3 Nisan 2023 Pazartesi

Patates Çorbası Tarifi

 

Patates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4-5 adet orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 3 – 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 4-5 su bardağı sıcak su

-terbiyesi için

  • 4 – 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Yarim limonun suyu

-üzeri için

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Bir tutam dereotu

    Patates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri soyduktan sonra ince küp küp keselim kuru soğanı ince yemeklik doğrayalım tencereye alalım kavuralım.
  • Ardından patatesleri sarımsak ve baharatları ilave edip kavurmaya devam edip 10 dakika pişirelim bir el blenderiyle patatesleri pürüzsüz çırpalım.
  • Diğer tarafda yoğurt un yumurtayı bir kaseye alalım iyice karıştıralım çorbamızın suyundan bir kepçe alıp yoğurt un yumurta karışımına ilave edip hazırlamış olduğumuz terbiyeyi çorbaya hızlı hızlı karıştırarak ilave edelim.
  • Ardından tekrar 5- dakika daha pişirelim.
  • Servis tabağına alalım tereyağı kırmızı toz biberi uygun bir tavada kızdıralım servis tabağına aldığımız çorbanın üzerine dökelim.
  • Son olarak dereotu serpiştirelim deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.

Tarçınlı Kurabiye Tarifi

 

Tarçınlı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • Yarım paket margarin
  • 1 adet kabartma tozu ve vanilya
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • Aldığı kadar un
  • Ceviz veya fındık

Üzerine

  • 3 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 tatlı kaşığı tarçın

    Tarçınlı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un hariç bütün malzeme yi bir kaba koyup yoğurun hepsi özleşince unu kontrollü olarak koyalım, ele yapışmayıp yumuşacık bir kıvam alınca durun istediğiniz boyutta yuvarlaklar yapıp fırın tepsisine dizin.
  • 175-180 derece civarında 20. 25 dk pişirelim.
  • Sonra sıcakken hemen tarçınlı karışıma bulayıp ister buzlukta ister şeniz de ağzı kapalı kavanozda uzun süre saklayabilirsiniz.

Çıtır Börek Tarifi

 

Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka

Yufkayı ıslatmak için,

  • Yarım su bardağı zeytinyağ ve yarım su bardağı su karışımı

İçi için:

  • Peynir -maydanoz karışımı

Üzeri için :

  • 1 yumurta sarısı ve çörek otu

    Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir yufka serilerek üzerine yağ -su karışımından sürülür. Üzerine ikinci yufka konur ve oda yağlanır.
  • Yufka 8 eşit parçaya bölünerek her birine peynirli iç konularak sigara böreği şeklinde sarılır. Diğer 2 yufkada aynı şekilde hazırlanır.
  • Fırın tepsisine yağlı kağıt koyup börekler üzerine dizilir.
  • Üzerine yumurtaları sürülerek çörek otu serpilir.
  • 190-200 dereceye ısıtılmış fanlı fırında kızarıncaya kadar pişirilir.

Sahura Yakışır Sıcacık Ekmek Tarifi

 

Sahura Yakışır Sıcacık Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un

Üzerine

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

    Sahura Yakışır Sıcacık Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur yoğurma kabına maya ılık su ve şekeri karıştırıp yaklaşık 15 dk ön mayalama yapalım kabaran mayaya tuzumuzu ve unumuzu ekleyip yoğurmaya devam edelim ve 30 dk mayalandıralım.
  • Mayalanan hamuru tepsiye alalım ekmek şekilde paylayip 10, dk tepsi mayası yapalım.
  • Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurdu çırpıp sürelim ve bıçakla çizip önceden ısıtılmış 230 derece de 20 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • İlk sıcağı çıkınca afiyetle yiyebilirsiniz afiyet olsun.

Kısırın Karnıbaharla Buluştuğu O An Tarifi

 

Kısırın Karnıbaharla Buluştuğu O An Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet karnabahar
  • 1 adet marul
  • 1 adet maydanoz
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet orta boy domates
  • Yarım kırmızı lahana
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • İstediğiniz baharatlar

Kısırın Karnıbaharla Buluştuğu O An Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Karna baharımızı güzelce yıkayıp robottan çekiyoruz ve tavada yağımızı kızdırıp soğanlarla birlikte robottan çektiğiniz karnabaharı salça ile birlikte soteliyoruz.
  2. Bir kenarda yıkadığımız yeşilliklerimizi doğrayıp, karıştırma kabımıza alıyoruz.
  3. Sotelenen karnabahar karışımımızı da ekleyip istediğimiz baharat ve eksiler ile harmanlıyoruz. Deneyecek olan takipçilerimiz afiyet olsun.

Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi

 

Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru İçin;

  • 6 su bardağı un
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)

İç malzemesi;

  • 1 kg pırasa
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ (50 ml)
  • 200 gr beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Hamuru Yağlamak İçin;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 100 gr tereyağı

Üzeri İçin:

  • Kalan yağ karışımı

    Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasalı arnavut böreği için yoğurma kabına unu alalım. Ortasını havuz şeklinde çukurlaştıralım.
  • Bu çukura sirke ve tuzu ekleyelim. Yavaş yavaş suyu ilave ederek hamuru yoğurmaya başlayalım.
  • Orta sertlikte olan hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alarak elimizle yoğuralım ve tekrardan toparlayalım.
  • Toparlanan hamurumuzu önce  eşit parçaya ardından her bir parçayı da 10 parçaya ayıralım.
  • Hamurları içe doğru katlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezeleri hafifçe unladığımız tabağa dizelim. Üzerini streçleyerek 30 dakika kadar dinlendirelim.
  • İç harcı için pırasalarımızı yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayalım.
  • Ocağa aldığımız tavanın içerisine sıvı yağı ekleyerek doğradığımız pırasaları alalım ve kavurmaya başlayalım.
  • Pırasalar diriliğini kaybedince tuz, pul biber ve karabiberi ekleyerek karıştıralım. 1-2 dakika daha kavurarak ocaktan alalım.
  • Soğuyan pırasaları geniş bir kaba aktaralım ve üzerine peyniri ekleyerek karıştıralım. Bu aşamada peynirinizin tuz oranına göre iç harca tuz ilave edebilirsiniz.
  • Dilendirdiğimiz bezelerden bir tanesini unladığımız tezgaha alalım. Merdane veya oklava yardımıyla 1 kaşık büyüklüğünde genişletelim.
  • Bezelerden ilk 10 tanesini bu şekilde açalım ve aralarına erittiğimiz tereyağı ile karıştırdığımız sıvı yağdan sürerek üst üste dizelim.
  • 10. hamurun üzerine yağ sürmeden bırakalım. Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayarak ayrı bir tabağa dizelim ve 15 dakika dinlenmeye bırakalım.
  • Un serptiğimiz tezgaha ilk hazırladığımız 10’lu hamuru alalım ve elimizle üzerine bastırdıktan sonra merdane yardımıyla kullanacağımız tepsi boyutunda genişletelim. Ben bu tarifte 36cm çapında bir tepsi kullandım.
  • Yeterince genişlettiğimiz yufkayı yağladığımız fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Hazırladığımız pırasalı harcı yufkanın üzerine alarak eşit bir şekilde yayalım.
  • Diğer hamuru da aynı şekilde açtıktan sonra pırasalı harcın üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim.
  • Böreğin kenarlarına elimizle hafifçe bastırarak yapıştıralım.
  • Klasik Arnavut böreği şeklini vermek için tepsinin ortasına bir kase yerleştirelim ve bıçak ile yuvarlak olacak şekilde keselim. Tüm böreği ortadan kenarlara doğru dilimleyelim.
  • Son olarak kullandığımız yağdan kaldıysa böreğin üzerine sürelim.  Yağınız kalmadıysa bir şey sürmeden de pişirebilirsiniz.
  • Arnavut böreğimizi önceden ısıtılmış 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 1 saat pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen Arnavut böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Çubuk Simit Tarifi

 

Çubuk Simit Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı ılık su (125 ml)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 su bardağı un

Üzeri için;

  • Kavrulmuş susam
  • Yarım çay bardağı pekmez (60 ml)
  • 1 çay bardağı su (125 ml)

    Çubuk Simit Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çubuk simit tarifinin hamuru için geniş bir kaba ılık su, ılık süt, toz şeker, tuz, un ve instant mayayı ekleyerek elimizle hamuru yoğuralım.
  • Hamur toparlandıktan sonra üzerine tereyağını ekleyerek yağ eriyene kadar elimizle yoğurmaya devam edelim.
  • Yoğurduğumuz hamurun üzerini streç film ile kapatalım ve temiz bir bezde örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda hamurun üzerini açarak un serptiğimiz tezgaha alalım. Biraz daha yoğurarak hamuru toparlayalım.
  • Ardından hamuru birbirine eşit 8 parçaya ayıralım. Kestiğimiz hamur parçalarını toparlayıp elimizde yuvarlayarak beze haline getirelim.
  • Hazırladığımız bezeleri 35-40 cm uzunluğunda açalım. Daha sonra kenarlarından tutarak hamuru buralım.
  • Ardından hamurun iki ucundan birleştirelim ve kıvırarak son haline getirelim. Diğer bezeleri de aynı şekilde hazırlayalım.
  • Uygun bir kaseye pekmezi ve suyu alarak karıştıralım.
  • Hazırladığımız simitleri önce pekmezli suya batıralım. Daha sonra kavrulmuş susama bulayarak pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine aralıklı olacak şekilde dizelim.
  • Çubuk simitlerimizi 15 dakika kadar tepsi mayası için dinlendirelim.
  • Sürenin sonunda simitlerimizi önceden ısıtılmış 200 °C fırında 25 dakika pişmeye bırakalım.
  • Üzerleri güzelce kızaran çubuk simitler servise hazır. Afiyet olsun!

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adat yumurta
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • 1 çay bardağından az eksik galeta unu

Dışı için;

  • 3 adet patlıcan

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • 1,5 su bardağı sıcak su

    Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Köftesi için malzemeleri karıştırma kabına koyup yoğuruyoruz, yuvarlayıp yumurta şekli veriyoruz.
  • Tamamladıktan sonra kızgın yağda kızartıyoruz.
  • Alacalı bir şekilde soyup ince uzun şekilde dilimlediğimiz patlıcanları 15 dk kadar tuzlu suda bekletiyoruz.
  • Daha sonra kurulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartıyoruz, patlıcanların içine köftemizden koyup rulo şeklinde sarıyoruz, tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Üzerine salçalı sos yapıp döküyoruz, 190 derece fırında 25-30 dk kontrollü şekilde pişiriyoruz,deneyeceklere afiyet olsun