22 Mayıs 2021 Cumartesi

Kirde Kebabı Tarifi

 

Kirde Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr jülyen kuzu eti (Tercihe göre dana etide kullanılabilir.)
  • 1 adet büyük boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Sıvıyağ 
  • Karabiber
  • Tuz
  • 5 adet lavaş

Üzeri için;

  • Yoğurt

Et marinasyonu için;

  • 1 adet soğan suyu
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet defne yaprağı
  • Birkaç dal taze kekik

(Marinasyon etin daha yumuşak olmasını sağlarken baharatın ve soğanın lezzetini içine çeker. Yapılması lezzetin artışı için önerilir.)

Kirde Kebabı Nasıl Yapılır?

  • Tava ocağa alınır ve bir süre ısınması sağlanır.
  • Tava ısındıktan sonra içerisine yağ eklenir. (Isı ne kadar yüksek olursa etin mühürlenmesiyle etin suyu içinde kalır.)
  • Yeterince ısınan tavanın içerisine etler atılır ve güzelce renk alana kadar kavrulur.
  • Küçük doğranmış soğanlarda tava eklenir ve pembe renk alana kadar kavrulur.
  • Salça eklenir ve kavrulur ardından domates eklenir.
  • Baharat ve tuz ilave edildikten sonra 10 dk daha kavrulur ve altı kapatılır.
  • Lavaşın biri bir servis tabağına alınır ve üzerine hazırlanan et sote eklenir.
  • 5 kat bu şekilde dizildikten sonra en üstü kapatılır.
  • Üzerine yoğurt dökülerek servis edilir.

Şekersiz Reçel Tarifi

 

Şekersiz Reçel Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo çilek
  • 300 gram kuru üzüm
  • 10 adet hurma
  • 1/2 adet limon suyu
  • 4 su bardağı sıcak su

Şekersiz Reçel Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle çilekleri bol suyla yıkayın ve hurmaların çekirdeklerini çıkartın.
  • Hurmaların çekirdeklerini çıkarttıktan sonra bir kaseye alın. Üzerine kuru üzüm ve sıcak su ekleyip 10-15 dakika bekletin.
  • Hurma ve kuru üzümler yumuşadığında içindeki suyla birlikte blenderdan geçirin.
  • Püre haline gelen karışımın suyunu tülbent yardımıyla süzün.
  • Varsa çileklerin yeşil olan saplarını kesin ve çilekleri derin bir tencereye alın.
  • Çileklerin üzerine, hurma ve kuru üzümlerden süzdüğünüz suyu ilave edin ve pişirmeye başlayın.
  • Reçeli kısık ateşte koyu bir kıvam alıncaya kadar pişirin. Kıvam almaya başladığında içerisine yarım limonun suyunu ilave edin ve birkaç dakika daha pişirin.
  • Ardından reçeli ocaktan alın ve oda sıcaklığında bekletin. Reçeliniz soğuduğunda sterilize edilmiş bir kavanoza aktarın ve kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edin. Afiyet olsun.

Ödem Attırıcı Sebzeli Smoothie Tarifi

 

Ödem Attırıcı Sebzeli Smoothie Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet büyük boy yeşil elma
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet limon
  • 4-5 adet sivri biber
  • 2-3 dilim zencefil
  • 2 adet kereviz sapı
  • Bol maydanoz
  • 1 çay bardağı buz/su

Ödem Attırıcı Sebzeli Smoothie Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeyi blenderdan geçirdikten sonra servis bardağına alın.

Ev Yapımı Böğürtlen Sos Tarifi

 

Ev Yapımı Böğürtlen Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu
  • 12-15 adet böğürtlen (350-400 gr)

Ev Yapımı Böğürtlen Sos Nasıl Yapılır?

  • Bir tencereye su ve şeker eklenir. (Taneli bir sos istiyorsanız şeker ve suyu 5 - 10 dk kaynatın ve şerbet kıvamına getirin)
  • Böğürtlenler ve limon suyu ve 3-5 dk kaynatılır.
  • Bir blender yardımıyla çekilir ve 1-2 saat buzdolabında soğutulur.
  • Muhallebi tarzındaki tatlılarda veya dondurmalarda istenilen şekilde sos olarak kullanılır.

Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi

 

Somonlu Ve Ispanaklı Pide Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 g somon (Küp doğranmış)
  • 50 g ıspanak
  • 1 adet chili biberi (İnce doğranmış)
  • 1/2adet kırmızı soğan (İnce doğranmış)
  • 5 g tereyağı

Pide hamuru

  • 400 g un
  • 220 g su
  • (Unu bir kaba alın ve suyu ekleyin. Pürüzsüz bir kıvam alana kadar 5-6 dakika yoğurun ve 15 dakika süreyle dinlenmeye bırakın. Daha sonra bir merdane yardımıyla incecik açın. Pide hamurumuz hazır.)

Somonlu Ve Ispanaklı Pide Nasıl Yapılır?

  • Hazırladığınız pide hamurunun üzerine bir kapta harmanladığınız malzemeyi yayın ve kenarlarını kıvırarak kapattıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırında 15-20 dakika sureyle pişirin.
  • Fırından almadan 3 dakika önce pidenin kenarlarına tereyağı sürün. Kenarları kızarınca fırından alın ve sıcak servis edin.

Şekersiz Süt Reçeli Tarifi

 

Şekersiz Süt Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • 1 litre süt

Şekersiz Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bir litre sütü tencereye alın.
  • Üzerine yaklaşık 8-10 kaşık pekmez ilave edin ve karıştırın.
  • Daha sonra sütü ocağa alın.
  • Kısık ateşte arada karıştırarak yaklaşık 50 dakika pişirin. 
  • Pişirme işleminden sonra oda sıcaklığında soğutun.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında muhafaza edin. Bu ölçülerden yaklaşık 2 kase reçel çıkmaktadır.

Közlenmiş Kırmızı Biber Çorbası Tarifi

 

Közlenmiş Kırmızı Biber Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 kırmızı kapya biber
  • Çok az sıvı yağ
  • 1 yemeklik doğranmış soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 su bardağı sıcak su
  • Yarım çay bardağı süt
  • Tuz
  • Tercihen:karabiber, pulbiber

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri rendesi

    Közlenmiş Kırmızı Biber Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Çorbamızın yapımına biberleri közleyerek başlayalım.
  • Yıkayıp yer yer deldiğimiz biberleri 200 derece ısınmış fırında közleyelim daha sonra bir kenarı alıp soğumaya bırakalım.
  • Soğuyan biberlerin kabuğunu soyup ufak doğrayalım.
  • Tencereye çok az yağ gezdirelim.
  • Üzerine yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyip kavuralım unu ilave edip unun kokusu çıkana kadar tekrar kavurduktan sonra közlenmiş biberleri ilave edelim.
  • Şöyle bir karıştıralım azar azar suyunu ekleyelim bir yandanda karıştıralım, topaklanmasın.
  • Çorbamız kaynayınca altını kısalım bir kaç dakika kaynattıktan sonra çorbayı blender’dan geçirelim sütünü ilave edelim.
  • Damak zevkinize göre tuzunu baharatını ekleyip gerekliyse biraz daha sıcak su ilave edelim bir iki dk daha pişirip ocaktan alalım.
  • Servis esnasında üzerine kaşar peyniri rendesi gezdirdim dilerseniz öyle yapabilir veya sevdiğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
  • Afiyet olsun 🌹🌹🌹.

Parmak Yedirten Efsane Tavuklu Siron Tarifi

 

Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı tavuk suyu

Yoğurtlu sos için;

  • 1,5 su bardağı yoğurt
  • 1 diş sarımsak

    Yapılışı

  • Yufkamızdan bir tanesini alalım, tezgaha sererek rulo şeklinde, ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde saralım. Hazırladığımız ruloyu 2 eşit parçaya keselim. Diğer yufkalarımızı da aynı  hazırlayalım.
  • Ardından yufkaları 2-3 parmak kalınlığında parçalara bölelim.
  • Yufkalarımızı uygun bir tepsi ya da fırın kabına güzel bir şekilde dizelim, önceden ısıtılmış 180°C fırında kızartalım.
  • Sosu için ocağa aldığımız uygun bir tavanın içerisine sıvı yağı alalım, üzerine salçayı ilave edelim ve karıştıralım.
  • Karabiber ve tavuk suyunu da ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Ben butları haşladığım suyu kullandım. Haşlayacağınız suya tuz ilave etmeyi unutmayın.
  • Fırından aldığımız yufkalarımızın üzerine tavuk suyunu, her yerine gelecek şekilde gezdirelim ve 10 dakika daha fırına verelim.
  • Fırından aldığımız yufkaları uygun bir tabağa alalım, içerisine sarımsak eklediğimiz çırpılmış yoğurdu üzerine gezdirelim. Yoğurdun tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
  • Salçalı sosu da yoğurdun üzerine ekleyelim.
  • Haşlayıp didiklediğimiz tavuk butunu da ekleyelim ve kıyılmış maydanoz serpiştirerek tavuklu sironumuzu servis edelim. Afiyet olsun.

Tas Kebabı (Orjinal Tarif) Tarifi

 

Tas Kebabı (Orjinal Tarif) Tarifi İçin Malzemeler

  • 400-500 gram kadar kuşbaşı et
  • 3 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 domates (Ben yarım bardak kadar konserve domates kullandım.)
  • 1 yemek kaşığı biber salçası (Domates salçası da olur)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1-2 bardak su

Kızartma İçin

  • Sıvı yağ

    Tas Kebabı (Orjinal Tarif) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle etlerimizi düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar su ekleyerek yaklaşık 20 dakika pişirelim (Etiniz çok yumuşaksa düdüklü kullanmadan direk tavada pişirerek yapabilirsiniz)
  • Diğer tarafta yemeklik doğranmış soğanları zeytinyağı ve tereyağı ekleyerek pembeleşene kadar kavuralım.
  • Üzerine domates, salça ve sarımsak ekleyelim (İsteğe bağlı sivri biberde koyabilirsiniz)
  • Güzelce kavrulduktan sonra baharatlarıda ekleyip içerisine pişen etleri ilave edelim.
  • Üzerine sıcak su koyarak 10 dakika kadar kısık ateşte pişirelim. Kıvamına bakarak su ilavesi yapabilirsiniz.
  • 3 adet patatesi küp küp doğrayarak sıvı yağda kızartalım.
  • En son yemeğimize kızarttığımız patatesleride ekleyip ocağın altını kapatalım ve hazır Afiyet olsun 🌼.

Ev Usulü Kuzu Tandır Tarifi

 

Ev Usulü Kuzu Tandır Tarifi İçin Malzemeler

  • Kuzu kol (benimki 2 kg)
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1,5 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1,5 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • Zeytinyağı

Servis için;

  • Domates, kuru soğan, maydanoz, yeşil biber, tırnak pide

    Ev Usulü Kuzu Tandır Tarifi Yapılışı

  • Karabiber, kırmızı biber ,kimyon, kekik, tuz ,sarımsak ve zeytinyağı bir kabın içerisinde karıştıralım.
  • Ete bıçakla çizikler atalım.
  • Hazırlamış olduğumuz zeytinyağlı karışımı etin her tarafına sürelim ve yağlı fırın kağıdıyla açık kalmayacak şekilde saralım en az 30-45 dakika bekletelim.
  • 220 derece fırında 1, 5-2 saat pişirelim.
  • Alta tırnak pide yanına domates soğan maydanoz ve biberle servis edelim.
  • Afiyet olsun.

Tavuk Quesadilla Tarifi

 

Tavuk Quesadilla Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet lavaş
  • 500 gram tavuk göğsü
  • 1 kuru soğan
  • 1 kapya biber
  • 2 yeşil biber
  • 4 yemek kaşığı acı sos (barbekü, hot chili ya da ketçap da olabilir)
  • Cheddar peyniri
  • Kaşar peyniri

    Tavuk Quesadilla Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğsü küçük doğranır. Suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tereyağı eklenir ve bu şekilde biraz kızartılır.
  • İnce doğranmış soğan ve biberler eklenir.
  • Biberler de hafif yumuşayınca ocak kapatılır ve acı sos eklenir güzelce karıştırılır tamamdır 👍.
  • Lavaşın bir yarısına cheddar dizilir, üzerine tavuklu harç, üzerine de kaşar rendesi eklenir ve “d” şeklinde kapatılır.
  • Hafif yağlanmış tavada arkalı önlü peynirler eriyene kadar kızartılır.
  • Peynir miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz 👍 afiyet olsun 🥳.

Ev Yapımı Efsane Kokoreç Tarifi

 

Malzemeler

  • Sandviç ekmeği
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 500g kemiksiz tavuk kalça
  • 2-3 adet çarliston biber
  • 2 adet domates
  • Tuz
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kekik

    Yapılışı

  • İlk olarak tavuğumuzu küçük küçük doğrayalım. Ardından tavamıza sıvı yağımızı alalım ve tavuklarımızı üzerine ekleyelim.
  • Tavuklarımızı karıştırarak suyunu salıp çekinceye kadar soteleme işlemine devam edelim.
  • Ardından küçük küçük doğradığımız biberlerimizi ekleyelim ve karıştıralım.
  • Biberler yumuşayıp tavukların rengi dönünde doğradığımız domates ve baharatları ekleyelim.
  • Tavuklarımızı güzelce karıştırdıktan sonra kavurmaya devam edelim.
  • Sandviç ekmeklerimizin iç kısmını tavadaki tavuğun üzerine bastırarak tavuğun sosu ile ıslanmasını sağlayalım.
  • Sonrasında ekmeklerimizin içerisini tavuk kokoreç ile dolduralım ve servis edelim. Afiyet olsun!

İster Mangalda İster Fırında Köy Kebabı Tarifi

 

Malzemeler

  • 350 gram kıyma
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet orta boy soğan
  • 4 adet sarımsak
  • 1 yemek kaşığı ketçap
  • 1 çay kaşığı kekik, kimyon, karabiber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı irmik
  • 1 su bardağı galeta unu

İçi için;

  • 2 adet köz patlican
  • Kaşar peynir
  • Maydanoz

    Yapılışı

  • Kıyma için biberleri küçük şekilde doğrayalım.
  • Soğanları rendeleyip suyunu sıkalım.
  • Sarımsakları da rendeleyin.
  • Ketçap, sıvı yağ, tuz, baharat, irmik ve galeta ununuda ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Patlıcanları közleyelim.
  • Kıyma harcımızı ikiye bölelim.
  • Pişirme kağıdı serelim ve üzerine bir tanesini koyalım ve elimizle hafif bastırarak açalım. Merdane de kullanabilirsiniz. Çok ince şekilde açmayın. Yırtılma veya kopma olmasın.
  • Közlediğimiz patlıcanları doğrayıp üzerine koyalım ve biraz tuz serpelim.
  • Rendelenmiş kaşar peyniri ve ince kıyılmış maydanozlarıda ilave edin.
  • Tekrar pişirme kağıdı üzerinde kalan kıymayı elimizle açalım ve dikkatlice üzerine yerleştirelim.
  • Mangal telimizin üzerine alalım bu kısmı yardım alarak da yapabilirsiniz.
  • İki tarafını da güzelce pişirelim.
  • Ben tek mangal telim boyunda hazırladım. Siz boyutunu daha küçük yaparak iki tane olarak da hazırlayabilirsiniz.
  • Kıyma harcını bekletmeden mangalda pişmeye bırakın. Durdukça sulanma yapmasın.
  • Fırında yapmak isteyenler için küçük boy borcam içine pişirme kağıdı yerleştirin.
  • İkiye böldüğümüz kıymamızın bir tanesini alıp tabanını elimizle hafif bastırarak yayalım.
  • Patlıcanlı kısmını anlattığım gibi üzerine yapalım ve tekrar pişirme kağıdı üzerinde diğer kıymamızı açıp dikkatli şekilde üzerini kapatalım.
  • Islattığımız pişirme kağıdını üzerine kapatarak 180 derecede 30 dakika pişirelim ve kağıdı üzerinden alıp 10 dakika daha üzeri kızarana kadar pişmeye bırakalım.
  • Servise hazır, afiyet olsun.