26 Nisan 2022 Salı

Kapya Biberli Meze Tarifi

 

Kapya Biberli Meze Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 kapya biber (közlenmiş)
  • 150g labne
  • 200gr ekşi krema
  • Dereotu
  • Tuz
  • Sarımsak
  • Dilerseniz çörek otu ben kullanmadım

    Kapya Biberli Meze Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kapya biber dışında tüm malzemeleri karıştırın (Dere otu, sarımsak, ince kıyılmış olacak)
  • Közlenmiş biberleri yarıladıktan sonra hazırladığınız karışımı içine sarın.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirip, servis edebilirsiniz.

Kapya Biber Mezesi (10 Dakikada Hazır) Tarifi

 

Kapya Biber Mezesi (10 Dakikada Hazır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane kapya biber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı süzme peynir
  • Küçük demet maydanoz
  • Tuz

    Kapya Biber Mezesi (10 Dakikada Hazır) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kapya biberleri çok ince olmayacak şekilde doğrayalım.
  • Tavaya 2 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edip ,kızdıralım ve altını kısalım.
  • Biberleri ilave edip tuzunu ekleyip kapağını kapatalım. Arada karıştırarak kızartalım.
  • Alt tabanı için süzme peynir tuz ve yoğurdu karıştıralım.
  • Tabağa yoğurtlu karışımı üzerine biberleri yayalım.
  • Maydanoz doğrayalım ve üzerine serpelim. Afiyet olsun 🌼🤗
  • Dipnot: Dilerseniz yoğurt sosuna pulbiber, nane seviyorsanız sarımsak ilave edebilirsiniz.

Metez (Çerkez Mantısı)(Hingel) Tarifi

 

Metez (Çerkez Mantısı)(Hingel) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 2 adet yumurta
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı su
  • 6-6.5 su bardağı un

Patatesli iç harcı için;

  • 5 adet patates
  • 1 adet soğan
  • 1,5 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Pul biber
  • Nane
  • Kimyon
  • Maydanoz

Çerkez peynirli iç harcı için;

  • 1 adet küçük çerkez peyniri
  • 2 adet soğan
  • 3 adet yumurta
  • Maydanoz
  • Pulbiber

Kıymalı iç harcı için;

  • 500gr az yağlı kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Maydanoz

Üzeri için;

  • Pul biber
  • Sıvı yağ

    Metez (Çerkez Mantısı)(Hingel) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesli harcın hazırlanışı için; patatesleri haşlayalım, sonra rendeleyelim yada patates ezici ile ezelim. Tavada soğanı zeytinyağı ile kavuralım sonrasında, salçalarını, baharatlarını ve maydanozunuda ekledikten sonra ezdiğimiz patatesin içine karıştıralım.
  • Çerkez peynirli harcın hazırlanışı için; soğanı zeytinyağında kavuralım, sonrasında yumurtaları ve pul biberi ekleyerek pişirmeye devam edelim yumurta piştikten sonra doğranmış peynir ve maydanozu ekleyelim (Çerkez peyniri yoksa pişince hemen erimeyen başka peynirde kullanılabilir)
  • Kıymalı harcın hazırlanışı için; isterseniz kıyma, soğan, baharatları ve maydanozu çiğ olarak karıştırıp kullanabilirsiniz.
  • Pişmiş olarak kullanmak isterseniz önce soğanı zeytinyağı ile kavuralım sonrasında kıymayı ekleyelim kıyma da kavrulduktan sonra baharatlarını ve maydanozu ekleyelim.
  • Not: Bu hamur ölçülerine göre harçlardan sadece istediğiniz ikisini yapınız!!!.
  • Hamurumuz için; yoğurma kabına yumurtaları kıralım, suyunu ve tuzunu da ekledikten sonra karıştıralım ve unumuzu ekleyerek yoğuralım. Güzelce yoğurduğumuz hamuru yumaklar yapalım ve dinlendirelim (Dinlenen hamur daha rahat açılır)
  • Merdane ya da oklava yardımıyla hamuru açalım ve sonra su bardağı yardımıyla yuvarlaklar keselim hazırladığımız harçtan bırakarak istediğimiz şekilde kapatalım (Üç şekilde fotoğraflarda var)
  • Pişirmek için tencerede su kaynatalım ve tuz ekleyelim sonrasında metezlerimizi pişmeye bırakalım ara ara karıştıralım ki birbirlerine yapışmasınlar metezler suyun üzerine çıktıktan sonra 5 dakika daha kaynatalım ve sonra süzerek çıkaralım.
  • Servis tabaklarımıza bıraktığımız metezlerin üzerine biberli yağ dökebiliriz. Afiyet olsun.

Kiremitte Porsiyonluk Patlıcan Kapama Tarifi

 

Kiremitte Porsiyonluk Patlıcan Kapama Tarifi İçin Malzemeler

  • 750 gram kg kuşbaşı et
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 4 adet büyük patlıcan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz
  • Sıvı yağ
  • 2 adet büyük patates
  • 2 adet domates
  • 1 bardak sıcak su

    Kiremitte Porsiyonluk Patlıcan Kapama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanları yıkayıp, alacalı soyalım ince uzun bir şekilde keselim ve kızgın sıvı yağda kızartalım.
  • Peçete üzerine alalım yağını çeksin tavaya kuş başı etleri ekleyip, üzerine bir su bardağı suyu ekleyip, suyunu salıp, çekene kadar kısık ateşte ağır ağır pişirelim suyunu çeken etlerin üzerine küp küp doğranmış kuru soğanı sarımsağını sıvı yağını ilave edip, tekrar kavuralım biberleride ince ince doğrayıp, ilave edelim.
  • Ardından domatesleri ve salçayı baharatlarını ekleyip bir iki dakika daha kavuralım üzerine bir su bardağı suyu ekleyip, kaynatalım ve ocaktan alalım.
  • Patlıcanlarımızı kalıptan sarkacak şekilde kiremit kalıba dizelim, üzerine dilimlenmiş halka patatesleri de kalıbın tabanına dizelim.
  • Üzerine kavurduğumuz harcı dökelim onun üzerine tekrar halka patates dilimleri dizelim sarkıttığımız patlıcanları bir sıradan başlayarak kapatalım.
  • 200 dereceli fırında 15-20 dk pişirip alalım ılıyınca servis tabağına ters çevirip üzerine domates ve ince kıyılmış maydanoz ekleyebilirsiniz afiyet olsun. Bu malzemelerden 4 kişilik çıktı siz malzemeleri azaltıp çoğaltabilirsiniz.
  • Not: Kıyma ilede bu tarifi yapabilirsiniz.

Gıda Boyasız Ayva Tatlısı Tarifi

 

Gıda Boyasız Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet ayva
  • 5 küçük kahve fincanı şeker
  • 2 adet çubuk tarçın
  • Küçük kase vişne veya vişne suyu
  • Yaklaşık 2 su bardağı su

Üzeri için;

  • Kaymak

    Gıda Boyasız Ayva Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremizin altına ayva kabuklarını dizelim onun üzerine soyulup temizlenmiş ayvayı ikiye bölüp dizelim.
  • Şekeri, tarçını, vişneyi ve üzerini aşmayacak şekilde suyu ve varsa karanfil de atarak kapağını kapatalım.
  • Arada kontrol ederek kısık ateşte pişmeye bırakalım ayvalar yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişmeden suyunu çekerse suyu ilave edelim.
  • Pişen tatlımızı soğuduktan sonra kaymak ile servis edebilirsiniz afiyet olsun

Pratik Beyti Kebabı Tarifi

 

Pratik Beyti Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

4 kişilik için;

  • 3 taze yufka
  • 450-500 gram dana kıyma
  • 1 soğan
  • 1 çay bardağından biraz eksik galeta unu
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • Biraz kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber

Arasına sürmek için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 2/3 yemek kaşığı sıvı yağ

Üzerine sürmek için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 2 rendelenmiş domates
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber

Arzuya göre biber ve domates süslemek için 

Pratik Beyti Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk önce köftelik tüm malzemeleri iyice yoğurun ve üç parçaya bölün. Yufkanın arasına sürmek için sosu hazırlayın ve her yufka ya yetecek şekilde dağıtın ve fırça yardımı ile sürün.
  2. Yufkanın dört tarafından içeriye doğru kıvırın ve köfte harcını elinizle uzatarak yufkanın başına koyun ve yufka ile yuvarlayın. Hafif şekil vererek kesin ve tepsiye dizin. Bu arada tepsiye yağlı kağıt koyun yoksa yufkalar yapışıyorlar.
  3. İki yemek kaşığı tereyağını eritsin ve yufkaların üzerine sürün. Süslemek için domates ve biber kullanmak istiyorsanız ilk önce onları fırına sürüp, grill ayarında közleyin.
  4. Ardından köfteli yufkaları fırına sürün 200 derecede alt üst ayarda üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  5. Bu arada sosu için tereyağını eritin, domates salçasını iyice kavurun ve rendelenmiş domatesleri ilave edip, beraber iyice kavurun.
  6. Üzerine suyunu ve baharatına ekleyip, orta kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
  7. Servis tabağına döşeyip, arzu ederseniz bulgur pilavı ile ve közlenmiş sebzeler ile düzenleyip, üzerine salçalı sostan dökün.
  8. En son üzerine tereyağına eritip, üzerine dökün ve servis yapın. Afiyet olsun

Körili Nohutlu Pilav Tarifi

 

Körili Nohutlu Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı tavuk suyu (200 ml)
  • 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 tatlı kaşığı köri
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Körili Nohutlu Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Körili nohutlu pilav için öncelikle pirinçlerimizi tuzlu ılık suda 15-20 dakika kadar bekletelim.
  • Ardından tencereye sıvı yağ ve tereyağını alarak tereyağını eritelim.
  • Bir kaç kez sudan geçirdiğimiz pirinci de ekleyerek kavuralım.
  • Pirinçleri kavurduktan sonra haşlanmış nohutu ilave edelim ve karıştıralım.
  • Köri ve tuzu da ekleyerek tekrar karıştıralım.
  • Son olarak sıcak su ve tavuk suyunu ekleyelim, tencerenin kapağını kapatalım.
  • Pilavımızı kaynayana kadar yüksek kaynadıktan sonra kısık ateşte pilavımızı pişmeye bırakalım.
  • Pilavımızın üzeri göz göz olup suyunu çektikten sonra altını kapatalım.
  • Kapağın altına kağıt havlu yerleştirerek 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakalım.
  • Demlenen pilavımız servise hazır. Afiyet olsun!

Kolay Laz Böreği Tarifi

 

Kolay Laz Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik sıvı yağı
  • 1 çay bardağından 1 parmak eksik eritilmiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4,5-5 su bardağı un

Muhallebisi için;

  • 4,5 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 2,5 yemek kaşığı kadar un
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • Kaynadıktan sonra bir kaç damla limon suyu

Üzeri için;

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Kolay Laz Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurumuzun tüm malzemelerini bir kaba koyalım.  Üzerine un ekleyelim, yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim 30 bezeye bölüp üzerini poşetle örtelim hamurumuzu 1 saat kadar dinlendirelim.
  • O sırada muhallebimizi hazırlayalım süt, şeker, un, nişasta ve yumurtayı tencereye alıp, göz göz olacak şekilde pişirelim pişen muhallebiye 50 gram margarin ekleyelim.
  • Çırpıp soğumaya bırakalım.
  • Şerbeti yapalım. Tencereye şekeri ve suyu ekleyip, ocağa bırakalım kaynamaya başlayınca üzerine bir kaç damla limon suyu sıkalım orta ateşte 10 dakika daha kaynatalım ve şerbeti soğumaya bırakalım.
  • Dinlenen hamurumuzu açmaya başlayalım ilk 15 bezeyi tek tek açıp, aralarına bol nişasta sürelim üst üste bırakalım hepsini birlikte tepsi boyunda açalım açtığımız yufkayı tepsimize serelim.
  • Üzerine de soğuyan muhallebimizi dökelim ve son olarak kalan diğer 15 bezeyide aynı şekilde açıp tepsi boyutunda keselim ve tepsimize serelim.
  • Tatlımızı eşit şekilde keselim üzerine tereyağı sıvı yağı karışımını döküp, fırına atalım 165 derecede üzeri iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Beş dakika dinlenince soğuk şerbeti dökelim 1 gece dolapta dinlense çok daha güzel olacaktır. Dinlenen tatlının üzerine pudra şekeri serpelim ve servise hazır deneyeceklere şimdiden afiyet şifa olsun

Sıvı Yağlı Şekerpare Tarifi

 

Sıvı Yağlı Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı Ayçiçek Yağı (200 ml)
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılıyor)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • Birkaç damla limon suyu

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı

    Sıvı Yağlı Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye su ve  toz şekeri alarak kaynamaya bırakalım.
  • Yaklaşık 10 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyelim ve 5 dakika daha kaynatarak şerbeti soğumaya bırakalım.
  • Hamuru için yoğurma kabına ayçiçek yağı, vanilya ve yumurtayı alarak çırpalım.
  • Ardından üzene  pudra şekerini ilave ederek karıştırmaya devam edelim.
  • İrmik ve kabartma tozunu ekleyelim. Unu da kontrollü bir şekilde ekleyerek karıştıralım.
  • Hamur kıvam almaya başlayınca elimizle yoğurmaya devam edelim
  • Toparlanan hamurdan bir parça koparıp elimizde yuvarladıktan sonra üzerine bastırarak şekerpare şeklini verelim.
  • Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine alalım. Bütün hamuru şekillendirip fırın tepsisine aldıktan sonra üzerine yumurta sarısını sürelim.
  • Son olarak bir çatal yardımı ile tatlıların üzerlerini çizerek son şeklini verelim.
  • Tatlılarımızı önceden 190°C ısıtılmış fırında, alt üst fansız ayarda yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız tatlıları şerbetini daha iyi çekebilmeleri için daha küçük ve dar bir tepsiye aktaralım.
  • Daha sonra sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti gezdirelim.
  • Birkaç saat dinlendirdikten sonra şerbetini güzelce çeken şekerparelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Islak Kek Tarifi

 

Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker (Tepeleme)
  • 1 su bardağı + 1/4 (çeyrek) su bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kakao (Tepeleme)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un
  • Sosu için;

    • 3 su bardağı süt
    • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
    • 2 yemek kaşığı kakao
    • 1 çay bardağı toz şeker
    • 100 gram bitter çikolata

      Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

    • Yumurtayı mikserle çırpmaya başlayalım. Şekeri ilave edip rengi açılana kadar çırpmaya devam edelim.
    • Sütü ve sıvı yağı koyup karışana kadar çırpalım.
    • Unun üzerine kabartma tozu, vanilya, ve kakaoyu koyalım. Eleyerek sıvı karışıma ilave edelim. Mikserle karışana kadar biraz çırpalım.
    • Tabanına yağlı kağıt koyduğumuz tepsiye dökelim. Bir iki sefer tezgaha vuralım.
    • 160 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kontrollü pişirelim.
    • Sos için; küçük bir tencereye süt, şeker, sıvı yağ ve kakaoyu koyup çırpma teli ile karıştıralım.
    • Ocağa koyalım, şeker eriyene kadar ısıtalım, sonra ocaktan alalım.
    • Ilınınca kekin üzerine yarıdan fazlasını dökelim.
    • Kalanına çikolatayı koyup, eriyene kadar karıştıralım. Üzerine dökelim, sosunu çekince üzerine yeşil fıstıkla servis edelim. Afiyet olsun,