3 Mayıs 2022 Salı

Süper Pratik Hemde Leziz Tepsi Poğaçası Tarifi

 

Süper Pratik Hemde Leziz Tepsi Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 1 yemek kaşık kuru maya
  • 1.5 su bardak ılık süt
  • 2 adet yumurta akı (Sarılar üzeri için ayrılacak)
  • Yarım bardak sıvı yağ
  • Yarım kaşık tuz
  • 2 yemek kaşık şeker

Tepsiyi yağlamak için

  • Margarin

Üzeri için tercihe göre

  • Çörek otu
  • Ayırdığımız 2 yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşık sıvı yağ

İç harcı için;

  •  3 adet haşlanmış patates
  • 1 avuç maydanoz
  • 1-2 dal küçük doğranmış yeşil soğan
  • 1 kase kadar da kaşar peyniri rendesi

    Süper Pratik Hemde Leziz Tepsi Poğaçası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurumuzu malzemeleri sıra ile katarak yoğurmaya başlayalım.
  • Yoğurduğumuz hamuru 1 saat mayalandıralım. Biz istediğimiz iç harcı hazırlayalım.
  • Tepsimizi yağlayalım.
  • Hamurumuzu eşit parçaya bölelim.
  • Önce ilk katı olacak bezeyi tepsiye yayalım.
  • Sonra iç harcı koyup daha sonra da ikinci katı tezgahta açalım ve harcın üzerini kapatalım.
  • Daha sonra yumurta sarışını 2 kaşık sıvı yağ ile karıştırıp poğaçamıza sürüp dilimleyelim.
  • Dilerseniz çörek otu ile susam da serpebilirsiniz.
  • Önceden ısınmış 170 derecelik fırında altı üstü kızarana kadar pişiriyoruz. Yapacaklara şimdiden afiyet olsun.

Rulo Baklava Tarifi

 

Rulo Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 28 adet baklavalık yufka
  • Çekilmiş ceviz
  • 200 gram tereyağ
  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı şeker
  • 4 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Rulo Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlayalım şeker ve su kaynadıktan sonra limonunu ekleyip 15 dakika kaynatıp, ocaktan alıp, soğumaya bırakalım.
  • Tereyağını eritip köpüklerini temizleyelim. İçerisine sıvı yağ ekleyip karıştıralım. İki adet yufkayı serip her tarafına yağ sürelim.
  • Ceviz serpip, şiş yada ince oklava ile saralım. Tepsiye yerleştirelim yufkalar bitene kadar aynı işlemi yapalım. Kalan yağı üzerine sürüp, 170 dereceli fırında pişirelim.
  • Fırından çıkınca sıcak tatlının üzerine soğuk şerbeti dökelim. Balkon yada cam önünde biraz bekletelim nemlenmesin.
  • Üzerini kesinlikle kapatmayalım. 4-5 saat dinlendirelim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun.

Yer Fıstıklı Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Yer Fıstıklı Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 1 su bardağı tuzsuz yer fıstığı(iri parçalı dövülmüş)
  • 1 çay bardağı esmer şeker
  • 1 çorba kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 1 pk vanilya
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 çay silme karbonat
  • 1,5-2 su bardağı un

    Yer Fıstıklı Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şeker,yumurta,vanilya,nişasta,kabartma tozlarını ekleyip yoğuruyoruz.
  • Sonra fıstık,damla çikolata ve kuru üzüm ve unulu malzemeleri bir araya getirip karıştırıyoruz.
  • Ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlıyoruz.
  • Yağlı kağıda aralıklı diziyoruz.
  • Buzdolabında yarım saat dinlenmeye alıyoruz.
  • Sonra 175 c de 15-20 dakika pişiriyoruz.
  • Kurabiyeler 5-6 dakika sonra çıkarıp bardağın altı ile bastıralım ve kızarıncaya kadar pişirmeye devam edelim.

2 Mayıs 2022 Pazartesi

Cevizli Rulo Sarma Tarifi

 

Cevizli Rulo Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı ya da margarin
  • 2,5 yemek kaşığı irmik
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Aldığı kadar un(yaklaşık 2,5 su bardağı)
  • Bir kase ince çekilmiş ceviz

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • İnce bir dilim limon

    Cevizli Rulo Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için un hariç verilen malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan yumuşak kıvamda bir hamur elde ediyoruz.
  • Hamuru iki yağlı kağıt arasına alıp dikdörtgen olacak şekilde açıyoruz.
  • Kenarlarını kesip düzelterek tam dikdörtgen sekline getiriyoruz.
  • İnce çekilmiş cevizi hamurun her yerine serpip elimizle hafifçe bastırıyoruz.
  • Hamuru önce uzunlamasına ortadan daha sonra enlemesine ortadan kesiyoruz.
  • Her kareyi ince şeritler şeklinde tekrar kesiyoruz.
  • Kestiğimiz her şeridi rulo şeklinde sarıp fırın tepsisine diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Fırından çıkan tatlıların ilk sıcağı çıkınca soğuyan şerbeti üzerlerine gezdiriyoruz.
  • Tatlı şerbetini çekince servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Su Böreği (Hazır Su Böreği Yufkasından) Tarifi

 

Su Böreği (Hazır Su Böreği Yufkasından) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket su böreği yufkası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 300 gram kaşar peyniri ya da beyaz peynir

Haşlama yapmak için;

  • 4 litre sıcak su
  • 1 çorba kaşığı tuz

Şoklama yapmak için;

  • 2 litre soğuk su

    Su Böreği (Hazır Su Böreği Yufkasından) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yayvan bir tencereye sıcak suyu ve tuzu koyup kaynatalım.
  • Bir kaba 2 litre soğuk su koyalım ve ocağın yanına alalım.
  • Kaşar peynirini rendeleyim.
  • Tepsimizi yağlayalım.
  • En alt kata haşlanmamış yufkamızı serelim.
  • Yufkaları ayıralım ve ikiye bölelim.
  • Yufkaları 1 dakika kadar sıcak suda haşlayalım.
  • Haşlanan yufkayı soğuk suya alalım. Süzgeçte süzdürelim.
  • Haşlanan yufkayı tepsiye alalım.
  • Her kat yufka arasına yağ karışımı sürelim.
  • Yufkanın yarısına geldiğimizde bir kat daha haşlamadan yufka serelim.
  • Ortasına peynirimizi koyalım.
  • Kalan yufkaların tamamını haşlayalım.
  • Aralarını yağlayarak tamamlayalım.
  • En üst kata sadece yağ karışımı sürelim.
  • Fırını 200 derecede ısıtalım.
  • Altı ve üstü kızarana kadar pişirelim 🥰.
  • Dipnot: şoklama yaptığımız su soğuk olmalı. Su ısındığında mutlaka değiştirmelisiniz.

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 3 adet orta boy patates
  • 2 adet kırmızı soğan
  • 1 tutam dereotu
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı normal yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 kase mısır
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu
  • Tuz

Yoğurtlu Semizotu Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Semiz otunun yapraklarını ayıklayıp yıkıyoruz .
  2. Soğanları piyazlık doğrayıp şeker ve az zeytinyağ ile soteliyoruz ara ara 1 yemek kaşığı su ilave ediyoruz.
  3. Karamelize soğan yapıyoruz .
  4. Patatesleri küp doğrayıp haşlıyoruz.
  5. Derin karıştırma kasesine patates ,soğan, doğradığımız dereotu, semizotu hepsini karıştırıyoruz .
  6. Kasede yoğurt ,mayonez ,mısır, sarımsak tozu ,tuz hepsini karıştırıp semizotunun üstüne döküyoruz karıştırıyoruz ,servis tabağına alıyoruz.
  7. Üzerine cevizi zeytinyağ ile kavurup en son kırmızı toz biberi ilave edip salatanın üstüne döküyoruz.Afiyetle tüketiyoruz.

Enfes Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası (Havuç İle) Tarifi

 

Enfes Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası (Havuç İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk butu
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 5-6 su bardağı tavuk suyu
  • 1,5 su bardağı soğuk su
  • Tuz
  • Kara biber
  • Maydanoz

    Enfes Tel Şehriyeli Tavuk Çorbası (Havuç İle) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tavuk butunu 1 tatlı kaşığı tuz ile haşlayalım.
  • Haşlanan tavukları soğuması için bir tabağa alıp küçük küçük didelim.
  • Tavuk suyunu bir süzgeçten geçirip kenara alalım.
  • Daha sonra uygun bir tencereye sıvı yağı alalım, ardından tereyağını da ekleyerek yağımızı eritelim.
  • Yağımız eridikten sonra önce rendelediğimiz havuçları, sonra küp küp doğradığımız soğanı, ardından rendelediğimiz sarımsağı tencereye alalım, 2-3er dakika kadar kavuralım.
  • Unu da ilave edip 1-2 dakika daha kavurduktan sonra ilk olarak soğuk su ile bağlayalım sonra tavuk suyunu tencereye ilave edelim ve kaynayana kadar pişirelim.
  • Kaynayan çorbamıza tel şehriyeyi, haşladığımız tavuk etlerini, tuzu ve karabiberi ekleyip karıştırarak şehriyeler pişene kadar çorbamızı pişirelim.
  • Son olarak ince ince kıydığımız maydanozu ve limon suyunu da ekleyerek ocaktan alalım. Sıcak sıcak çorbamızı servis edelim.
  • Not: Ben 1 yemek kaşığı limonda ilave ediyorum içerisine ayrı bir lezzet katıyor 

Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi

 

Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 -11 adet irice boy büyük kuru soğan
  • 1 büyükçe su bardağı pirinç (350 ml)
  • 200 gram dana kıyma
  • 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
  • 1 iri diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet orta boy minicik kıyılmış kuru soğan
  • 2 -3 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 doluca tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 dolu tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı yeni bahar
  • Yarım çay bardağından birazcık fazla zeytinyağ

Üzeri için;

  • 50 gram tereyağ

Sosu için;

  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 450 ml kaynar su
  • 1 yemek kaşığı gerçek nar ekşisi
  • 1 çay kaşığı sumak
  • Yarım tatlı kaşığından az fazla tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Saray Mutfağından Mükemmel Lezzet Soğan Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Büyük bir süzgeç içerisinde, pirinci sıcak su ile iyice yıkayıp süzülmeye bırakalım.
  • Karıştırma kabı içerisine, kıyma, pirinç, minicik kıyılmış soğan, kıyılmış maydanoz, salçalar, tüm baharatlar ve orijinal nar ekşisini katıp güzelce yoğuralım.
  • Daha sonra; iri boy büyük soğanlarımızın iki baş kısımlarını düzce keserek çıkaralım ve kabuklarını soyalım.
  • Tüm soğanları bıçakla, orta kısma gelmeyecek şekilde kesik atalım.
  • Bolca kaynar su eklediğimiz geniş tencere içine soğanları atalım kapak örtüp 10-15 dk arası, soğanlar yumuşayıp katları ayrılana dek dikkat ederek haşlayalım.
  • Daha sonra soğanları bir tabağa süzerek çıkartalım.
  • Tek tek kırmadan katlarını ayırıp, yüzeydeki soğan zarlarını çekip çıkaralım.
  • İç harcımızdan doluca birer tatlı kaşığı soğan ucuna koyup, sıkıca bol bırakmadan kendi etrafında dolayarak elimizde saralım.
  • Tenceremiz yada tavamız tabanına, kalın ve büyük olanları dizmeyle başlayalım.
  • İki kat sıra ile üst üste, aralarda boşluk bırakmadan sıkıca tüm dolmaları tenceremize dizelim.
  • Daha sonra sosu için; salça ve kaynar suyu karıştıralım, nar ekşisini ve tüm malzemeyi ekleyip karıştıralım ve dolmaların üzerine gezdirerek dökelim (tabandaki ilk kat soğanların üzerleri sosla örtülmüş olmalı).
  • Daha sonra üzerlerine tereyağını parçalara kesip üzerlerine dağıtalım.
  • Bir adet geniş porselen tabağı dolma üzerine kapayıp tencere kapağınıda üzerine örtelim.
  • Yemek kaynamaya başlayınca ocağın altını kısık ateşten az yükseğe getirip (ayar 4 de pişirdim ben) 55 dk hiç ellemeden pişirelim.
  • Süre sonunda tabağı içinden çıkartalım ve dolmaları kontrol edelim. Lokum gibi pişen dolmamızı ocaktan indirelim. Kapağını geri örtüp 1 saat kendi halinde kenarda dinlenmeye bırakalım.
  • Ardına servise hazırdır. Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirebilirsiniz. Deneyecek olanlara afiyet bal şeker şifa olsun sevgiler.

3 Malzemeli Fit Gofret Tarifi

 

3 Malzemeli Fit Gofret Tarifi İçin Malzemeler

4 adet 4 katlı gofret için;

  • 16 adet wasa bisküvi
  • Fıstık ezmesi (katlarına sürmek için)
  • 80 gramlık bitter çikolata

    3 Malzemeli Fit Gofret Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Wasaların arasına fıstık ezmesi sürüp, 4 kata tamamlayalım.
  • Bıçakla ortadan 2 ye bölelim.
  • Gofretleri benmari erittiğimiz çikolataya batıralım, çikolata donunca yenmeye hazır. Afiyet olsun. 

Çoban Köfte (Fırında) Tarifi

 

Çoban Köfte (Fırında) Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 1 kg kıyma
  • 6 avuç ekmek içi yahut galeta unu
  • 3 baş kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım bap maydanoz (Ben koymadım)
  • Üzerine hafif zeytinyağı

İç malzeme için;

  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet orta boy kabak
  • 3 adet orta boy patates
  • 6 adet orta boy domates
  • 5-6 adet yeşil biber (Çarliston da olur)
  • 2 orta boy kapya biber
  • 1 baş orta boy kuru soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 3 çay kaşığı karabiber
  • 3 çay kaşığı pul biber
  • 3 çay kaşığı nane
  • 3 çay kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 10 yemek kaşığı sıvı yağ

    Çoban Köfte (Fırında) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köfteyi yapıyoruz. Kıyma ve tüm malzemeleri güzelce yoğurup, küçük toplar halinde yuvarlıyoruz.
  • Sıvı yağ, salça ve baharatları derin büyük bir kasede veya ne varsa içerisinde salça açılana kadar çırparak karıştırıyoruz.
  • İçerisine sarımsakları ekleyip karıştırıyoruz.
  • Diğer sebzeleri küçük küpler halinde kesip karıştırma kabına alıyoruz.
  • Tüm malzemeleri ekledikten sonra güzelce salçayı yiyene kadar karıştırıyoruz.
  • Köfteleri hafif yağda mühürlenene kadar pişiriyoruz fazla değil ama mühürlensin kafi.
  • Köfteleri de sebzeli karışıma katıp karıştırıyoruz.
  • Bir tepsiye malzemeleri alıp, üzerini ıslatılmış yağlı kağıt ile kapatıp, 180 derece ısıtılmış fırında üstü kapalı 45-50 dk, sonra kağıdı alıp 10-15 dk daha pişirip, servis ediyoruz. Afiyet şeker olsun, allah nice hayırlı ramazanlar nasip etsin