Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka (44) adet oluyor içinde
- 30 adet ceviz
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı dolusu tereyağ(katı halde)
Şerbeti için;
- 4 su bardağı toz şeker
- 3.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı su
- Çeyrek limon
- 1 paket vanilya
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı toz kremşanti
- 1 bal kaşığı kakao
- Sütlü yada bitter çikolata
Soğuk Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?
- İlk önce şerbeti hazırlıyoruz. Şerbet soğuk baklava ilk sıcaklığını çıkınca döküyoruz.
- Şeker tozu ve suyu tencereye koyuyoruz üzerine limonu sıkıp, 2-3 dk kaynatıyoruz. Sonra altını kapatıp sütü döküyoruz ama karıştıralım ki kesilmesin şerbet. Sonrada vanilyayı ekleyip iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakıyoruz.
- Bir cezvede tereyağını iyice eritelim sonra sıvı yağı ekleyelim.
- Baklavalık yufkalarımızı 22 kat alta gelecek şekilde ayıralım.
- Fırın tepsisini yağlayıp, yufkayı serelim arşını yağlayıp 22 katı böyle bitirelim arasına öğütülmüş cevizleri serpip, diğer yufkalarıda aynı şekilde yağlayıp tamamlayalım.
- En üst katada iyice sürdükten sonra baklava diliminden biraz büyük şekilde keselim. Bir 10-15 dk vaktiniz varsa bekletebilirsiniz o şekilde yağı iyice çekmiş oluyor. Yoksa da direk fırınlayabilirsiniz.
- Önceden ısıtılmış 160 derece alt üst ayarda yaklaşık 55 dk (fırına göre değişebilir) pişirelim. Çok kızarmasın hafif pembeleşmesi yeterli kabarması önemli ama içinin iyi pişmesi için.
- Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığını atınca soğuk şerbetimizi dökelim. Şerbeti çektikten sonra üzerine kakao ve toz kremşantiyi karıştırıp, süzgeçle eleyelim.
- Rendelenmiş çikolatayıda serpip, dinlenmeye bırakalım. Afiyet olsun.
Not:
Bu tarif bayramlık yada ok misafiriniz gelecekse ona göre hazırlandı. Büyük fırın tepsisine göre yaptım; ama kendinize göre yapacaksanız ölçüleri azaltarak yapabilirsiniz.
Bir diğer konu hemen yenebilir ama dinlenince daha lezzetli oluyor bir gün önceden yada sabah yapıp akşam yenebilir.