28 Nisan 2022 Perşembe

Sömelek Köfte Tarifi

 

Sömelek Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr kıyma
  • 1 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 su bardağı sıcak su (200 ml – bulguru ıslatmak için)
  • Yarım su bardağı irmik
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon

Haşlamak için;

  • Sıcak su
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

Üzeri için;

  • Çırpılmış yoğurt

    Sömelek Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kahramanmaraş usulü sömelek köfte tarifi için uygun bir kaba bulguru alalım, üzerine sıcak suyu ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar bekletelim.
  • Sürenin sonunda bulguru karıştırma kabına alalım. Üzerine kıyma, irmik, un, yumurta, salça, karabiber, kimyon ve tuzu alarak tüm malzemeyi güzelce yoğuralım.
  • Hazırladığımız harçtan parçalar kopararak avuç içerisinde yuvarlayalım, serçe parmağımızın boyutunda şekillendirelim. Bu aşamada yanınızda 1 kase su bulundurursanız ara ara elinizi ıslattığınızda çok daha kolay şekillendirirsiniz.
  • Köftelerimizi hazırladıktan sonra haşlamak için tencereye bol miktarda suyu alalım.
  • İçerisine limon tuzunu ekleyerek suyu kaynatalım.
  • Kaynayan suya köfteleri dikkatli bir şekilde bırakalım ve yaklaşık 6-7 dakika kadar haşlayalım.
  • Diğer taraftan tavaya tereyağını alarak eritelim.
  • Eriyen tereyağının üzerine domates salçasını ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Kuru nane ve tuzu da ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Ardından haşladığımız köftelerimizi bir süzgeç yardımıyla kaynayan suyun içerisinden alıp hazırladığımız sosa ilave edelim.
  • Köftelerin tamamını tavaya ilave ettikten sonra güzelce karıştıralım.
  • Sosunu iyice çeken sömelek köftelerimizi servis tabağına alalım, üzerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt gezdirerek servis edelim. Afiyet olsun!

Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağına yakın yeşil mercimek
  • 2 yemek kaşığı erişte
  • Su ( yeşil mercimekleri haşlamak için)
  • Yarım bulyon
  • Tuz

Terbiyesi için ;

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un

Üzeri için;

  • 1,5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Yoğurtlu Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mercimeğimizi haşlayalım. Uygun bir tencereye yeşil mercimeğimizi alalım ve 3,5 su bardağı kadar suda haşlayalım. (suyu göz kararı ayarlayabilirsiniz).
  • Ayrı bir kapta yoğurt ve unu çırpalım. Bu aşamada bir adet yumurta sarısı ekleyebilirsiniz,ben kullanmıyorum ).
  • Haşlanan mercimeğimizin suyunu dökmeden çorbamızdan mercimek ile birlikte yoğurt karışımımızın üzerine 3-4 kepçe ekleyelim ve terbiyemizi karıştırıp,mercimeğimizin üzerine yavaşca ekleyip,aynı zamanda karıştıralım.
  • Karıştırmayı kaynayana kadar bırakmayalım.
  • Kaynamaya başlayınca üzerine eriştemizi ekleyip,yarım bulyonuda ekleyip,karıştıralım.
  • Eriştelerde piştikten sonra ocağın altını kapatalım ve tuzu ekleyelim.
  • Üst sosu için sıvı yağda naneyi kızdırıp,üzerine ekleyelim ve karıştıralım. Çorbamız hazır afiyet olsun ! :).

Patatesli Milföy Mantı Tarifi

 

Patatesli Milföy Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 9 yaprak milföy
  • 4 adet patates
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için;

  • 1 su bardağı sarımsaklı yoğurt

Üzerinin sosu için;

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

    Patatesli Milföy Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup küp küp doğruyoruz uygun bir tencereye alıyoruz, ocakta yumuşayana kadar haşlayıp suyunu süzüyoruz.
  • Soğanı küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz zeytinyağı, salça ekleyip, ocakta kavuruyoruz. Daha sonra patatesleri tuz ve baharatları ekleyip, güzelce karıştırıyoruz.
  • Patates ezme aparatı ile güzelce ezip patatesleri püre haline getiriyoruz milföy hamurunun üzerine patates harcımızı sürüyoruz.
  • İlk önce uzunlamasına üç eşit parçaya kesiyoruz, daha sonra orta kısmından kesip bir hamurdan 6 parça elde ediyoruz. Rulo şeklinde katlayıp, tepsimize yerleştiriyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri pembeleşinceye kadar yaklaşık 45-50 dk pişiriyoruz.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt gezdiriyoruz zeytinyağ ve kırmızı toz biber ocakta kızdırıp mantımızın üzerine gezdirip servis yapıyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Tam Kıvamında Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi

 

Tam Kıvamında Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 çorba kaşığı pirinç
  • 1 çorba kaşığı bulgur
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 dış sarımsak
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • Çeyrek çay bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 9-10 su bardağı su (et suyu ya da tavuk suyu varsa 2-3 bardak normal su yerine ekleyebilirsiniz.)
  • 1 dolu tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Yarım limonun suyu

    Tam Kıvamında Lokanta Usulü Ezogelin Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle düdüklü tencereye tereyağ ve sıvı yağı alalım.
  • Yemeklik doğradığımız soğanları ve minik doğradığımız sarımsakları ekleyip, kavuralım.
  • Kavrulan soğanların içine salçamızı ekleyip, orta ateşte kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Salçamızın içine baharatları ekleyelim biraz kavuralım.
  • Yıkamış olduğumuz mercimek,pirinç ve bulguru da ilave edip 1 dakika kadar karıştırarak kavuralım.
  • Suyunu ve tuzunu ilave edip, 15 dakika pişirelim.
  • Pişen çorbamızı blender dan 4-5 saniye geçirelim. Çok geçirmeyin biraz taneli kalsın.
  • En son limon suyunu ekleyip 1-2 dakika daha kaynatıp, ocaktan indirelim.Afiyet olsun 

Enfes Ezogelin Pilavı Tarifi

 

Enfes Ezogelin Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (tepeli)
  • 1/2 (yarım) su bardağı arpa şehriye
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kapya biber (kırmızı biber)
  • 4 adet yeşil biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz (tuzu damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • 2,5 su bardağı tavuk suyu
  • 3 su bardağı sıcak su

    Enfes Ezogelin Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri yıkayıp, havucu soyup rendeliyoruz. Biberlerin çekirdeklerini çıkartıp, minik minik kesiyoruz.
  • Sıvı yağı pişireceğimiz tencereye alıp, arpa şehriyesini yağa dökerek ocağa alıyoruz.
  • Hafifçe pembeleşen (çok değil, sebzeler kavrulurken de pembeleşecek) şehriyelerin üzerine, sebzeleri dökerek kavurmaya devam ediyoruz.
  • Sebzeler birazcık ölünce (karıştırırken anlaşılır zaten, sebzelerin ilk diriliği gidiyor, tamamen de pişmemiş oluyor) tereyağını katıp, yağ eriyince de yıkadığımız pirinç ve bulguru sebzelerin üzerine dökerek, 1-2 dakika da bütün bu karışımı karıştırarak kavuruyoruz.
  • Tuzunu da ayarladıktan sonra, üzerine kaynar olan tavuk suyunu ve normal suyu da döküp, karıştırıyoruz.
  • Tencerenin kapağını kapatarak; pirinçler göz göz olana kadar yüksek ateşte, sonra orta ateşte pişmeye bırakalım.
  • Pilavımız tamamen suyunu çektikten sonra, ocağı kapatalım.
  • Üzerine kağıt havlu koyup, biraz da dinlenince servise hazır.
  • Deneyenlere, afiyet- i şifa olsun.

Karnıyarık Tarifi

 

Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet küçük boy patlıcan (büyük ise ikiye bölebilirsiniz)
  • 3 adet sivri biber

Kıymalı Harç İçin;

  • 2 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • 2 diş sarımsak
  • Sıvı yağ, tuz, karabiber, kırmızıbiber
  • 200 gr kıyma
  • 1 çay bardağı sıcak su

Sosu İçin;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 su bardağı sıcak su

    Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları çizgili soyup, yarım saat yağ çekmemesi için tuzlu suda bekletin.
  • İyice yıkadıktan sonra suyunu havlu ile çektirin ve az yağda kızartın. 3 adet biberi de yağda kızartın.
  • Daha sonra aynı tavada doğranmış soğanları kavurun, kıymayı ekleyerek bir müddet daha kavurun ve biberleri, sarımsağı ekleyerek 2 dakika daha kavurun.
  • Küp küp doğramış olduğunuz 2 adet domatesi, tuzu, baharatları ekleyerek karıştırın.
  • Üzerine bir çay bardağı su ekleyerek 5 dk kaynatın.
  • Tepsiye patlıcanların ortalarını keserek yerleştirin ve bu kesiklerden patlıcanın içine bastırarak iç malzemesine yer açın ve malzeme ile patlıcanları doldurun.
  • Doldurduğunuz patlıcanların üzerine ortadan ikiye kestiğiniz çeri domatesi ya da 1 adet domatesi eşit büyüklükte olacak şekilde paylaştırın ve kızarttığımız biberlerden birer tane koyun.
  • Ayrı bir yerde 1 kaşık salçayı, 1 su bardağı sıcak suda ezerek patlıcanların aralarına dökün. Kıymalar çıkmasın diye üzerine dökmeyin.
  • Daha sonra 170 derece de ısıttığınız fırına sürerek 20-25 dk pişirin. Dilerseniz bu işlemi pilav tenceresi gibi bir tencerede ocakta yapabilirsiniz. Aynı sürede tencerede de  pişecektir.
  • Afiyet olsun..

Yoğurt Yatağında Soğan Salatası Çok Kolay Tarifi

 

Yoğurt Yatağında Soğan Salatası Çok Kolay Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet büyük kuru soğan (ben kırmızı soğan kullandım)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1-2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Pul biber,tuz
  • 3 yemek kaşığı yoğurt koyu yeri
  • 1 tatlı kaşığı mayonez (isteğe bağlı)
  • 1-2 diş sarımsak ben taze sarımsak kullandım

    Yoğurt Yatağında Soğan Salatası Çok Kolay Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanları yarım ay şeklinde orta kalınlıkta doğrayalım.
  • Tavaya sıvı yağ ve soğanları koyalım,bir iki dakika orta ateşte soteleyelim.
  • Tuzunu ve şekerini atıp ,karamelize olana kadar pişirelim, ocağı kapatıp pul biber ve nar ekşisini de koyup karıştıralım, soğumaya bırakalım.
  • Bu arada sarımsağa çok az tuz atıp ezelim, yoğurt ve mayonezini ekleyelim.
  • Servis tabağına önce yoğurdunu, orta yerine de soğan sotemizi koyalım. Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin 

Mengen Çorbası Tarifi

 

Mengen Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı pilavlık bulgur
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı soğuk su
  • 4,5 su bardağı et suyu(yoksa bulyon da olur)
  • 1 tatlı kaşığı dolusu nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Tuz

    Mengen Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle bulgurumuzu küçük bir tencerede üzerini geçecek kadar suyla pişiriyoruz. Çorbayı yapacağımız tencereye tereyağını alıp eritiyoruz.
  • Üzerine ince doğradığımız soğanları alıp kavurmaya başlıyoruz. Ardından unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurma işlemine devam ediyoruz.
  • Unun kokusu çıkınca salçaları ekleyip, biraz daha kavurduktan sonra baharatlarını ekleyip, karıştırıyoruz. İki su bardağı kadar soğuk suyu döküp, diğer yandan tel çırpıcıyla pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • En son pişirdiğimiz bulgurları ekleyip üzerine et suyunu ilave ediyoruz. Bu şekilde de beş dakika kadar kaynatıp ocağın altını kapatıyoruz. Servis sırasında üzerine kuru nane dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Cevizli Şöbiyet Tarifi

 

Cevizli Şöbiyet Tarifi İçin Malzemeler

  • Baklavalık hazır yufka
  • 1 paket tereyağı veya margarin

İç kaymagı için:

  • 1 su bardağı süt
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için:

  • 2 su bardagı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 2 damla limon

    Cevizli Şöbiyet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlıyoruz normal herzaman yaptığımız şerbet gibi şu ve şeker tencereye alınıp kaynatılır kaynayınca 1 2 damla limon sıkılıp, altı kapatılıp, kenara alınır soğutulur.
  • Sonra kaymağı hazırlanır süt ve irmik küçük bir tencerede süt ve irmik kıvam alana kadar pişirilir ve vanilya eklenip altı kapatılır ve oda soğumaya bırakılır.
  • Baklavalık yufkaları her katını erittiğimiz tereyağından sürerek üst üste 15 kat koyuyoruz ama tereyağını her yerine gelecek şekilde sürmeniz gerekiyor.
  • bu şekilde 15 kat yapıp en son kata yağ sürmeyip uzun kenarı 5 kısa kenarı 4 parça olacak şekilde eşit kareler kesilir ve bu karelere 1 tatlı kaşığı kaymağından ve bir çay kaşığı ceviz koyup uçları birbirinin üzerine gelecek şekilde tepsiye diziyoruz. Uçları üst üste gelmeliki kabarıp, açılmasını önleyecek bu şekil.
  • Bu şekilde dizip 180 derece fırında 15 dakika pişiyor sonra ve sonra fırından tepsiyi alıp bunları uçları boşta kalacak şekilde birbirinden ayırıyoruzki uçlarıda kızarsın.
  • Sonra 15 dakika daha böyle kızartıp, fırından alıp, daha küçük bir tepsiye yakın bir şekilde diziyoruz ve şerbeti hepsinin üzerine gezdirerek dokuyoruz.
  • 10 dakika dinlenince şerbeti çekiyor ve soğuyunca servis edebilirsiniz istediğiniz şekilde süsleyerek afiyet olsun:). 

Milföyden Gül Böreği Tarifi

 

Milföyden Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket milföy hamuru

İç harcı için;

  • 1 kase beyaz peynir
  • 1 avuç rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 dal taze soğan

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta

    Milföyden Gül Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Gelin birlikte en pratiğinden milföyden gül böreği yapalım. Bunun için buzluk milföy kullanacaksanız yarım saat önceden çıkarın ki yumuşasın.
  • Milföyleriniz kare yada dikdörtgense (Buzlukta olanlar gibi) biraz merdaneyle uzunlamasına açın hamuru.
  • Benim ki hazır açılmıştı ben sadece gül böreğime göre kestim hamuru. 3 parmak kalınlığı gibi olsa yeterli olur uzunluğu farketmez.
  • Açtığımız milföy hamurunun ortasına üstden alta doğru iç harcımızdan koyuyoruz.
  • Milföy hamurunun iki tarafını içe doğru kapatıyoruz, güzelce hamuru birbirine yapıştırarak peynirin çıkmamasını sağlayalım. Rulo haline getirelim hamurun uçlarınıda kapatalım. Daha sonra bir ucundan başlayarak gül böreği şeklinde içe doğru saralım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye gül böreklerini ters çevirip koyalım. Yani üstü alta gelecek şekilde. 1 yumurtayı çırpalım (Ben sarısınıda ekledim, isterseniz 1-2 yemek kaşığı süt de ekleyebilirsiniz)
  • Çırptığımız yumurtayı fırça yardımıyla böreklere sürelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim. Milföyden olan herşey gibi aynı gün tüketmenizi hatta sıcak ılıkken tüketmenizi tavsiye ederim.

Ispanaklı Dilim Börek Tarifi

 

Ispanaklı Dilim Börek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için ;

  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 500 gram+ 1 su bardağı un (Kontrollü olarak koyun her un farklı olabilir)
  • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı

İç harcı için;

  • 500 gram ıspanak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet havuç (Rendelenmiş )
  • Tuz
  • KarabiberPul biberÜzeri için;
    • Yumurta sarısı

      Ispanaklı Dilim Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Hamuru için malzemeleri karıştırma kabına alıp, yoğuruyoruz, mayalanmaya bırakıyoruz, iç harcı için;.
    • Ispanakları ince bir şekilde doğrayıp güzelce yıkıyoruz, bir kabın içine alıyoruz, içine rendelenmiş havuç, zeytinyağ ve baharatlarını ekleyip, karıştırıyoruz (İsteğe göre ocakta kavurabilirsiniz)
    • Mayalanan hamuru iki parçaya ayırıyoruz, merdane yardımıyla açıyoruz, içine harcımızın yarısını koyup rulo şeklinde sarıyoruz, iki parmak kalınlığında bıçak yardımıyla kesip tepsiye yerleştiriyoruz, üzerine elimizle hafifçe bastırıyoruz, 15 dk kadar üzerini kapatıp dinlendiriyoruz,yumurta sarısı sürün.
    • 190 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz ,sıcak servis edip afiyetle yiyebilirsiniz 

Meyveli Dondurma Tarifi

 

Meyveli Dondurma Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram süzme yoğurt
  • 200 gram labne peynir
  • 200 gram süt kaymağı
  • 1 çay bardağı süt
  • Büyük 1 kase karadut
  • Büyük 1 kase çilek
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Vişne veya çikolata sosu
  • Arzu ederseniz kırılmış fındık fıstık vs 

    Meyveli Dondurma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Derin bir kabın içine yoğurt, labne peyniri, süt kaymağı, süt ve vanilyalı koyup on dakika kadar çırpalım. Doğradığımız meyveleri ekleyelim ve on dakika daha çırpalım.
  • Buzluğa koyalım, saat başı üç kez çıkarıp çırpmaya devam edelim.
  • Eğer meyvelerin şekeri yetersiz geliyorsa 2-3 kaşık çilek reçeli veya şeker koyabilirsiniz. Son çıkardığımızda çırptıktan sonra doğranmış meyvelerden ayırdığımız bir kısmını içine koyalım, karıştıralım.
  • Tekrar buzluğa kaldıralım. Birkaç saat sonra dondurmamız hazır.
  • Yerken ağzınıza gelen meyve parçacıklarını çok seveceksiniz. 😋😋😋
  • Üzerine isterseniz dövülmüş fındık fıstık veya sos dökebilirsiniz.
  • Ben yoğun bir vişne sosu kullandım (Çikolata sosu da olabilir)
  • Lütfen deneyin ve fotoğraflarını gönderin bana. Afiyet olsun