
  • 1 tane soğan
  • 2 tane çarliston biber

Sosu İçin

  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Tepsi Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Soğan, maydanoz ve yeşil biberi robotta çekin. Eğer robotunuz yoksa bunları çok ince olacak şekilde doğrayın.
  • Kıymayı derin bir kaba alın. Üzerine robottan geçirdiğiniz malzemeleri ve baharatları ekleyin.
  • Harcı iyice yoğurun. Kebabın şekli bozuk olsun istemiyorsanız, yoğurma işlemine dikkat edin.
  • Hazırlanan karışımı orta boy yuvarlak bir fırın tepsisine yayın. Hiç boşluk kalmayacak şekilde tepsinin her tarafını kapatın.
  • Üzerini süslemek için, domatesi dörde bölüp kıymanın üzerine dağıtın.
  • Biberlerin saplarını alıp ortan 2’ye bölüp domateslerin aralarına sıralayın.
  • Soğanı da soyup 4 parçaya ayırarak aynı şekilde sıralayın.
  • Salçayı sıvı yağ ile karıştırarak, tepsinin her tarafına gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış fırında, 200 derecede pişirin. 40 dakika gibi bir sürede tepsi kebabı hazır olacaktır.
  • Tepsi kebabını, pirinç pilavı ve patlıcan turşusu ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.